Mivel az időjárás ősszel hűvösebbre és csapadékosabbra fordul, a különféle bogarak igyekeznek védett helyet találni maguknak. Ha otthonaink nem lennének az útjukban, a legtöbben inkább a sziklák és a fák repedéseibe bújnának. De kik is a leggyakoribb betolakodók és hogyan tudjuk távol tartani őket az otthonunktól?

Mi vonzza a bogarakat az otthonunkba?

A helyszín

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: amikor a hőmérséklet csökkenni kezd, a bogarak azért jönnek be, hogy meleget és menedéket keressenek maguknak. Ha az otthonod közel van hozzájuk, az már elegendő ok arra, hogy megpróbáljanak bejutni.

Bejutási lehetőség

Ezt ismét csak ne vegyük magunkra. A bogarak nem válogatósak, oda mennek be, ahová képesek behatolni. Egész egyszerűen megtalálják és kihasználják a lehetőségeket, például az ajtók és ablakok résein, vagy szakadt szúnyoghálókon keresztül.

Elhagyatott helyek

A többségük szereti a sötét és csendes zugokat, mint a padlás vagy a szellőzőnyílás.

Élelmiszer és víz

Mint minden állatnak, a bogaraknak is élelemre és vízre van szükségük a túléléshez. Javarészt növényekből, kis rovarokból, fából és textíliából származó rostokkal táplálkoznak. Nincs szükségük sok vízre, ezért bőven elegendő számukra a szivárgó csövekből származó víz, de a háziállatok edényeit is szívesen igénybe veszik.

Hogyan tudsz megszabadulni tőlük?

A legnagyobb fejtörést általában az okozza, hogy miként lehet tőlük megszabadulni. Ez különösen nehéz, ha gyermekeink vagy háziállataink vannak, mivel ebben az esetben nem használhatunk vegyszereket vagy mérgező csapdákat. Szerencsére van néhány egyszerű és olcsó megoldás, amelyeket kipróbálhatunk.

Borsmentaolaj

A mentaolaj kiváló kártevőriasztó. Annak érdekében, hogy a bogarak ne tartózkodjanak a lakótérben, keverj bele 10-15 csepp olajat 2-2,5 dl vízbe. Rázd fel a keveréket és permetezd az ajtókra, ablakokra és szellőzőnyílásokra. Előnye, hogy megfizethető, hatékony megoldás, amely biztonságos gyermekeknek és háziállatoknak egyaránt. Hátránya viszont, hogy rendszeres alkalmazást igényel és zavarhatja azokat, akik nem szeretik a borsmenta erős illatát.

Neem olaj

A neem olajat világszerte természetes kártevőriasztóként használják és jó okkal, ugyanis több, mint 200 rovarfaj ellen hatásos, miközben teljesen ártalmatlan a gyermekekre, háziállatokra és az élővilágra. A bogárriasztó elkészítéséhez fújd le közvetlenül a beltéri növényeidet neem olajjal, valamint az ablakok és ajtók nyílásait, hogy megakadályozd a bogarak bejutását.

Rovarcsapdák

A mászó rovarok számára a ragadós csapdák lehetnek hatékonyak, melyek a bogarakat vonzó illat kibocsátásával működnek. Amikor a rovar belelép a csapdába, a ragasztó ott tartja őket és megakadályozza, hogy elszökjenek. Előnye, hogy megfizethető, hatékony és könnyen elhelyezhető, viszont nem ajánlott olyan háztartásokban, ahol gyermekek vagy háziállatok is vannak.

Piretrin

Ez a krizantémvirágból kivont, a természetben is előforduló vegyület a rovarok idegrendszerére hat. Használata pofon egyszerű, csak permetezd közvetlenül a rovarokra. Előnye, hogy bizonyítottan egy hatásos és gyors megoldásról beszélünk, viszont rendkívül időigényes és manuális.

Levendula

A levendulaolaj illatát a legtöbb ember kellemesnek találja, a bogarakat viszont taszítja. Tehetsz szárított levendulakötegeket közvetlenül a ruhásszekrénybe, vagy készíthetsz levendulasprayt, ekkor tegyél 10 csepp tiszta levendulaolajat 2-2,5 dl vízbe. Előnye, hogy hatékony megoldás és nem jelent veszélyt a gyermekek és házikedvencek számára. Hátránya azonban, hogy a használatát gyakran meg kell ismételni.

Diatomaföld

A diatomaföld biztonságos a gyermekekre, háziállatokra és az élővilágra nézve, azonban a rovarok számára halálos. Ugyanis az anyaggal való találkozás után a rovarok néhány órán belül elpusztulnak a kiszáradástól. A bogarak elpusztításához szórd le a diatomaföldet a padlóra azokon a helyeken, ahol be tudnak jutni. Előnye, hogy megfizethető és mindenki számára biztonságos, viszont nem túl praktikus megoldás, hiszen koszos lesz tőle a padlónk.

Koncentráljunk a megelőzésre

Noha számos megoldást láthattunk arra, hogy miként szabadulhatunk meg a nem kívánt betolakodóktól, mégis elsősorban fontosabb a megelőzésre összpontosítani.

Javíts meg mindent

Célszerű átnézni azokat a helyeket, ahol bejuthatnak a rovarok, például az ajtókat, ablakokat és szellőzőnyílásokat, hogy kijavítsuk a hibás tömítéseket és a lyukas szúnyoghálókat. A mosogató alatt vagy a fürdőszobában lévő csövek szivároghatnak. Ezeket is ellenőrizzük rendszeres időközönként és ha szükséges, javíttassuk meg őket, mivel sok kártevőt vonzanak a nedves helyek.

A kulcs a tisztaság

Az otthonod tisztán tartása a legjobb módja annak, hogy távol tartsd a kártevőket. Főként a konyha az a hely, ahol morzsa és egyéb csemegék lapulhatnak számukra. Porszívózzunk rendszeresen, hiszen az ételmaradék a földön vonzza a hangyákat és más bogarakat. Ne hagyjuk a konyhapulton a koszos edényeket, hanem mosogassuk el őket evés után, vagy egyből tegyük őket a mosogatógépbe. A szemetest ürítsük rendszeresen, a kukának pedig legyen fedele. Amennyiben a háztartási hulladékot külön gyűjtjük például komposztálás céljából, akkor ezt szintén egy zárt edényben tegyük, mivel a rohadó zöldségek és gyümölcsök vonzzák a bogarakat.

Tartsd az ételt zárt dobozokban

Nagyon fontos, hogy a fűszerek és különböző tartós élelmiszerek ne legyenek nyitott dobozokban vagy zacskókban. A kamrában és a konyhaszekrényben ügyelj arra, hogy mindent lezárt edényben tárolj, így nem fogják megtámadni a bogarak.

Milyen bogarakkal találkozhatsz otthon?

Zsizsik

A zsizsik leggyakrabban a megvásárolt száraz élelmiszerekkel jut be a lakásba, ilyen lehet például a rizs vagy más gabonafélék. Sajnos hiába veszünk átlátszó csomagolású termékeket, így sem lehet kizárni, hogy nem egy zsizsikes terméket viszünk haza a boltból, mivel petéiket az élelmiszerekben teszik le, ekkor azonban még nem láthatóak a mozgó bogarak. Ha már megtörtént a baj, és a konyhaszekrényben megtaláltuk a kártevőt, az egyetlen lehetőségünk ellenük a takarítás. Minden lezáratlan és felbontott élelmiszert ki kell dobni a szekrényből. Ezután pakoljuk ki a szekrényt és fertőtlenítsük át az összes polcot. Már egy átlagos méretű háztartásban is óriási károkat tud okozni, éppen ezért javasolt pár havonta átnézni a konyhaszekrényt.

Poloska

A poloskák a szabadban élnek (nem, nem az ágyi poloskák, hanem a “büdös bogarak”), de amikor a hőmérséklet lehűl, meleg otthonainkban próbálnak búvóhelyet találni. Sajnálatos módon nagyon büdösek, ezért semmiképp se nyomjuk szét vagy üssük le őket. Ha zavarnak minket, próbáljuk meg kivinni és elengedni a bogarakat messzebb az otthonunktól. Az elsődleges megoldás ebben az esetben is a megelőzés, zárjuk az ablakokat és az ajtókat.

Hangya

A hangyák ételt, vizet és menedéket keresve lépnek be az otthonodba, ami azt jelenti, hogy a konyha és a fürdőszoba lesz az elsődleges célpont. Míg a hangya csapdák hatékonyan távolítják el a betolakodókat, nem teljesen biztonságosak az olyan helyeken, ahol kisgyermekek vagy háziállatok is vannak. Ahogyan azt már korábban említettük, jó néhány természetes megoldás létezik ellenük. Emellett tanácsos rendszeresen porszívózni, valamint minden nap vigyük ki a szemetet.

Csótány

A csótányok mindenhol problémát jelentenek, de leginkább a nagyvárosokban vannak jelen. Ha már beköltöztek, akkor nehéz lehet kiirtani őket, ezért érdemes szakember segítségét kérni ellenük. Emellett rakhatunk csapdákat a mosogató alá, a WC mögé, a hűtőszekrény mellé, valamint tegyünk megelőző intézkedéseket, hogy otthonunk kevésbe legyen vonzó a számukra. Étkezés után azonnal pakoljunk el magunk után és minden ételt zárjunk el, illetve naponta ürítsük a szemetest.

Muslica

A muslicák elképesztő fürgén szaporodnak, a lárvák ugyanis mindössze 24 órával a tojásrakás után kelnek ki, így nagyon gyorsan kell cselekednünk. Leginkább a már érett, vagy erjedésnek indult gyümölcsök vonzzák őket. Egyszerű praktikákkal könnyedén lehet védekezni ellenük. Az ételkészítés után azonnal töröljük le a vágódeszkát és a konyhapultot, valamint naponta ürítsük ki a szemetest és a komposztáló dobozunkat. Meglehet, hogy ezen megelőző intézkedések ellenére mégis lesznek muslicák a konyhában. Ekkor készítsünk csapdát ellenük: egy üveget töltsünk meg félig almaecettel, adjunk hozzá egy teáskanálnyi mosogatószert, ezután pedig töltsük fel az üveget meleg vízzel. A muslicák berepülnek az üvegbe, de nem fognak kirepülni onnan.

Poratka

Sajnos a poratkák a legtöbb háztartásban fellelhetőek. Mivel az elhalt hámsejtekből táplálkoznak, így megtalálhatjuk őket a szőnyegen, kárpiton, az ágyneműkön és a gyerekjátékokon is. Bár teljesen nem lehet eltüntetni az atkákat, gyakori takarítással csökkenthető a populáció. Az ágyneműket hetente legalább egyszer mossuk ki forró vízben, a szőnyegeket és bútorokat pedig rendszeresen porszívózzuk. A plüssjátékok esetében egyszerű megoldást jelenthet a fagyasztó. A játékokat tegyük zárható zacskókba és helyezzük őket a fagyasztóba legalább 48 órára, a kártevők nem fogják túlélni.

Százlábú

A százlábúak nem pusztítják el az otthonunkat és nem szennyezik be az ételt a kamrában, ráadásul olyan kártevőkkel táplálkoznak, mint a molylepkék és csótányok. Mindezek ellenére nem a legszebb látvány a házban, így ha nem szeretnénk őket vendégül látni, megelőzésképpen nézzük át az ajtók és ablakok repedéseit, de csapdát és rovarölő szert is bevethetünk ellenük. Kedvelik a nedves környezetet, ami azt jelenti, hogy leggyakrabban a konyhában és a fürdőben futhatunk össze velük.

Ruhamoly

A ruhamoly a ruhásszekrényeinket veszi célba és mindent tönkretesz, ami az útjába kerül. A kikelt lárvák nem túl válogatósak, fával, selyemmel, szőrmével és pamuttal táplálkoznak. Rettentő nehéz megszabadulni tőlük, úgyhogy a megelőzés ebben az esetben is kulcsfontosságú.

Mivel az ételfoltok vonzzák a lepkéket, a ruhákat csak kimosva tároljuk a szekrényekben. Ez különösen lényeges, amikor tavasszal elpakoljuk a téli ruháinkat és előreláthatólag több hónapig érintetlenül állnak majd. Érdemes befektetnünk légmentesen lezárható vákuumos tárolózsákokba, mivel ezzel sok helyet spórolhatunk meg magunknak.

A ruhamolyok igen félénk rovarok és szeretik a sötét helyeket, ezért célszerű valamilyen világítást is betenni a sötét szekrényekbe. Szezononként egyszer pakoljuk ki és alaposan mossuk át a szekrény polcait.

Ha már megtörtént a baj, annak sajnos egyértelmű jelei lesznek a ruháidon. A lyukas és sérült ruhákat (már amelyik menthetetlen) tedd bele zárható zacskókba és vidd ki a kinti kukába. A többi ruhát javasolt kimosni magas hőfokon, amennyiben az anyag engedi ezt. Pakold ki és porszívózd át a szekrény összes polcát, kiemelt figyelmet fordítva a sarkokra, ahol gyakran előfordulnak a lárvák. Ezután permetezd be a szekrényt speciálisan molylepkékre kifejlesztett rovarölő szerrel. Az extra védelem érdekében használj molyriasztót, vagy molycsapdát. A molycsapda egy ragasztóval kibélelt kartondoboz, amely mesterséges feromonokkal vonzza a lepkéket a csapdába. Ez azért lehet hasznos, mert a csapdába ragadt lepkék számából következtetni lehet a probléma súlyosságára. Amennyiben nagyon elszaporodott a ruhamoly, ajánlott lehet szakember segítségét igénybe venni az írtáshoz.

Pókok

A pókok rendszerint előnyösek számunkra, mivel a legtöbbjük az otthoni kártevőkkel táplálkozik. Sokan azonban irtóznak attól, hogy egy szobában legyenek velük. Szerencsére több megoldás is létezik a kiirtásukra, például porszívózzunk ki mindent otthon felülről lefelé haladva és tömítsük el az ajtók és ablakok repedéseit. Végül helyezzünk ragadós csapdákat a beltérbe, hogy felmérhessük, melyek a problémás területek.