Szúnyog fajták

Hazánkban közel 50 szúnyogfaj lelhető fel. Legnagyobb jelentősége azonban a foltosszárnyú maláriaszúnyognak, a gyötrő szúnyognak, a házi szúnyognak és a mocsári szúnyognak van.

Foltosszárnyú maláriaszúnyog

Foltosszárnyú Maláriaszúnyog

Telelése imágó alakban történik, a megtermékenyített nőstény akár 8 hónapig is életben tud maradni. Egy alkalommal átlagosan 200 petét rak le. A peték úszókészülékkel rendelkeznek, tehát nem süllyednek el a vízben. Nyáron a lárvák 2-3 nap alatt kelnek ki. Repülési távolsága körülbelül 2 km. Nyáron maximum 4 naponta vérszívásra van szüksége, hogy petét tudjon rakni. Elsősorban szarvasmarha és disznó vérével táplálkozik, az emberi vért kevésbé szereti. Kedvenc területe az istálló és a sertésól. Éjszaka indul táplálékszerző körútra. Csípése kevésbé fájdalmas, alig észrevehető.

Gyötrő szúnyog

Gyötrő szúnyog

Telelése pete alakban történik. A gyötrőszúnyog petéit egyesével rakja, a növényekre vagy a talajra. Esőzés, áradás, talajvíz által ezek idővel víz alá kerülnek. A pete évekig életképes tud maradni. A tavaszi napfény hatására indul meg a fejlődése. A lárvák nyáron maximum 5 nap alatt kifejlődnek, csupán sekély víz szükséges hozzá. A bábok akár a sárban, víz nélkül is be tudják fejezni fejlődésüket. Bármely élőlény vérével képes táplálkozni. Csípése nagyon fájdalmas. Tenyészőhelyétől akár 15 km-es távolságra is elvándorol.

Házi szúnyog

Házi szúnyog

Olyan helyen él, ahol télen is talál számára alkalmas vizet. A nőstény petetutajt alkotva rak le 2-300 petét. Ez azt jelenti hogy összetapasztva a víz felszínén tudnak úszni. A házi szúnyog a ház körül él, 0.5 – 1 km távolságra vándorol el. Legjobban az emberi vért kedveli. Este és éjszaka szív vért. Akármilyen vízgyülem tökéletes számára. Például árnyékszéki űrgödör, szennyvízcsatorna, esővízgyűjtő vödör, hordó. Vérszívás nélkül is tud petét rakni, de lényegesen kevesebbet.

Mocsári szúnyog

Mocsári szúnyog

Lárvaként telel át. A petéket a víz felszínére helyezi. Kizárólag állandó vízben fejlődik. A lárva fejlődése rettentően lassú, ezért csak álló vizekben képes rá. A lárva és a báb légzőcsővel rendelkezik, amit a vízinövények szárába fúr. Főleg alkonyattájt csíp, mely nagyon fájdalmas. Repülési távolsága 1-4 km.

Küldje el telefonszámát, visszahívjuk!

  A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

  Szúnyogirtás, szúnyoggyérítés – Budapest, Pest megye 2021.

  400 m2-nél nagyobb terület kezelésekor értesíteni kell a helyi jegyzőt és a helyi méhészeket. A szúnyoggyérítésnek két külön csoportját ismerjük, ez a biológiai és a kémiai:

  Szúnyogirtás kémiai módszerekkel

  • Melegködképzés: A szer 600 °C-ra felhevített fehér olajban kerül kiporlasztásra. Előnyös, hogy gyors. Hátránya, hogy az eloszlatás után hatása megszűnik és különleges generátort igényel. A szúnyogoknak a köddel feltétlenül érintkezésbe kell kerülni. Szélcsendben, száraz időben kell elvégezni a munkát, hogy a szer 15 percig megmaradjon. Késő esti vagy kora hajnali órákban ideális a szúnyogirtást elvégezni. 15°C alatt a kezelés nem végezhető el. Az óránként kezelhető maximális terület: 100 hektár.
  • A melegköd kijuttatása növényzettel sűrűn benőtt területre javasolt. 10 hektárnál nagyobb területek kezelése csak integrált kártevőmentesítési programban történhet. Kivételt képez a járványügyi vészhelyzet vagy árvíz utáni szúnyog fertőzöttség. A gyérítés indokoltságának megállapítására fel kell mérni a szúnyogsűrűséget. A földi járműről történő szúnyoggyérítést 24 órával a kezelés előtt a helyileg illetékes járási hivatalnál le kell jelenteni.
  • Hidegködképzés: A hidegköd különleges generátorral, porlasztással juttatható ki. Alkalmazása során a hatóanyag köd formájában ülepszik le.
  • ULV-eljárás (Ultra Low Volume): A kis térfogatos eljárás kis mennyiségű koncentrátum kijuttatását teszi lehetővé. A koncentrátumok olajos törzsoldatok, vízzel vagy olajjal hígítva alkalmazhatók.

  Szúnyogirtás biológiai módszerekkel

  A legfontosabb a tenyészőhelyek megszüntetése. Például esővízgyűjtő helyek leeresztése, lecsapolás, vízrendezés, feltöltés. Így a szúnyoglárvák fejlődése ellehetetlenül. Lárvairtószerrel, úgynevezett larviciddel csak olyan vizeket lehet kezelni, amely nem érintkezik élő vízzel. Ez a szer 2-4 hetes hatástartóssággal bír. Ezzel kezelhető például egy elöntött pince, pocsolya, vízgyűjtő hely.

  Biológiai módszerhez sorolható: kitinképződést gátlók, növekedést szabályozók, entomopatogén mikroorganizmusok. Ezek az I., II., III., és a IV. stádiumban lévő lárvák ellen hatásosak. Az előbb felsoroltak előtt entomológiai felderítést kell elvégezni. Helyiségeket szúnyoghálóval is védhetünk.

  A szúnyoggyérítés ellenőrzése

  200 hektáronként 1-3 mérőpontot kell kijelölni, ahol a kezelés előtt csípésszám-mérést kell eszközölni. 1 órát veszünk figyelembe, de a mintavevő személyt 10 percig kell megfigyelni. 10 perc alatt egy szippantócsővel kell begyűjteni a nőstény szúnyogokat. Amennyiben a csípésszám 1 óra alatt 30 feletti, abban az esetben gyérítést kell elrendelni. Hatékony a kezelés, ha a gyérítés után 1-2 napon belül az 1 órára vetített csípések száma nem haladja meg az előző csípések 20 %-át.

  Szúnyogirtás házilag – Mit tegyünk a szúnyogok ellen?

  1. A már nem használt medencét, kerti tavat engedjük le, ugyanis ezek tökéletesen alkalmasak szúnyogkeltető helynek
  2. A csatornában pangó vizet szüntessük meg
  3. Az esővízgyűjtő hordókat, vödröt hálózzuk le, így megakadályozva a szúnyogok belepetézését
  4. A nyílászárókra szereljünk szúnyoghálót.
  5. Alkalmazzunk elektromos rovarcsapdát.
  Ajánlatkérés – szúnyoggyérítés