A patkányok rendkívül kártékony rágcsálók, amelyek megrongálhatják az elektromos berendezéseket, az autók alkatrészeit és a háziállatokra is rátámadhatnak. Ráadásul, fertőzéseket terjesztenek, így komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

A megelőzés fontossága

A szakemberek időről-időre felhívják a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára. A falvakban elsősorban a lakóépületek mellett álló, lomokkal túlzsúfolt sufnik, vagy egyéb tárolók jelenthetnek veszélyt, amelyekbe a patkányok szeretettel húzódnak be. Itt nem csak kellemes meleget, de háborítatlan környezetet is találnak. A tulajdonosok ugyanis csak ritkán mozgatják át az ezekben található tárgyakat. A rágcsálók az olyan rejtett zugokat is kedvelik, mint például az álmennyezetek, vagy a faburkolatok mögötti védett rész. A padlásokról és pincékről már nem is beszélve.

A megelőzés első lépéseként, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kártevők ne találjanak maguknak kedvező búvóhelyeket a lakóövezeteken belül. A városokban a patkányok leginkább a nagyobb vendéglátóegységek könnyen hozzáférhető raktárait szemelik ki, így az ott tárolt élelmiszereket minden esetben jól el kell zárni. Emellett a gyárakban, valamint az üresen álló és ritkán használt épületekben is megjelenhetnek. Bizonyos időközönként olyan hírek is felreppennek, amelyek a Budapest egyes kerületeiben kialakult felszaporodásokról számolnak be.

Egyszerű, házi praktikák a patkányok ellen

A nagyobb populáció irtására mindig érdemes szakembereket fogadni, mert kizárólag ők rendelkeznek a megfelelő felszereléssel és tapasztalatokkal. Ha viszont a lakóépület körül csak egy-két példány szaladgál, bevethetők a különféle házi praktikák is. Az egyik elég gyakran alkalmazott módszer a ragasztócsapdák használata. Ezek a szerkezetek rendkívül egyszerűen működnek, a ragasztó segítségével foglyul ejtik az állatot, de nem ölik meg. Manapság már többször bevethető változatok is léteznek, így nem kell mindig újat vásárolni.

A mérgezett csalétekkel ellátott csapdák szintén hatékony segítséget nyújthatnak. A bennük található méreg azonnal hat. Az eljárás azonban nem veszélytelen, mivel ezek az anyagok a rágcsálókon kívül minden melegvérű élőlényre kockázatot jelentenek. Ezért csak akkor szabad használni ilyen befogókat, ha a gyerekek és a házi kedvencek nem férhetnek hozzájuk. Az irtás csak akkor lehet sikeres, ha maximum egy patkány kószál a ház körül. Ezek az állatok ugyanis rendkívül okosak, ezért, ha az egyik társuk elpusztul a méregtől, a többiek már nem fognak próbálkozni vele.

A patkányoktól emellett rengeteg más módszerrel is meg tudunk szabadulni. Az élve fogó csapdák bármilyen háztartási boltban kaphatók, de árukat tekintve egyáltalán nem olcsók. Ezeket az eszközöket a földre helyezve alaposan be kell szórni csalétekkel és a csapda már működhet is. Mivel az elfogott állat nem tud jelezni a társainak, ez a megoldás többször alkalmazható.

Tipp: a rágcsálók rajonganak az édes mogyorókrémért, amivel a csapdát bekenve, növelhető a módszer hatékonysága.

A rugós csapdák között azok az igazán jók, amelyek erős rugóval lettek felszerelve, ezért azonnal végezni tudnak a patkánnyal. Vannak olyan típusok is, amelyekből egyszerűen ki tud szabadulni a rágcsáló, ezért a társait is távol tartja a szerkezettől. Bizonyos ideig a különböző ultrahangos készülékek is megoldást jelenthetnek, ugyanakkor az állatok hamar hozzászoknak a hangokhoz, ezért nem lehet hatékony a befogás. A patkány egy rendkívül alkalmazkodó jószág, ami a túlélőképességét is jelentősen növeli. Az ilyen berendezések hosszú távon nem fogják elriasztani a betolakodót az élelmiszerkészletektől.

A gipszes keverék egy már elég régóta használt módszer. Ehhez csak gipsz, cukor és liszt keverékére van szükség, amely mellé általában egy kisebb edényben vizet kell helyezni. A rágcsálók rávetik magukat a gipszes lakomára, amitől szomjúság tör rájuk, majd isznak az itatóból. Mivel a gipsz a víz hatására megduzzad és megkeményedik a patkány gyomrában, az állat gyorsan elpusztul.

Tipp: A keveréket úgy kell előállítani, hogy az kézzel ne érintkezzen, mert a rágcsálók megérzik rajta az ember szagát, ezért nem fognak falatozni belőle.

A füstölés szintén egy már jól bevált mód a patkányok elleni védekezésben. Az eljáráshoz kénre, vagy ahhoz hasonló bűzösebb anyagra van szükség. Ezeket papírra kenve lehet elégetni az állat búvóhelye közelében. Az állat nem bírja a szagokat, ezért hamarosan távozik. A vegyszeres irtáshoz főleg vasgálic kristályok alkalmazhatók. A művelet lényege, hogy egy előre kikevert mészoldatba vasgálicot kell adni, az így keletkező anyagot pedig a falakra kell festeni. A vasgálicot a nehezen hozzáférhető helyekre is be lehet szórni. A patkányirtás házilag módszerei között szerepel még az őrölt feketebors, amelynek szagától szintén irtóznak a rágcsálók. Emellett a foszforral bevont sajtdarabkákkal is hasonló hatás érhető el.

Mit szükséges tenni, ha invázió fenyeget?

Ha az otthon körül nem csupán egy-két egyed szaladgál, érdemes szakember segítségét kérni az irtás során. Ezzel nem csak a probléma oldható meg, de elejét lehet venni a fertőzések és járványok kialakulásának is.