Talán nincs is annál visszataszítóbb, mikor a konyhánkat, ahol élelmiszereket tartunk és ételeket készítünk, lepik el a kártevők. Könnyedén bejuthatnak az élelmiszereinkkel együtt a lakásunkba az élelmiszermolyok és a zsizsikek is. A kamránk és a konyhánk falain található apró rések és repedések elegek ahhoz, hogy ezek az apró kellemetlenkedők egyik napról a másikra beköltözzenek hozzánk.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

  A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

  A molyok pedig a szellőzőkön és az ablakokon keresztül is hamar berepülnek, ha ezekre nincs szúnyogháló szerelve. Ha pedig ezek a kártevők egyszer be tudnak jutni a konyhánkba, vagy a kamránkba, akkor komoly károkra is felkészülhetünk. Rejtőzködő életet élnek, kerülik a fényt és nagyon gyorsan szaporodnak.

  Élelmiszermolyok a kamrában?

  Az élelmiszermolyok (más néven aszalványmolyok) éppen olyan komoly károkat képesek okozni, mint a ruhamoly. Annyi köztük a különbség, hogy a ruhamoly valamivel világosabb színű, az élelmiszermoly sötét barnás színű és általában a karmában, a konyhában, élelmiszerek környékén találhatóak meg. Petéiket különböző élelmiszerekbe teszik le és a kikelő lárvák, kifejlett molyok is ezekből táplálkoznak, miközben ürülékükkel és maradványaikkal be is szennyezik az élelmiszert.

  Előszeretettel kóstolják meg a liszteket, gabonatermékeket, a magvakat, a terméseket, a tésztákat, de szeretik a csokoládét is. Ha észrevesszük a molyokat a kamrában, nagyon fontos, hogy azonnal átnézzük az összes élelmiszert, ami a környéken van, hiszen előszeretettel szeretnek mindenbe beledézsmálni. Főleg azokat az élelmiszereket kell átnézni, amelyekhez ritkábban nyúlunk. Szerencsére a molyokat és a lárvákat is könnyen észre lehet venni a száraz élelmiszerekben, hiszen szabad szemmel láthatóak és ha fertőzött a termék, akkor annak az illata is kellemetlen lesz. Fontos az is, hogy a frissen vásárolt, bolti, bontatlan élelmiszereket is nézzük át, hiszen az is előfordulhat, hogy az ilyen termékből indul el a moly fertőzés.

  Mit tehetünk az élelmiszermolyok ellen?

  moly

  Ha átnézés után találunk olyan élelmiszert, mely nem fertőzött, akkor nagyon fontos, hogy meg is előzzük a bajt és vásároljunk légmentesen záródó műanyag dobozokat. Az a legjobb, ha élelmiszer vásárlás után egyből ilyen dobozokba öntsük át az élelmiszereket, hiszen így onnan kijutni se és továbbszaporodni se tud a moly. Az alapos takarítás és a fertőtlenítés elengedhetetlen, ha élelmiszermolyokkal találjuk szembe magunkat. Előszeretettel telepednek meg ugyanis olyan helyeken, ahol nem háborgatják őket. Az ecetes takarítás tökéletes lehet ellenük, hiszen az ecet erős szaga taszítja a legtöbb kártevőt. Hígítsuk dupla annyi vízzel az ecetet, majd az összes szekrényt és a polcokat alaposan töröljük át vele. Nem csak a rendszeres takarítás, de az állandó szellőztetés is fontos. Az élelmiszermolyok kimondottan szeretik azokat a helyeket, ahol nem jár a levegő, ezáltal magasabb a páratartalom és a hőmérséklet is.

  Figyeljünk arra, hogy a kamrát és a konyhát is szellőztessük gyakran, ilyenkor nyugodtan nyissuk ki a konyhaszekrényeket is 1-2 órára. Időközönként érdemes átpakolni az egész szekrényt és mindent alaposan az ecetes oldattal átmosni. Ha az élelmiszereknél nem szeretnél durva vegyszereket használni, akkor sem kell kétségbe esni, ha élelmiszermolyokkal gyűlik meg a bajod, hiszen több természetes dolog van, amelyek segítségével el lehet űzni a kellemetlen betolakodókat a konyhánkból.

  Az egyik ilyen dolog az illóolaj. Pár csepp levendula olajat kell csepegtetni egy vattakorongra, majd ezt behelyezni a szekrénybe. Ez mindenféle moly ellen jól jöhet, ezért érdemes ruhamoly ellen is bevetni. A levendula mellett az eukaliptusz illóolaj is hatékonyan távol tuja tartani a molyokat. A másik természetes irtószer az élelmiszermolyok ellen a babérlevél, melytől irtóznak ezek a kártevők. Helyezzünk közvetlenül a lisztbe, a zsemlemorzsába, vagy épp a száraztésztába az egész babérlevelet és a biztonság kedvéért párat tegyünk ki a szekrénybe is, hogy biztos elűzze a molyokat.

  Undort keltő zsizsik az élelmiszerben? Itt a megoldás

  A molyok mellett rettegnek a házasszonyok még a zsizsiktől, melyet talán egy embernek se kell bemutatni. Időről időre megjelenhetnek konyhánkban ezek az aprócska kártevők, akik előszeretettel költöznek bele az élelmiszereinkbe. Igazán dühítő lehet, amikor megvásároljuk a drága és finom magvakat, őrleményeket és egy idő után azt vesszük észre, mintha barna bogarak mocorognának benne. Ha fertőzésre utaló jeleket veszünk észre a konyhánkban, akkor a zsizsikek esetében is az egyik legfontosabb, hogy alaposan takarítsuk ki a szekrényeket. Az összes gabonafélét, édességet, lisztes árut, sőt még a fűszereket is alaposan át kell vizsgálnunk. A fertőzött dolgokat azonnal dobjuk ki, a szemetet pedig az a legjobb, ha azonnal eltávolítjuk a lakásból, hiszen hamar visszafertőzhetik azt.

  A zsizsiket könnyen meg tudjuk ismerni. Apró kis bogár, mely igen fürgén szalad. Kemény páncéljának köszönhetően még összenyomni se nagyon lehet. Barnás fekete színűek és gyorsan szaporodnak. A lárvákat közvetlenül az élelmiszerbe rakja le. Az a legjobb, ha az irtást úgy kezdjük, hogy megkeressük a fertőzés forrását és azt minél előbb megszüntetjük. Zsizsikek ellen is jó lehet az ecetes takarítás, illetve a babérlevél is! A babérlevelet csak össze kell törnünk, hogy por állagú legyen, majd keverjük össze némi levendulával és tegyük egy textil zsákocskába, vagy tea filter zacskóba. akasszuk be ezt a zacskót a konyhaszekrénybe, hogy el tudja űzni az zsizsikeket.

  Hatékonyan megszabadulhatunk a zsizsiktől, ha nejlon zacskóba zárjuk az élelmiszert és 24 órára mélyhűtőbe helyezzük. A 24 óra elteltével szobahőmérsékleten kell felengedni az élelmiszert. A legtöbb kártevő rejtett életmódot folytat, többségük fénykerülő, élettartamuk pedig nagyon eltérő. A konyhai kártevők fejlődése és szaporodásának üteme is teljesen eltér fajonként egymástól, irtásuk pedig nem minden esetben olyan egyszerű.

  Hogyan szabadulhat meg a kártevőktől?

  Hívjon minket és segítünk