Újra beköszöntött a hűvös, őszi időjárás, aminek a legtöbben örülünk. A nagy meleg után, végre tényleg kiszellőzik a lakás, ha kinyitjuk az ablakot és frissebb levegő árad be rajta. Ezzel együtt azonban bejutnak a kellemetlen poloskák is, amelyeket sokan csak „büdös bogárnak” neveznek. Ezek a rovarok károsítják a lakásban lévő gyümölcsöket, zöldségeket, védekezni pedig igen nehéz ellenük, hiszen tudnak repülni, így másodpercek alatt el tudnak menekülni.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

  A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

  Mindenhol ott vannak, nem riadnak meg az embertől és kicsi helyen is elférnek. Sok esetben az pedig éjszaka közepén csak a repkedésükre riadunk fel.

  Minden területet elfoglalnak a poloskák hazánkban

  Az egész országot ellepte a poloska invázió, ahogy beléptünk a szeptemberbe. A lakásban tartott növényekre is veszélyt jelentenek, de emellett imádják az almát és a körtét, valamint a paprikát és a paradicsomot is. Annál undorítóbb és rémisztőbb pedig talán nincs is, amikor ételünkön mászik végig ez a rovar. A legtöbben mindent megpróbálnak tenni, hogy lakásukat védjék a poloskák ellen, ám legtöbb esetben, mindenféle óvintézkedés ellenére is találkozhatunk velük a kanapénkon vagy éppen a fogkefénken. Megelőzni a betérésüket elég nehéz, azonban hatékony lehet, ha erős szúnyoghálókat szerelünk fel minden nyílászárónkra.

  Ha pedig már megjelentek, maximum rovarölő szerekkel tudjuk támadni őket, ám ez sem mindig hatékony sajnos. Szakemberek is úgy tartják, hogy a megnövekedett poloska terjedésnek jelenleg szinte semmi nem jelent akadályt, a nemzetközi kereskedelem miatt pedig folyamatosan érkeznek az új fajok, tehát ha sikerül is kiirtanunk őket, egyből érkezik az utánpótlás.

  Veszélyt jelentenek ránk nézve a poloskák?

  poloska2

  Szerencsére a mezei poloska egyáltalán nem veszélyes, viszont sok ember számára nagyon zavaró és büdös, rengetegen egyenesen irtóznak tőle. Szúró-szívó szájszervének köszönhetően a növényeink nedveit fogyassza, nagyon ritka esetben történik meg, hogy megcsípi az embert, de ilyenkor csak védekezni próbálnak. A bűzmirigye miatt azonban olyan kellemetlen szagot áraszt magából, melyet a legérzékenyebb orrúak méterekről is ki tudnak szagolni. Minél több poloska jelenik meg otthonukban, annál erősebb szagot árasztanak magukból.

  Hazánkban igazából nincs is természetes ellenségük, hiszen a poloskákat még a madarak sem fogyasszák el. Míg a szakemberek szerint nyáron teljesen véletlenül kerülnek be az otthonunkba, télen már ők is a túlélésre hajtanak és egyszerűen bemenekülnek hozzánk a hideg elől. Ahogy egyre közeledik a tél, rengeteg poloskával találhatjuk szembe magunkat, így vannak, akik arról számolnak be, hogy napi 20, vagy akár 50 darab rovart is összeszed otthonában.

  A növényeket károsító poloskák közül az elmúlt néhány évben a szakemberek több új fajtát is felismertek, melyek szépen letelepedtek mára már Magyarországon is. Ezek a fajok már a nemzetközi kereskedelemmel érkeztek be hazánkba. Ezek a levéllábú poloska, zöld vándorpoloska és márványos poloska néven ismert rovarok gyorsan teret hódítottak és hazánkban sem ijednek meg semmitől. Ezek a típusok ugyanúgy viselkednek, mint a hagyományos mezei poloskák, tökéletesen tudnak alkalmazkodni az itteni körülményekhez és ők is jellegzetes bűzt árasztanak magukból.

  Ki hogyan védekezik a poloskák ellen?

  A poloskák ellen jó védekezés lenne a szúnyoghálók, ám arra kell figyelni, hogy jó minőségű legyen és szakszerűen, precízen legyen felszerelve, hogy biztosan ne legyen hézag sehol sem, ahol könnyedén bejuthatnak. Sajnos a sínrendszeren percek alatt át tudnak mászni egyik oldalról a másikra és máris bent vannak a lakásunkba, így a szúnyogháló sem 100{b67cab82055e10dc89849071c78d925caef5fb6727e80b222baf6c63b47cb0e8}-os megoldás ellenük. Érdemes minden lehetséges pontot megvizsgálni a lakásban, ahol be tudnak férkőzni, hiszen nem csak az ablakon vagy a bejárati ajtón keresztül közlekednek. Könnyű dolguk van, ha belső tokos redőnyünk van, mivel azon keresztül is szépen átférnek, de akár a fali szellőző vagy a mennyezeti világítás is szóba jöhet náluk mint ideiglenes bejárat. Minden rést és repedést a falon be kell tömni és így nem csak a poloskák, de más kártevők is kint fognak maradni.

  Mikre figyeljünk, hogy távol maradjanak?

  poloska1

  A hideg idő beállta után ösztönösen keresik az olyan helyeket, ahol melegebb van, mint kint. Ők most a túlélésre hajtanak, még akkor is, ha minket ez nagyon zavar. Érdemes ősz előtt alaposan átnézni a nyílászárókat és a körülötte található réseket és repedéseket, ahol esetleg be tudnának bújni hozzánk. Ha időben nekiállunk, ez a kis plusz munka még a fűtésszámlánkra is jó hatással lesz majd a hidegebb időszakokban. Ne hagyjuk szabadon elől az érett zöldségeket és a gyümölcsöket se, hiszen ez számukra is csalogató táplálék, amely még inkább maradásra ösztönzi őket.

  Egyesek szerint a mezei poloskát egyenesen vonzza a sárga, zöld, barna és a szürke szín. Mivel ösztönösen keresi az avar színeiben pompázó dolgokat, hogy elrejtőzzön, nagy eséllyel ilyen színeket fog nálunk is keresni annak érdekében, hogy teljesen beleolvadjon a környezetébe. A néphiedelem szerint azonban a poloskák, más rovarok mellett, irtóznak a fokhagyma szagtól. Egy próbát mindenképpen megér, hiszen veszíteni nem veszítünk semmit.

  500 ml vízbe kell 4 kiskanál fokhagymaport elkeverni, majd egy spriccelős üvegbe önteni, hogy könnyedén körbe tudjuk vele fújni a lakást. Alaposan fújjuk be vele az ablakokat és ajtókat, illetve az ablakpárkányokat is. Fokhagyma mellett sokak szerint a menta illata is távol tartja őket, ehhez pedig 500 ml vízbe kell elkeverni 2 teáskanál őrölt mentát és 10 csepp menta olajat. Ezzel is alaposan át kell fújni a nyílászárókat, esetleg tömény mentaolajjal átitatott vattával érdemes lehet áttörölni az ablak és ajtókereteket is. Ha azonban igazán bombabiztos dologhoz szeretnénk nyúlni és nincs kedvünk a különböző házi praktikákkal bíbelődni, akkor a legjobb, ha rovarölő vegyszert keresünk a boltban. Ezekkel azonban legyünk nagyon óvatosak, főleg ha kisgyermek, vagy kisállat is van a lakásban!

  Hogyan szabadulhat meg a kártevőktől?

  Hívjon minket és segítünk