A rovarok és rágcsálók megkeserítik életünket. Ha az otthonunkra vagy a közvetlen környezetünkre gondolunk, mindenkinek vannak rossz tapasztalatai. Azt azonban nem mindenki gondolja végig, hogy ha kissé szélesítjük a horizontot, akkor sem kerülhetjük el, hogy valahogyan hatással legyenek ránk.

Gondoljunk csak a nagyüzemi rágcsáló- vagy rovarirtásra és azok következményeire.

Megelőzés és rovarirtás a lakásban és annak környékén

A legfontosabb természetesen a megelőzés, de ha ez nem sikerül, a védekezésre kell fektetnünk a hangsúlyt. Lássuk, mit is tehetünk mindkét esetben!

Repülő rovarok a házban

A legkellemetlenebbek talán a repülő rovarok, amelyek ellen az első védekezési vonal a szúnyogháló a nyílászárókon. A figyelem és a gondos kivitelezés ellenére is megesik azonban, hogy betévednek az otthonunkba.

Mivel a szúnyogok, legyek nem szeretik az erőteljes illatokat, érdemes ellenük például az ablakba levendulát tenni cserépben vagy ládában. Egy fél citromba szúrt szegfűszeg is sokáig illatozik, és hatékonyan tartja távol a legyeket. Természetesen az is megoldás lehet, ha ilyen illóolajokat párologtatunk, és még az otthonunk is kellemesen friss lesz.

Az előbb felsorolt illatokat a szúnyogok sem kedvelik, de ellenük bevethetjük még a bazsalikomot, zsályát, rozmaringot és mentaféléket is. Amennyiben nincs ellenünkre a mesterséges védekezés, kaphatók konnektorba dugható, elektromos riasztók és spray változatok is. Ezek természetesen nem csak távol tartják, hanem el is pusztítják a betolakodókat.

Bogarak a házban

A repülő rovarokon kívül a bogarak közül van néhány, amely megkeserítheti az életünket, nem lakásba való. A poloskák ellen úgy védekezhetünk, ha nem hagyunk elől élelmiszert, minél nagyobb tisztaságot próbálunk tartani, és a lakásba bejövő különböző csövek környékét gondosan szigeteljük, mivel ez a kedvelt útvonaluk.

Ha már megjelentek a lakásban, házilag sajnos szinte semmit nem tehetünk ellenük. Mivel főleg éjszaka aktívak, ritkábban is találkozunk velük, így a hagyományos módszer, hogy agyonütjük őket, nehezebben működik. Kaphatók természetesen ellenük is készítmények, de ezek egy társasházban gyakorlatilag csak ideig-óráig hatásosak.

A leghatékonyabb védekezéshez szakemberre van szükségünk, ráadásul az ő munkája is csak akkor lesz sikeres, ha az adott lakóközösségben minden lakás tulajdonosa elvégezteti az irtást nagyjából egy időben.

A házban vagy lakásban szintén nem kívánatos vendégek a hangyák. Mivel őket vonzza az ételek szaga, ezért jobb, ha minden morzsát, földre hullott ételmaradékot azonnal feltakarítunk, a kiszóródott cukrot összeseperjük, felporszívózzuk. A hangyák illatanyagot hagynak maguk után, vagyis, ha el is pusztítjuk a lakásban őket, a többiek a bolyból ismét betalálnak a nyomokat követve. Hogy ezt megakadályozzuk, érdemes egy másik, erőteljes illattal elfedni a nyomvonalukat. Jó megoldás lehet az ecet, de akár különböző illóolajok is, például a menta, fahéj vagy levendula. Ugyanígy nem szeretik a citrom vagy a narancs szagát, ezért ahol ezt megérzik, onnan eltűnnek. Van, aki a hintőporra, van, aki a kiszórt sütőporra vagy szódabikarbónára esküszik, ezeket is érdemes kipróbálni.

Természetesen ellenük is léteznek boltban kapható vegyszerek, amelyek por, spray vagy folyadék formában pusztítják el a hangyákat. Sőt, van olyan is, amelyet kis zárható dobozban kitéve tápláléknak érzékelnek, beviszik a bolyba, és ott a többi hangya is elpusztul tőle. Amennyiben vegyszeres irtás mellett döntünk, mindenképpen olyat válasszunk, amelyhez sem a kisgyerekek, sem a kisállatok nem férnek hozzá. A paletta széles, mindenki egyéni belátása és vérmérséklete alapján válogathat az eszközökben.

Kártevők a kamrában

A spájzban az élelmiszermolyok okozhatnak nagy gondot. Ezeket az apró élőlényeket általában már a boltból visszük haza, ezért érdemes a megvásárolt élelmiszereket külön, zárható dobozokban tárolni. Így, ha azok fertőzöttek, legalább a többi nem kerül veszélybe.

Ha mégis azt vesszük észre, hogy valamiben megjelent, érdemes a többi élelmiszert is átnézni, a fertőzötteket kidobni, lehetőleg rögtön a kinti kukába. Amit érdemes átvizsgálni, azok a lisztek, a búzadara, a zsemlemorzsa, a teák, a kekszek, a csokoládék és az aszalványok. A boltokban sokféle hatékony megoldást kínálnak ellenül, a legismertebb talán a molycsapda, amely feromonokkal csalogatja magához a lepkéket, azok beleragadnak és elpusztulnak. Mivel ez vegyszermentes, kisgyermekes lakásban is alkalmazható.

Ha van kamránk, akkor ott, ha nincsen, akkor a konyhaszekrényben tárolt hüvelyesek zacskóiban találkozhatunk a zsizsikkel. Ez az apró, nagyon fürge bogár előszeretettel eszi a babot, a lencsét, a gabonaféléket. Mivel szereti az állandó hőmérsékletet és páratartalmat, érdemes rendszeresen szellőztetni a konyhát és a kamrát is. Ha felfedeztük valamiben, attól gyorsan szabaduljunk meg, lehetőleg a benti kukában se tároljuk a kidobott élelmiszert.

Itt is igaz, amit a molyokkal kapcsolatban már leírtunk: a jól zárható dobozok nagy segítséget nyújtanak. Van, aki pedig arra esküszik, hogy a megvásárolt hüvelyeseket be kell tenni egy-két napra a fagyasztóba, és utána a hűtőben kell tárolni, így megakadályozhatjuk a zsizsikek elszaporodását.

A ruhák ellenségei

A ruhamolyok ellen is hatékonyan védekezhetünk erős illatokkal. Régi praktika, hogy a szekrénybe kis vászonzacskóban szárított levendulát helyeznek el, amelynek illata távol tartja őket a szekrénytől.

A 20. században szokás volt naftalint tenni a szekrénybe, különösen azokhoz a ruhákhoz, amelyeket az adott évszakban éppen nem hordtak. Habár ez a szer tényleg hatásos, de jellegzetes, nagyon erős szaga van, amelyet bevesznek a ruhák is, ettől volt sok ruha kellemetlen „naftalinszagú”, és nagyon nehezen szellőzött ki.

Szerencsére manapság erre már nincs szükség, sokkal kevésbé drasztikus illatokkal is távol tudjuk tartani őket ugyanúgy, mint az élelmiszer molyokat. Illetve ellenük is alkalmazhatók feromonos csapdák.

Négylábú kártevők a lakásban

A rovarokon és bogarakon kívül a négylábú kártevők is sok fejfájást okozhatnak. Az egerek nemcsak kellemetlenséget szereznek a mindennapokban, de ráadásul betegségeket is terjeszthetnek.

Árulkodó lehet a hátrahagyott ürülékük, a megrágott élelmiszerek vagy éppen a jellegzetes egérszag. Mivel képesek a csőrendszeren keresztül is bejutni a lakásba, érdemes ezeknek a bevezető részét leszigetelni. Azonban az egér a falon is fel tud mászni, vagyis egy nyitva hagyott ablak is kiváló útvonal lehet neki.

Manapság sokan szereltetnek szúnyoghálót az ablakokra. Hasznos lehet, a boltokban kapható, hogy kapható vékony drótból készült változatot szerezzük be, mert ezt nem rágják keresztül, mint a műanyagot, és így hatékonyan távol tartja a kis rágcsálókat. Ha mégis bejutottak a lakásba, vásárolhatunk mechanikus egérfogókat, amelyekben egy kis darab szalonnát, sajtot elhelyezve, és az egér lehetséges útvonalába letéve hamarosan eredményre juthatunk.

Létezik egércsapda is, amely nem üti agyon az egeret, csak egy kis ketrecbe csalogatja, hogy humánus megoldásként később valahol – lehetőleg jó távol az otthonunktól – szabadon engedhessük. Vannak ezen kívül különféle mérgek és méreggel átitatott ragasztós anyagok, de ahol háziállat vagy kisgyerek van, ezekkel óvatosan kell bánni, hogy ne férhessenek hozzá.

Amiről kevesebb szó esik

A nagyüzemi kártevőirtás olyan téma, amelyről ritkán beszélünk. Időnkét előkerül a hírekben, hogy bizonyos élelmiszereket visszahívtak, mert határérték felett volt bennük egy-egy anyag. Azt azonban nem gondoljuk végig, hogy amikor határérték alatt van, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs is benne, csak azt, hogy az egészségre már nem ártalmas a mértéke. De a hosszú távú hatása ettől még nem mindig kiszámítható.

Törvény szabályozza, hogy hol milyen irtás kötelező, és mely az, amely elvégezhető. A mezőgazdasági egységek épületeiben például kötelező a legyek elleni védekezés, és évente legalább két alkalommal rágcsálóirtás elvégzése is. Ugyanígy évente kétszer kötelező a rágcsálóirtás az állattenyésztő és állattartó telepeken, a lakott területen fenntartott istállókban is. Ezt a munkát ráadásul nem végezheti el akárki, csak és kizárólag nyilvántartásban szereplő és érvényes tevékenységi engedéllyel rendelkező egészségügyi kártevőirtó szolgáltató.

Ha belegondolunk, ez idő, pénz és főként vegyszer. Manapság szerencsére egyre több gazdaság próbálja meg a természetes védekezést, bizonyos növényfajok párosítását vagy éppen a természetes ellenségek betelepítését, ezzel is csökkentve a vegyszerek használatát.

A kártevőirtás azonban nem korlátozódik az épületekre. A mezőgazdasági területeken szintén védekezni kell. Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy kik, mikor, milyen szerekkel és milyen gyakorisággal végezhetik a beavatkozást. Azonban nem véletlenül figyeli a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az élelmiszereket, és veti szigorú ellenőrzés alá. Ha nem így tenne, sokszor kerülne olyan élelmiszer a boltokba, onnan pedig az asztalunkra, amely a megengedettnél több káros anyagot tartalmaz.

Akár kicsiben otthon, akár nagyban, a mezőgazdasági épületekben, területeken, a veszélyes vagy betegséget terjesztő rovarok és állatok ellen védekeznünk kell. Ezt minél természetesebb módon tesszük, annál inkább megóvjuk saját és a környezetünk egészségét. A modern kártevőírtó vállalkozások mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkevésbé terheljék meg a környezetünket, de a makacs behatolók ellen sokszor csak a vegyszerek hatnak.

Ha olyan kártevőírtót választunk, aki ért a szakmájához, akkor biztosak lehetünk abban, hogy úgy a szakemberek úgy végzik el a feladatukat, hogy mi meg se érezzük a hatását, miközben a rovarok, rágcsálók vagy másféle állatok eltűnnek az otthonunkból. Mint másféle szakmáknál, itt is elmondható, hogy próbálkozhatunk házi módszerekkel megoldani a feladatokat, de az igazán komoly helyzetekben mindenképpen profi segítségre lesz szükségünk.

A legjobb azonba az, ha meg is előzzük a kártevők megjelenését, ehhez érdemes fejben tartanunk a fentebb olvasott jótanácsokat, és azoknak megfelelően cselekednünk.