A mezőgazdasági kártevők gyakran az ültetvényekben okoznak károk, jelentős bevételkiesést okozva ezzel a mezőgazdaságban. Ezért olyan fontos, hogy megtanuljuk, hogyan ismerjük fel a mezőgazdasági kártevők típusait, és gyorsan cselekedjünk.

Mezőgazdasági kártevők: invazív növények és gyomok

A gyomok és invazív növények a növényi kártevők egy olyan típusa, amelyekkel gyakran találkozunk. Első ránézésre nem tűnnek zavarónak, azonban miután beszivárogtak az ültetvénybe, lassan kiszorítják a termést a helyéről. Vannak olyan gyomok, amik szinte mindennek ellenállnak, ráadásul a gyökerük is mélyebbre nyúlik, így elszívják a vizet a búza és a többi termés elől. Ezzel a termelékenység, a terméshozam és a jövedelem is csökken.

Rovarok és csigák, a mezőgazdaságot érintő egyéb kártevők

A mezőgazdasági szakemberek jól ismerik ezeket a kártevőket. Szöcskék ezrei támadják meg a termést minden évben a világ minden országában. Nem telik el úgy év, hogy ne találkoznánk hatalmas szöcske és sáska tengerekkel, amik pár óra alatt elpusztítják a növényeket.

Egy másik különösen káros rovar a tűzhangya, ami megvédi a lisztbogarakat, amelyek viszont megtámadják a termést. A növényi kártevők között több olyan rovar van, mint a szúnyogok és a kullancsok, amelyek hajlamosak betegségeket terjeszteni az állatállományban. Ezáltal dupla kár keletkezik, hiszen nemcsak a termést támadja, hanem bizony az állatokat is.

Végül a csigák a meztelencsigákkal együtt a leggyakoribb kártevők közé tartoznak a kertekben és a mezőgazdaságban is . A csigák nagy testű ragadozók, amelyek gyökerekkel, szárakkal, virágokkal és levelekkel táplálkoznak.

A mezőgazdasági kártevők típusai vírusok és betegségek formájában

A növénybetegségek és vírusok hatásai jól ismertek a mezőgazdasági ágazatban, mivel nagyon gyakori kártevők, és jelentős gazdasági kárt okoznak. Nagyon nagy a terjedési és szaporodási képességük, és ha már megtelepedtek, költséges a felszámolásuk.

Erre példa volt a hírhedt burgonyavész, amely a 19. században valóságos pusztítást okozott Európában, ami a lakosság nagy részének későbbi bevándorlását eredményezte olyan országokba, mint Írország és Oroszország.

A növénybetegségeket okozhatják fertőző ágensek, például baktériumok, gombák, vírusok, fonálférgek stb., vagy nem fertőző ágensek, például kémiai toxinok, amelyeket a növényvédő szerek és a légszennyezés okozhat.

Az észlelés néha szabad szemmel is elvégezhető, ha valaki megfelelő tapasztalattal rendelkezik, vagy kézi nagyító eszközökkel, például szemüveggel, nagyítóval. A mikroszkóp használata gyakrabban szükséges a baktériumok és gombák esetében. E kórokozók aktív jelenléte a növény felületén azt jelezheti, hogy valószínűleg ezek a kórokozók okozzák a betegséget.

Növényeket károsító gombák

A gombák folyamatosan táplálékot keresnek. Mivel sokkal nagyobbak a baktériumoknál, ezért könnyebben azonosíthatók, sokszor szabad szemmel is észrevehetjük őket. Sajnos nagyon gyorsan szaporodnak, hiszen csak egy kis levegőre vagy vízre van szükségük.

Írta: gepkozvetito.hu