Bármilyen kártevőt is észlelünk a lakásunkban, az biztos hogy iszonyodunk tőle, és szeretnénk minél előbb búcsút mondani neki. Főleg akkor ha az a kártevő egy rágcsáló, jelen esetben patkány.

Van aki már első ránézésre is rosszul van a patkány látványától, hiszen retteg tőlük, gusztustalannak tartja őket, más talán ennyire nem undorodik tőlük, de biztosan nem örülnek neki, ha megjelennek a lakásukban. A patkány az egyik legkellemetlenebb és legkártékonyabb rágcsáló, mely rendkívül gyorsan szaporodik, és ezért a kiirtása sem egyszerű feladat.

Miért elengedhetetlen a patkányok gyors irtása?

A patkányok nagyon veszélyes kártevők, így ha egyetlen egyedet is találunk az otthonunkban, akkor haladéktalanul álljunk neki a rágcsálóirtásnak. Ahol ugyanis egy patkány megfordul, ott 10 patkány is megfordul, így egyáltalán nem szabad ezt a dolgot félvállról venni. A patkányirtást többféle módszerrel is el tudjuk végezni, de ha biztosra szeretnénk menni, célszerű egyből szakszerű segítséget kérni. A patkányok megjelenése otthonunkban nem csak esztétikai problémákat és károkat tudnak okozni, hanem ez egészségügyi kockázatokkal is járhat.

A patkányok ugyanis olyan súlyos betegségeket is terjeszthetnek, mint a vérhas, a veszettség vagy többek között a murin tífusz. Ez a betegség a leptoszpirózishoz hasonló módon a fertőzött állat vizeletével terjed, így nem szükséges közvetlenül érintkeznünk a patkánnyal ahhoz, hogy elkapjuk. Elég, ha olyan tárgyat megfogunk, mellyel korábban az állat vizelete érintkezett. A fertőző baktériumok így megbetegíthetnek bennünket a bőrünkön, vagy a nyálkahártyánkon keresztül is. Emellett a rágcsálók bundájába tapadt szennyeződések, vizelet, és ürülék is rendkívül könnyen beszennyezi az állati, és emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket.

Könnyen lehet, hogy a patkány kiszagolja, hogy méreg van a közelében

Hatalmas tévhit, hogy a patkányok csak az elhanyagolt, koszos lakásba férkőznek be. Mivel rendkívül jól tudnak alkalmazkodni, könnyedén lehet, hogy a mi, patyolat tiszta lakásunkba fog egyszer betévedni. A patkányoktól nem csak azért tartanak az emberek, mert köztudott tény, hogy rengeteg betegséget és különböző fertőzéseket tudnak hordozni, hanem azért is, mert komoly károkat tudnak tenni bútorokon, vagy éppen az elektronikai eszközökön, és a vezetékeken, de képes akár háziállatainkat is megtámadni.

A patkányirtás esetében több módszert is ki lehet próbálni. Sokak szerint irtásuk során az egyik leghatásosabb módszer, ha egy olyan speciális etetőállomást alkalmazunk, melyben nem tesz kárt az időjárás, és a rágcsálón kívül se kisgyermek, sem háziállat nem tud hozzáférkőzni a benne található méreghez. Mivel ez az etetőállomás kulccsal zárató, valóban nagyon biztonságos. Az ebben található csalétekben lévő szer egy lassan ható véralvadásgátló, mely azonnal nem öli meg az állatot, a hatóidő olyan 5-6 napos. Ez azért lett kifejlesztve, mert bár kevesen hiszik, de a patkányok vannak olyan intelligensek, hogy ha társuk a szemük láttára elpusztul, miután egy ismeretlen ételt elfogyasztott, ő már biztosan nem fog belekóstolni.

A patkányok irtása fizikai módszerekkel is lehetséges

Ha a mérgek és az egyéb vegyszerek nem válnak be, akkor a patkányok irtásában a szakemberek is a különböző fizikai módszereket szokták ajánlani. Ilyenkor alkalmazhatjuk a ragasztólapot, vagy ha egy humánusabb megoldást keresünk, akkor kipróbálhatjuk akár az élve elfogó csapdákat is. Ezekhez azonban egy erős csalogatóanyagra, illetve egy erős szerelvényre is szükségünk lesz.

Az élve elfogó csapda lényege, hogy a rágcsáló az erős szagú csalétek miatt bemászik egy szerkezetbe, melyből ezután már sehogy sem tud kiszabadulni, bármennyire is elszántan keresi a kiutat. Sokak szerint ez az egyik leghatástalanabb megoldás is lehet főleg akkor, ha ezután a közelünkben fogjuk elengedni az állatot, hiszen könnyen előfordulhat az, hogy néhány nap leforgása alatt egyszerűen visszatalál hozzánk a már elfogott állat. Ha mégsem szeretnénk elpusztítani, akkor ha módunkban áll, legalább 15 kilométerre szállítsuk el az elfogott kártevőt, mely lehetőség szerint messze legyen a lakóházaktól.

Ha valaki azonban biztosra szeretne menni, akkor csak úgy nyugszik meg, ha saját szemével látja az elpusztult egyedet. Ehhez sokan vetik be a ragasztólapos csapdát, melynek során egy nehéz deszkát kenünk át egy nagyon erős ragasztóval, majd a közepére beleejtünk egy, patkány számára vonzó csalétket. A patkány rendkívül jó szaglással rendelkezik, így számára vonzó ételt helyezünk ki, biztosan odacsalogatja majd az orra. Ha azonban belelép az erős ragasztószerbe, képtelenség hogy kiszabaduljon belőle. Bármennyire is próbálkozik, egyre jobban és jobban fog beleragadni a ragasztóba, míg végül itt pusztul el. Bár ez a módszer rendkívül kíméletlen és kegyetlen, de gyors és hatásos.

A patkányok nagyon gyorsan elszaporodnak, és emellett rendkívül jól alkalmazkodnak. Sokszor a padláson, lépcsőházakban, a burkolatban vagy az álmennyezetben bújnak meg, és mivel éjszakai életmódot folytatnak, könnyen lehet, hogy csak ürüléküket fogjuk megtalálni másnap, hiszen az éj leple alatt indulnak el a legtöbb esetben táplálékot keresni.