A darázs az egyik legkellemetlenebb rovar, mivel nem csak nagyon okos, de rettenetesen fájni is tud a csípése. Közben pedig a természet igazi nagyvadjának számít, melytől alig van biztonságban bármilyen más bogár vagy rovar. Ha valahol feltűnik, nincs más tennivaló, minden eszközzel meg kell szabadulni tőle.

A darázsirtás történhet nappal vagy éjszaka is, utóbbi esetben a rovarok már pihenni tértek, így a fészek könnyebben megközelíthető és eltávolítható. A nappali darázsirtáshoz speciális felszerelés és védőeszköz szükséges, mivel a darazsak behatolónak veszik az irtást végző személyt, s akár tömegesen is támadásba lendülhetnek.

Darazsak a padláson és a gipszkarton mögött

Nagyon gyakori, hogy a darazsak a padlásra veszik be magukat, amely hiába van kívülről elzárva, a cserepek résein keresztül mégis megközelíthető az ilyen kis állatok számára. Különösen veszélyes ez beépített tetőtereknél, ahol gyakorlatilag csak gipszkarton vagy lambéria található a tető és a szoba között.

Ha azt veszed észre, hogy a gipszkarton elszíneződik, s kaparászó hangot hallasz mögötte, akkor esélyes, hogy darazsak fészkelték be magukat a tetőzet alá. Ezt a házon kívülről is megfigyelheted, ugyanis egész nap ki  és be közlekednek a cserepek illesztésein keresztül.

Ilyenkor nem érdemes megvárni, míg a gipszkartont átrágják, mert a keletkező lyukon tömegesen behatolhatnak a tetőtérbe, s ekkor azonnal menekülnie kell minden ott tartózkodónak. Az irtáshoz pedig szakember szükséges, aki a rosszul hozzáférhető hely miatt jó eséllyel csak bontással tudja megtalálni és eltávolítani a fészket.

Hagyományos padlás esetén annyiban könnyebb a helyzet, hogy a megbontás a legtöbb esetben elkerülhető, habár a fészkek ilyenkor is gyakran valamilyen nehezen megközelíthető helyen találhatók. A sarkokba, gerendák hajlataiba és hasonlóan eldugott részeken szokták a darazsak felépíteni a bázisukat, így védőfelszerelés mindenképp szükséges a megközelítésükhöz.

Szintén nem jó ötlet házilag kiirtani az ilyen fészkeket, még éjszaka sem. Az állatok ugyanis a zseblámpa fényére is tömegesen támadhatnak, s a nem hozzáértő személy az éjszakai körülmények miatt még korlátozottabb módon tud csak menekülni. A szakértő darázsirtó ilyenkor a megvilágítást egy távolabbi pontban helyezi el, hogy a darazsak azt a fix pontot támadják, majd a sötét rész felől haladva végzi el a munkát.

Régi fészkek eltávolítása

Ha régi fészek található a padláson vagy a ház körül, mely láthatóan nem lakott, akkor nem kell félni attól, hogy a darazsak újra benépesítik. Ezek az állatok ugyanis minden évben új fészket építenek, így a magára hagyott fészek miatt biztos nem térnek vissza.

Ettől függetlenül le lehet verni az ilyen régi lakot, ha az nem okoz nehézséget, de nehezen megközelíthető helyen nem érdemes kockázatokat vállalni miatta. Ha egy helyen nagyon sok régi darázsfészek található, az jelezheti azt, hogy a területet kedvelik ezek a repülő állatok, s a későbbiekben is számítani lehet a tömeges felbukkanásukra.

Hol találhatóak a darázsfészkek

A darazsak fészkeire mindenhol számítani lehet, de néhány jellemző hely különösen kedvelt a köreikben. A virágágyásokban sokszor lelhető fel belőlük, főleg, ha a virágok sűrű és magas falat képeznek, melybe nehezen hatol be a nedvesség, s természetes védőelemként szolgálnak a darazsak számára.

A már említett padlásokon és tetőtereken kívül nagyon sokszor található még darázs a különféle kerti bódékban és épületekben, mivel ezek viszonylag csendes helynek számítanak, így nem háborgatja az állatokat senki. A felépítésükből adódóan, illetve mivel állandóan a napon állnak, így általában melegek és szárazak, s ezek megint csak a darazsak kedvelt helyeivé teszik az ilyen épületeket.

A legextrémebb esetekben darázsfészek nőhet minden olyan helyen is, amely kellőképpen meleg és száraz, s melybe a darazsak könnyen ki- és bejárhatnak. Így akár a garázskapu réseibe, ha azok belül üregesek, vagy egy-egy eldugott zugba, mely kacatokkal van tele. Ezekkel általában csak akkor lehet találkozni, amikor véletlenül arra jár valaki, s feltűnik neki az össze-vissza repkedő sokféle darázs.

Az is gyakori, hogy valamelyik szomszédnál fészkelnek a rovarok, s hozzád járnak át akár inni, akár élelmet keresni. Ilyen eset lehet például a gyerekeknek felállított kerti medence, melyet hamar felfedezhetnek a szomszédban lakó darazsak, ezáltal zavarva meg a kicsit szórakozását.

Darázsirtás házilag és szakember segítségével

Kis túlzással kijelenthető, hogy ahány darázstípus létezik, annyiféle irtási módszer szükséges hozzájuk. A német darazsak könnyebben elpusztíthatók házi módszerekkel, míg a lódarazsak a nagyobb testük miatt kissé érzéketlenebbek a szokásos mérgekre.

A boltban kapható darázsirtó aeroszolok és srpay-k segítségével elérhető a kívánt hatás, ezek azonban sokszor nem azonnal ölik meg az állatokat, amelyeknek van idejük megtámadni az irtást végző személyt. Így hosszú ujjú, zárt ruházat, sapka, arcot és szemet végző alkalmatosság használata mindenképp indokolt. Még így is fel kell készülni arra, hogy a darazsak támadása esetén az egyetlen megoldás az inad szakadtából történő rohanás, lehetőleg minél messzebbre.

Ha ez nem megy, akkor érdemes megfontolni a profi darázsirtó szakember segítségét, aki a megfelelő felszereléssel és védőeszközökkel ellátva hatásosan ki tudja írtani még a nehezen megközelíthető darázsfészkeket is.