Bár már írtunk arról, hogyan lehet hatásosan küzdeni a hangyák ellen, mindig érdemes újabbnál-újabb ötleteket kipróbálni. Ebben a bejegyzésben is az ilyen rovarok elleni védelem lesz a fő téma, még jobb ötletekkel.

Hangyaboly elköltöztetése

A lehető legegyszerűbb és legkíméletesebb megoldás, ha egyszerűen arrébb költözteted a hangyákat az otthonodtól. Ehhez csak keresd meg, hol a hangyaboly, majd készítsd el házi költöztető eszközöd. Keress egy nagyobb cserepet, s ebbe rakj nedves földet. Fordítsd rá a hangyabolyra, majd várj türelemmel, míg a hangyák felfedezik. Ideális esetben be is lakják, ekkor csak alá kell nyúlnod egy lapáttal vagy ásóval, s máris viheted a kéretlen vendégeket az új otthonukba.

Permetezés

Egy speciális permetszert házilag is elkészíthetsz, ehhez nincs másra szükség, csak ürömre és vízre. Szerezz be egy fél kg friss vagy tizedannyi szárított ürömöt, s áztasd vízbe. Hagyd kiázni kb. két hétig, s máris készen van a csodaszer, melyet a hangyabolyra permetezhetsz.

Fokozott takarítás

Ha a hangyák megjelenésének okait szeretnéd megszüntetni, akkor arra a legjobb megoldás a fokozott takarítás az otthonodban. A mindennapi élet során nagyon sok apró törmelék, morzsa és más darabkák hullanak a padlóra, s gyűlnek fel a kicsi résekben. Ha fokozottabban takarítasz, és eltávolítod az összes ilyen kis törmelékdarabot, a hangyáknak nem lesz mire megjelenniük, s leszoknak az otthonodról.

Rések befoltozása

Bár nehéz feladatnak tűnhet, a hangyák ellen nagyon jól lehet védekezni az apróbb rések bezárásával is. Ezek ott lehetnek a parkettában, a falak illesztéseinél, az ajtóknál és ablakoknál, a lényeg, hogy ahol akár csak egy kis repedés is látszik, ott be tudnak jönni a hangyák. Nézz körül a barkácsboltokban, szerezz be glettet, szilikont és más szigetelőanyagokat, s foltozd be az összes apró rést, míg a hangyák végleg el nem tűnnek.

Krétavonal

Bár elsőre hihetetlennek tűnhet, a krétapor is jó védelmet nyújthat a hangyák ellen. Ezek a kártevők ugyanis nem szeretik az anyagát, így nem mennek át az ilyen területeken. A használatához nincs más dolgod, mint megfigyelned, merre járnak ezek az apró rovarok, s az útjukat valahol megszakítanod egy vastag krétacsíkkal. Ez egy gyors és könnyű megoldás, bár hátránya, hogy a csíkot minden eső vagy reggeli nedvesség után újra kell rajzolnod.

Fűszernövények

Már a múltkori bejegyzésben is említettünk néhány fűszernövényt, még nagyon sokféle további növény is felhasználható a hangyák ellen. Ha megnézed, merre közlekednek ezek a rovarok, s oda páfrányt, kakukkfüvet, citromfüvet, turbolyát, levendulaolajat vagy borókát teszel, az zavarni fogja őket, s elhagyják az otthonod.

Állatok táljainak tisztán tartása

Amikor az otthonod tisztán tartod az ételmaradékoktól, gondolnod kell az állatok tálkáira is. Ezekre ugyanis szintén rátalálnak és rá is szoknak a hangyák, így amikor házi kedvenced eszik, utána fel kell takarítanod az apró ételmaradékokat. Ha nem így teszel, akkor megint csak tele leszel hangyákkal.

Cukorcsali

Kockacukorra csepegtetve a hangyaölő szert olyan időzített bombát készíthetsz, mely akár a hangyák jelentős részét kiirthatja. Ezek az apró állatok ugyanis behordják a cukrok a bolyba, hogy ott később egyék meg, így a mérget az egész hangyabolyban elterjesztheted. Csak egy kis fáradtság a részedről ennek elkészítése, mégis nagyon nagy eredményeket érhetsz el.

Cayenne bors

A Cayenne bors igen aromás borsfajta, s kiválóan alkalmazható a hangyák elleni harcban is. Csak tegyél fel melegedni vizet, melybe szórj néhány evőkanállal belőle. Főzd egy kicsit, majd amikor kihűlt, a vizet öntözd szét a hangyák vonulási útvonalainál vagy a lakásod hangyával fertőzött részeinél. A víz el fog párologni, viszont a bors illóanyagai megmaradnak, s hosszú ideig elűzik majd a hangyákat.

Kerti növények

Ha van kerted, ültess levendulát, zsályát vagy izsópot. Ezeket ugyanis nagyon nem szeretik a hangyák, s el fogják kerülni még a környékét is. Ha ennek ellenére sok hangyával találkozol, azt a kedvenceik, a levéltetvek miatt teszik. A tetvek ugyanis édes, cukorszerű váladékot választanak ki, amelyet ezek az apró rovarok édesség gyanánt nyalogatnak. Amíg a levéltetveket ki nem irtod, addig a hangyák is vissza fognak járni nassolni.

Fokhagyma

A fokhagyma is egy olyan növény, melynek nagyon erős szaga van, és a hangyák ki nem állhatják. Helyezz egy-két gerezd fokhagymát minden olyan helyre, ahol a kártevők bejuthatnak a lakásba, s meg fog szűnni a jelenlétük. Érdemes a kamrában is eldugni néhány gerezdet minden nehezen hozzáférhető helyre.

Mézes víz

Ha ismered a hangyák vonulási útvonalát, egy tálba rakj ki nekik vizet, melyet mézzel keversz el. Ha nincs otthon méz, akkor erősen cukros oldat is megteszi, a lényeg, hogy minél édesebb legyen. Az apró rovarok megérzik az édesség illatát, s egymás után fulladnak majd bele a tálba. A végén már nem lesz más dolgod, mint egyszerűen kiönteni a vizet, s elmosni a tálat. Ennek a módszernek az előnye, hogy bármennyiszer megismételhető, s akár egy rosszabb edényt is felhasználhatsz hozzá.