Biztosan egyet értünk azzal, hogy senki sem szereti az olyan váratlan látogatókat, aminek négy, vagy több lába van. Miközben a házi kedvenceket szeretjük, addig a kártevők megjelenése egyenlő a rémálommal. Sajnos sokszor csak későn vesszük észre a jeleket, mivel nem minden esetben ismerjük az adott betolakodó szokásait.

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk a legtipikusabb jeleket és az okozóikat.

Ha csípésnyomokat találunk magunkon, akkor először szúnyogra gyanakodhatunk. Azonban, ha nem csaptunk le egyet sem, azonban a csípések száma növekszik, akkor keressünk ágyi poloskákat. Ezek pici barna rovarok, eleinte laposak, de a vérünkkel az 1 cm-t is elérhetik. A testüket vonalak díszítik, ami könnyen felismerhetővé teszi. Az is lehet, hogy az ágyneműn találkozunk sötétpiros foltokkal, ez ugyanis a hátrahagyott ürülékük.

Ha újabban sokat vakaródzunk, és az ágy közelében fekete pöttyöket találunk, akkor minden bizonnyal bolhával van dolgunk. Nem feltétlenül a háziállatokat kell ezért elővenni, sajnos még a legtisztább lakásokban is megjelennek. A csípését onnan tudjuk felismerni, hogy általában a hasunkon vagy a combunkon jelentkezik, és pici piros pontok, amik viszkető, már-már égető érzéssel járnak. Egy alapos takarítás sokszor segít ilyenkor.

Ha a konyhának az eldugott részen fekete pöttyöket találunk, akkor tegyünk pár villámlátogatást az esti órákban. Amennyiben a lámpa fénye fekete vagy barna bogarakat mutat, amik eszement gyorsasággal tűnnek el, akkor bizony csótánnyal van dolgunk. Sajnos ezek a kártevők szinte mindent túlélnek, így gyorsan és hatékonyak kell felvennünk velük a harcot. Figyeljünk arra, hogy ha sokszor találkozunk velük, akkor már tényleg nagy a baj.

A darazsak megjelenése általában azonnal észrevehető. Nemcsak kertes házak, hanem panelek is szenvedhetnek tőlük, főleg, ha a kaptár éppen a párkány alá épült. Nem lehet őket összetéveszteni a méhekkel, mivel fizikailag is eltérnek, meg a viselkedésük is különböző. A darazsak nem félnek az embertől, és nem okoz nekik gondot a támadás sem, mivel fullánkjukat többször is be tudják vetni. Ha darazsakat látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valahol már kész a kaptár.

Ha furcsa rágásnyomokat találunk a bútorokon, esetleg az élelmiszerek csomagolásán, akkor elkezdhetünk egérre gyanakodni. Ezek a kis állatok nagyon szeretnek az ember közelében lenni, aminek az ember nem igazán szokott örülni. Addig nincs baj, amíg csak egy van belőle, azonban, ha fészket raknak, akkor nehezen fogunk tudni elbánni velük. A drazsé alakú ürülékük is árulkodhat a jelenlétükről, ellenőrizzük le a dobozokat és a ruháinkat is.

Az egyik legkönnyebben felismerhető kártevő az a hangya, mivel a bujkálás helyett inkább átveszi az uralmat az általa kiválasztott helyiségben. Ha egyet látunk, akkor hamarosan többet is fogunk, akár sorfalat is állhatnak a kifolyt méz mellett. Nehéz tőlük teljesen megszabadulni, úgyhogy ne várjunk túl sokáig.

Ha ezek közül a jelek közül valamelyiket tapasztaljuk, akkor eljött a kártevő írtás ideje. Ne késlekedjünk!