Miért nem elég a bolti hangyairtószer? Mi kell a teljes hangyamentességhez?

A hangyairtás, mármint a végleges hangyamentesség elérése komplex feladat, szaktudást igényel, hogy hol, milyen fajta hangya esetében melyik irtószer és/vagy módszer a legcélravezetőbb stb.

A boltokban kapható irtószerek hatásfoka gyenge, rövid ideig tart és csak a dolgozók egy részét pusztítja el. Az útvonal megmarad, a királynő is él, tehát az életben maradt hangyák –ismerve az élelmiszerhez vezető útvonalat-, hamarosan újra megjelennek, miközben az új egyedeknek is megmutatják az útvonalat. Mivel a királynő él, a szaporodásuk is biztosított, tehát ismét egyre több hangyára számíthatunk…

Mi szükséges a végleges hangyairtáshoz? Miért kellenek a profi szerek és a szakember?

A végleges hangyairtás lényege, hogy az egész kolóniát kell felszámolni, tehát a dolgozókat, a királynőt és a kikelőfélben lévő bábokat is. Ehhez megfelelő módon és megfelelő szerrel kell elvégezni a hangyairtást.

Fontos az is, hogy az irtást követően tartsuk be a szakemberünk által megadott utasításokat. csak akkor lesz tartós a siker, ha ez mind együtt valósul meg!

Hangyairtás módszerei, hatásmechanizmusuk, a hangyairtás utáni időszak tennivalói

Kémiai hangyairtás módjai

Gélezés:

Tapasztalataink szerint ez a módszer a hangyairtás leghatékonyabb módja. Maga a gél egy mérgezett csalétek fajta, mely egy speciális csalogató anyagot tartalmaz.

Ez odavonzza a hangyákat, majd a hangyák teszik a dolgukat, nagyon rövid időn belül beviszik az élelmet a hangyabolyba, majd ott megetetik a királynővel és a lárvákkal, és közben ők maguk is fogyasztják.

Ezzel a módszerrel a bolyt belülről ők maguk irtják ki. A gél hatóideje körülbelül 3-4 hét. A kétfázisos hangyairtás első részeként is alkalmazható, de önmagában is tökéletes hangyairtási módszer. A hatóidő elegendő a boly teljes felszámolásához.

Porozás:

A kétfázisú hangyairtás második részeként alkalmazható ez a módszer. Hatástartóssága akár 2 hónap is lehet. Saját, sokéves tapasztalataink alapján nem ez a leghatásosabb mód, tehát önmagában semmiképpen nem ajánljuk.

Mérgezett csalétek:

Többféle ilyen típusú hangyairtó csalétek van forgalomban, ha a mérgezett csalétek jó minőségű és frissen gyártott, akkor ez akár egy sikeres házi praktika is lehet. A titok a hatásmechanizmusában rejlik. Lényege, hogy a csalétket a hangyák útvonalára kell elhelyezni, hogy a dolgozók felfedezzék és behordják a bolyba. Ha ez sikerül és a szer megfelelő minőségű, akkor nyertünk.

Permetezés:

A hangyák vonulási sávja mentén végezzük. Egyszerű, gyors és biztonságos módszer, hátránya, hogy önmagában nem elég, mert csak a dolgozókat iktatja ki, a királynőt és a majd kikelő egyedeket nem pusztítja el. Kétfázisú hangyairtás második részeként, pl. gélezéssel kombinálva azonban tökéletes módszer, kivétel nélkül mindig beválik. Hatástartóssága körülbelül 1-2 hét.

A fizikai hangyairtás módszerei

Gyakori porszívózás, a dolgozók elpusztítása: Kitartó és fáradalmas munkát igényel, ráadásul végleges megoldást nem hoz, hiszen az egész bolyt nem számolja fel. Az is előfordulhat, hogy a hangyabolynak máshol is van élelem forrása, és idővel visszatérnek hozzánk is. Így pedig csak szélmalomharcot vívunk.

A hangyaboly teljes felszámolása: Alapvetően ez a leghatékonyabb módszer, csak „házi módszerekkel” nem minden esetben valósítható meg. A siker akkor garantálható, ha a hangyaboly elmozgatható tárgyba költözött be és azt nem sajnáljuk beáldozni, elégetni vagy elszállítani.

Ha ezen gondolkozunk, mindenképpen szükséges védőfelszerelést felvennünk, ha nincs, szerezzük be, mert a bolyt védelmező hangyák rendkívül agresszívak lesznek!

Az elszenvedett csípések nagyon fájdalmasak, és tartós ideig viszketést okoznak, sőt arra érzékeny egyéneknél komoly allergiás sokkot is okozhatnak, legyünk óvatosak!

Mindenképp azt ajánljuk, hogy kérje ki szakember véleményét az irtás megkezdése előtt, de a legbiztonságosabb, ha inkább megfelelően képzett szakemberre bízza a hangyairtást.