Az ágyi poloska jelenlétének felismerése néha még egy rovarirtó szakember számára is fogas feladat, alapos szemrevételezést és szaktudást igényel a beazonosítása. Az egészségügyi kártevőirtó szakember biztonsági okokból minden esetben a felmérést az ehhez szükséges védőruházatban végzi el.

Az ágyi poloska csípése – Miből tudhatjuk, hogy ágyi poloska csípett meg minket?

Ha arra ébredünk, hogy csípések vannak a bőrünkön, törekedjünk arra, hogy minél előbb azonosítsuk be, mi okozta a csípést.

Az ágyi poloska csípései leggyakrabban az éjszaka fedetlen testrészeket érik. Ezek lehetnek a lábszáron, a bokán, az alkaron, a csuklón, a derék környékén, néha még az arcon is.

Ránézésre hasonlít a szúnyogcsípéshez, viszont amikor nincs szúnyogszezon, szinte biztosak lehetünk abban, hogy ágyi poloskával van dolgunk.

Sokan nem érzékenyek a csípésére, de ettől még őket is megcsípi, csak kisebb az esélye, hogy allergiás reakció lép fel.

Bizonyos embereknél azonban allergiás reakciót vált ki, égető, viszkető érzést okoz. A csípések vörösek, és jellegzetesen egymás mellett jelennek meg. Ez azért van, mert a poloska addig és annyit szúr, ameddig nem talál eret.

Ágyi poloska jelei- honnan vehetjük észre, hogy ágyi poloskával alszunk egy ágyban?

 • Rovartetem az ágyban- De honnan tudhatjuk, hogy ágyi poloska? Ha találunk az ágyban bármilyen rovartetemet és nem ismerjük fel, törekedjünk a minél gyorsabb beazonosítására. Ehhez az interneten rengeteg segítséget találunk.
 • A levedlett bőr
 • A csípések a bőrön
 • Vérpöttyök a lepedőn, a matracon vagy az ágynemű huzaton
 • Rovar ürülék, ami fekete pöttyökként látható általában a matrac vagy az ágykeret alsó részén
 • Rovarpeték, amelyek 1 milliméter nagyságúak és fehér színűek
 • Jellegzetes szag is érezhető már erős fertőzöttség esetén

Hol bújik meg? Miért olyan nehéz az ágyi poloska végleges kiirtása?

Az ágyi poloska irtózik a fénytől, ezért is indul táplálékszerző körútra mindig éjszaka. Éjjel, a táplálékkeresés idején magányos, de nappal, amikor rejtőzik, közösségben él.

Tápláléka az emberi vér. Táplálékforrását hő-, pára- és szén-dioxid kibocsátás alapján ismeri fel.

Az ágyi poloska legfőbb rejtekhelyei:

A falakban, padlózatban lévő repedések, mélyedések, szőnyeg, tapéta, ruhanemű, könyv, falra felfüggesztett képkeret, szegély, díszítőléc, falvédő –és sajnos az ágyunk és annak minden része, hiszen elsődlegesen itt tartózkodik.

A konyhában és a fürdőszobában már csak jelentős fertőzöttség fennállásakor találkozhatunk vele, mert a hideg, nyirkos helyeket nem szereti. Megjelenésétől sajnos nem véd meg minket a tisztaság, a legtisztább lakásban is előfordulhat.

Hogyan jut be vagy kerülhet hozzánk az ágyi poloska?

Aktív módon, vándorlással

Ha egy helyiség erősen fertőzötté válik ágyi poloskával, akkor idővel élelemhiány alakulhat ki. Ilyenkor táplálékot keresve vándorolni kezdenek. Így kerülhetnek át a folyosón, a csöveken, szellőzőkön keresztül egyik lakásból a másikba, akár a mi otthonunkba is. Ezért nincs köze ennek a tisztasághoz.

Passzív módon, amikor közvetett úton kerül be a lakásba

 • Használt bútor (különösen ágy, heverő!) vásárlásakor
 • Lomtalanításból behozott tárgyakkal, bútorokkal
 • Fertőzött hotelszobában vagy apartmanban való tartózkodás esetén
 • Tömegközlekedési járművekről, amikor utazunk és előttünk egy fertőzött személy ült
 • Ha vendég szállt meg nálunk és ruhái fertőzöttek voltak, vagy ha mi szálltunk meg valakinél
 • Munkahelyen is lehet fertőzött a közös pihenőhelyiségben lévő szék
 • stb…

Miért kiemelten fontos az ágyi poloska irtása és hogyan lehetséges a megelőzés?

A legtöbb embernél tünetként rossz alvás, kedvtelenség, nyugtalanság jelentkezik, majd általános gyengeség alakul ki a sok ágyi poloskacsípéstől.

Jelentkezhet érzékenységi szindróma, amely idegességgel, izgatottsággal és álmatlansággal járhat. Ilyen esetekben a sikeres poloskairtást követően a tünetek hamarosan megszűnnek.

A poloskacsípések következtében jelentkező tünet még a bőr kivörösödése, erős viszketés, egyéb elváltozások a bőrön, ami további keringési reakciókat válthat ki. Érzékeny embereknél még anafilaxiás sokkot is okozhat.

Ezek a tünetek hasonlóak más betegségek tüneteihez, ezért több esetben rosszul diagnosztizálják és pl. szívkoszorúér-elzáródásnak hiszik. Ezért annyira fontos a mielőbbi feltárás és a szakszerű irtás az okok megszüntetésére.

Az ágyi poloskairtás módszerei / Kémiai módszerek

Permetezés:

A permetezés során többféle irtószer kombinációját alkalmazzuk. A permet tartalmaz egy ún. taglózó hatású irtószert, amely az elérhető helyeken lévő ágyi poloskák azonnali pusztulását biztosítja.

A permet másik összetevője egy mikrokapszulázott irtószer, ennek a hatása 3-4 hétig tart.

Ez az összetevő biztosítja az elérhetetlen felületen rejtőzködő ágyi poloskák pusztulását.

Ha az ágyi poloska áthalad ezen a méregsávon, lábaival felszedi a mérget, ami a bőrén keresztül érintőméregként felszívódik. A folyamat végén az ágyi poloskák elpusztulnak.

Az irtószer biztonságosan alkalmazható, mert melegvérű élőlényekre nem veszélyes!

Hidegködképzés:

A hidegködképzést csak kiegészítő módszerként alkalmazzuk ágyi poloskairtásnál. Az irtószert a levegő részecskéinél könnyebb molekulákra bontjuk.

Ezek a parányi részecskék a levegőben lebegve olyan helyekre is eljuttatják az irtószert, ahová poloskairtó szakemberünk nem tud hozzáférni. Ezek a helyek a repedések, rések, nyílások, vezetékek, csövek melletti helyek vagy beépített szekrények apróbb rései.

Kiegészítő módszerként mindenképp ajánljuk, ugyanis a permetezéssel együtt alkalmazva garantált sikert arat.

Füstképzés:

A füstképzés is minden esetben a permetezés melletti kiegészítő módszer, csak kombinálva alkalmazzuk. A kapszula meggyújtásakor erős füst képződik és egy erősen taglózó és egyben kiűző hatású irtószer jut a levegőbe.

A füst eljut a nehezen elérhető helyekre: a repedésekbe, résekbe, nyílásokba, vezetékek, csövek melletti résekbe vagy a szekrények apróbb réseibe. A füstképzés növeli az esélyét annak, hogy az irtás sikeres lesz.

Nem veszélyes ez a kiegészítő módszer sem, a kapszulát minden esetben egy fém tárgyon gyújtja meg a szakember és megvárja, amíg teljesen leég.

Az ágyi poloskairtás módszerei / Fizikai módszerek

Ezek a fizikai módszerek csak arra alkalmasak, hogy csökkentsük az ágyi poloskák létszámát, de végleges megoldást nem nyújtanak:

A poloska agyon nyomása

Gyakori porszívózás (a porzsák tartalmát azonnali, lakáson kívüli ürítsük ki!)

Kétoldalú ragasztó használatával bizonyos egyedeket likvidálhatunk, ha éppen a ragasztócsíkon haladnak át.