A kullancsok a fűről, az aljnövényzetről és a bokrokról is rákerülhetnek a ruházatra vagy nyáron a bőrre közvetlenül, az alsó, max. 1,5 méter magasságig. Ez otthon, a saját kertünkben is előfordulhat, sőt meglehetősen gyakori. Fontos tudnunk, hogy nem mindegyik kullancs hordoz fertőző betegségeket.

Hogyan csíp a kullancs?

A kullancs csípése, ellentétben más rovarcsípésekkel, teljesen fájdalommentes, ugyanis elsőként nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd ezt követően vág rajta rést és ezzel egyidejűleg a bőrre rögzíti magát. A véralvadást szintén a nyálával képes meggátolni.

Fertőzött egyed esetében ezt veszélyes ránk nézve, hiszen akár napokig nem is vesszük észre jelenlétét! Ezért annyira fontos, hogy pl. erdei kirándulás vagy szabadban töltött idő után ellenőrizzük magunkat és egymást is. Különösen figyeljünk a hajlatokra (hónalj, combhajlat, térdhajlat!), de az egész testet nézzük végig.  Gyermekeknél érdemes még a fül környékén lévő fejbőrt is tüzetesen átvizsgálni.

Mi a tennivaló kullancs-csípés esetén?

Ha az átvizsgálás során kullancsot (vagy akár többet is) találunk a bőrünkön, fontos, hogy minél hamarabb távolítsuk el, de nem mindegy, hogy hogyan! Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni, megnyomni sem, mert nagy valószínűséggel éppen ekkor juttatja be a kórokozót szervezetünkbe!

Nem jó megoldás a köztudatban sajnos annyira elterjedt tévhit, hogy olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetünk, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancs még több vírus juttathat a vérkeringésbe.

Kullancs kiszedése – A helyes módszer

Legjobb, ha egy speciálisan erre a célra készült kullancskiszedő-csipesszel végezzük el a kullancs eltávolítását. Közvetlenül a bőrfelszínen, közel a fejhez fogjuk meg a csipesszel, majd emeljük ki. Ha éppen nincs kéznél kullancskiszedő csipesz, és hosszabb körmünk van, körömmel is megpróbálhatjuk eltávolítani.

Itt is ügyeljünk arra, hogy a kullancsot lehetőleg egészen a bőr felszínén, közel a fejéhez igyekezzünk megfogni. Megoszlanak a vélemények, hogy csavarjuk vagy ne csavarjuk kiszedés közben? Általában sikerül csavaró mozdulat nélkül, enyhe húzással kiemelni a fej beszakadása nélkül.

Bennmaradt a kullancs feje! Mekkora a baj ilyenkor?

Jó tudni, hogy valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa marad a bőrben ilyen esetben. Ez nem veszélyesebb, mint bármely idegen test. Általában kivált némi reakciót a bőrön, majd pár nap alatt kilökődik. Amennyiben ez pár napon belül mégsem történne meg magától, el kell távolítani, mert bőrgyulladást okozhat, de fertőzést már nem terjeszt.

Az eltávolítást követően javasolt jód oldattal (pl. Betadine) bekenni a kullancs helyét, 7-10 nap alatt eltűnik a csípés helye.

Kullancs csípés utáni fertőzések – Mire figyeljünk?

Fertőzést jelez, ha a kullancscsípés helye körül néhány hét múlva kör alakban halvány pírt észlelünk. Ez gyakran nem igazán feltűnő, mert nem viszket és nem is fáj. Ez a bőrtünet csak a kullancs fertőzöttek kb. 2/3-ában jelenik meg.

A fertőzések kb. 20-30%-ánál a fertőzésnek semmilyen érzékelhető tünete nincs. Gyakran csak sokkal később tapasztalhatók ízületi, idegi vagy szívtünetek.

Ezért tanácsos kullancs csípés esetén minden ilyen esetben orvoshoz fordulni. Korai stádiumban a fertőzés gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

Minél korábban eltávolítjuk a kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy a fertőzött kullancsokból a kórokozó a szervezetünkbe kerülhessen. Agyvelőgyulladás esetén 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.

Hogyan tudunk védekezni a fertőződés ellen?

A hatékony védelmet a betegség megelőzése jelenti, amit adott időben védőoltással biztosíthatunk. A Lyme-kór megelőzésére ma még nincs (!) hatékony védőoltás, de a Lyme-kór megfelelő gyógyszeres kezeléssel meggyógyítható. Ehhez azonban szükséges a korai stádiumban történő felfedezés!

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kullancsokat- és ők is minket?

Tavasztól a téli fagyok beálltáig tart a kullancsveszélyes időszak. Ebben az időszakban a bozótos, bokros területeken zárt ruházattal, valamint kullancsriasztó szerekkel védekezhetünk a kullancscsípés ellen.

Hazaérve pedig kiemelten fontos a teljes, mezítelen test átvizsgálása a korai felismerés érdekében.

Ne adjuk fel a kirándulás örömét és jótékony hatásait, de legyünk kellőképpen óvatosak!