2018 őszén kezdődött elhatalmaskodni Budapest utcáin a patkányinvázió, melyre több környékbeli lakos is panaszkodott. Ekkor olyannyira ellepték a főváros utcáit a rágcsálók, hogy végül rendkívüli patkányirtás elrendelésére volt szükség. A patkány egy nagyon jól alkalmazkodó, leleményes állat, mely rendkívül gyorsan elszaporodhat. Hatalmas tévhit, hogy csak koszos, szennyezett lakásokba költözik be, és ezt az emberek nagy része csak akkor látja be, mikor megtapasztalja, hogy hozzájuk is beférkőztek ezek a kártevők.

Irtásuk egyáltalán nem egyszerű, a legtöbb esetben még a szakemberek is csak nehezen tudnak megbirkózni egy nagyobb patkányinvázióval.

Mi lehet az oka a patkányok elszaporodásának?

A Budapesten élők arról számoltak be, hogy egyik napról a másikra szinte az egész utcát ellepték a patkányok, és sokszor még a gyerekek között, a játszótéren is nyugodtan szaladgáltak. A könyéken lakók szerint a mélyépítkezések miatt jöttek a felszínre a rágcsálók, és arról is beszámoltak, hogy mennyire meg tudja keseríteni ez az életüket. Szakemberek szerint a patkányok elszaporodása azonban könnyen tudható be a hirtelen beköszöntő, nagy hőségnek is, és elmondták, hogy az ilyen mértékű inváziót meglehetősen nehéz még nekik is megállítani.

Egy kutatás, mely a hazai nagyvárosok ökoszisztémájának változásával foglalkozik, nem régiben arról számolt be, hogy a patkányok ahogy elszaporodnak, egyre nagyobbak és ellenállóbbak lesznek, illetve hogy ezek az egyedek már sokkal nagyobb veszélyt jelenthetnek számunkra, hiszen sokkal több, súlyos betegséget és fertőzést hordozhatnak. A nagyvárosi patkányinváziók hátterében az egyre enyhébb telek is állhatnak, hiszen ilyenkor is elszaporodhatnak az állatok, melyek a város utcáin egyre több szemétből, és egyre több ételmaradékból tudnak táplálkozni.

Nem minden méreg alkalmazható a patkányok esetében

Mivel a patkány nem csak szapora, de nagyon okos állat is, ezért egyáltalán nem mindegy az, hogyan próbáljuk meg kiirtani őket, és ehhez milyen irtószert használunk. A patkányok irtására évtizedeken keresztül egy olyan szert vetettek be, mely egyből elpusztítja az állatokat, ám megfigyelték, hogy a patkányok mikor látják, hogy társuk elpusztult az elemózsia elfogyasztása után, tanulnak ebből, és nem eszik meg ezután a kitett csalétket. Ennek következtében szükség volt kifejleszteni úgynevezett késleltetett hatású mérgeket, melyek csak 5-6 nap elteltével kezdenek el hatni. Ezek olyan véralvadásgátlók lényegében, melyek szép lassan, észrevétlenül, és a szakemberek szerint fájdalommentesen pusztítják el az elszaporodott állatokat.

A patkányok okosabbak, mint gondolnánk

A patkányok nagyon könnyen szaporodnak és rendkívül okos, tanulékony állatok. Kimondottan ez a két ok, amiért például kísérleti állat lett belőlük. 10 millió szaglósejtjük van, mely ráadásul sztereóba működik, tehát mindkét oldalról, jobbról és balról külön-külön érzi a különböző illatokat és szagokat. Felmérésekből kiderült, hogy ennek köszönhetően egy patkánynak elég 50 ezredmásodperc ahhoz, hogy kiszagoljon valamit, illetve kiderítse azt, hogy az adott szag pontosan honnan ered. Fejlett szaglásuk lehet előny és hátrány is. Hátrány abban az esetben, mikor az elszaporodott patkányokat ki szeretnénk irtani, de előny lehet akkor, mikor például robbanóanyagot szagolnak ki.

Bár mi magunk a jelenlegi helyzet miatt egyértelműen egy veszélyes kártevőként tekintünk ezekre az állatokra, jó tudni, hogy rendkívüli szaglásuk miatt a patkányokat idomították be a taposóaknák és a föld alatti robbanóanyagok kiszagolására. Mivel testsúlyuk nem elég ahhoz, hogy ezek az aknák működésbe lépjenek, rengeteg ország a mai napig őket használja arra, hogy a különböző robbanószereket felderítsék.

Milyen betegségeket hordozhatnak a patkányok?

Minden kis méretű rágcsáló, kártevő állat képes különböző betegségeket, fertőzéseket hordozni és terjeszteni. Az egerek mellett a patkányoktól is rengeteg ember iszonyodik, és ez nem csak csúnya kinézetük miatt van így, hanem azért is, mert rettegünk attól, hogy valami komoly betegséget elkapunk tőlük. A patkányok akárhova be tudnak férkőzni, így akármilyen vírust vagy fertőzést hozhatnak magukkal. Ezek a betegségek lehetnek olyan súlyosak is, hogy akár még az életünkre is komoly beszélyt jelenthetnek.

A patkányoktól fenyegető betegségek közül talán a leptospirosis a legveszélyesebb, mely más néven iszapláz néven is ismert. Ez a betegség komoly vese és májkárosodást tud előidézni, és rendkívül gyors lefolyású fertőzésnek számít. Olyan súlyos belső vérzéseket is okozhat a szervezetünkben, mely akár halálos kimenetelű is lehet.

Emellett a patkányok terjeszthetnek még vírusos hemorrhágiás lázat, hastífuszt, rágcsálótífuszt, vérhast vagy éppen veszettséget is.

A szakszerű patkányirtásnak jó még akkor nekilátni, mikor nincsenek túlságosan elszaporodva az állatok. Irtásuk még így sem egyszerű, ezért a legtöbb esetben a szakszerű rágcsálóirtást is több alkalommal kell elvégeztetni annak érdekében, hogy biztosan végleg búcsút mondhassunk a kártevőktől.