A patkány az egerek családjába tartozó emlősökhöz tartozik, amelyek közül napjainkban körülbelül 70 fajt tartanak számon az egész a bolygón, kivéve az Antarktiszt. A patkányokat az egyik leggyakoribb állatnak tartják, a legősibb példányok kövületei évmilliókig feküdtek a földben, amire felfedezték őket.

A patkány leírása

A patkányok teste jellegzetesen ovális alakú. Egy felnőtt állat testhossza 8-30 cm (fajtól függően), a súlya 37 g és 420 g között változik (a szürke patkány egyedei akár 500 grammot is nyomhatnak).

A patkány orra nyúlékony és hegyes, szemei ​​és fülei kicsik. A legtöbb faj farka szinte csupasz, ritka szőrszálak és gyűrűs pikkelyek borítják. A legtöbb állat farkának hossza megegyezik a testének a méretével, vagy még nagyobb is lehet, mint a teste (viszont léteznek rövid farkú patkányok is).

A rágcsáló állkapcsa 2 pár hosszúkás metszőfogat tartalmaz. A gyökérfogak sűrű sorokban nőnek, amelyek élelmiszerek fogyasztására szolgálnak. A metszőfogak és az őrlőfogak között diasztéma van – ez az állkapocs azon területe, ahol a fogak nem nőnek, tehát egy rés a két első fog között. Annak ellenére, hogy a patkányok mindenevők, az agyarak hiánya különbözteti meg őket a ragadozóktól.

Metszőfogaik folyamatosan nőnek, és csiszolásra szorulnak az állat egész élete során. A patkányok fogai rendkívül erősek, könnyen rághatnak téglát, betont, keményfémeket és ötvözeteket, annak ellenére, hogy eredetileg a természet úgy tervezte őket, hogy növényi táplálékot egyenek.

A patkányok szőrzete sűrű, viszonylag vastag. A színe lehet sötétszürke, szürkésbarna, egyes egyedek színében vöröses, narancssárga és sárga árnyalatok is nyomon követhetők.

A patkányok mancsán gyengén fejlett bőrkeményedés található, amely a rágcsálók mászásához szükséges, de a funkcionális hiányt az ujjak mozgatása kompenzálja. Ezért ezek az állatok nemcsak szárazföldi, hanem félfás életmódot is folytathatnak, tehát nyugodtan másznak fára, ahol elhagyott lyukakba fészket építenek.

A patkányok nagyon mozgékony és szívós állatok, jól futnak: veszély esetén az állat akár a 10 km/h sebességet is képes felvenni, és akár 1 méter magas akadályokat is le tud győzni. Egy nap alatt a patkány 8-17 km-t is képes megtenni. A patkányok jól úsznak és búvárkodnak, horgásznak, és több mint 3 napig is a vízben maradhatnak anélkül, hogy az egészségüket károsítanák.

A patkányok látása gyenge és kicsi a látószögük (csak 16 fok), ami miatt az állatok folyamatosan forgatják a fejüket. A rágcsálók szürke tónusokkal érzékelik az őket körülvevő világot.

A hallás és a szaglás jól működik náluk: a patkányok akár 40 kHz-ig érzékelik a hangokat (összehasonlításképpen: az emberek 20 kHz-ig), a szagokat pedig kis távolság alapján rögzítik. De a patkányok jól tolerálják a sugárzást (akár 300 röntgen/óra) is.

Meddig élnek a patkányok?

A vadon élő patkányok élettartama a fajuktól függ: a szürke patkányok körülbelül 1,5 évig élnek, a ritka példányok legfeljebb 3 évig, a fekete patkányok legfeljebb egy évig élnek. A laboratóriumokban tartott rágcsáló élettartama ezeknek a duplája is lehet.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a legidősebb patkány halála időpontjában 7 év és 8 hónapos volt.

A patkányok ellenségei a természetben

A patkányok természetes ellenségei a macskák, kutyák, görények, sertések, sündisznók, különféle madarak (bagoly, bagoly, sas, sólyom és egyebek).

A patkányok egyenként és csoportosan is élnek. Egy több száz egyedből álló telepen belül összetett hierarchia alakul ki egy domináns hímmel és több domináns nősténnyel. Néhány csoport területe akár 2 ezer négyzetmétert is elfoglalhat.

Mit esznek a patkányok?

A patkányok mindenevők és az egyes fajok étrendje az élőhelytől függ. Átlagosan minden patkány körülbelül 25 g táplálékot eszik meg naponta, de a rágcsálók nem tolerálják az éhséget, és 3-4 napos éhezés után éhen halnak. A vízhiányt az állatok még rosszabban viselik: a normális élethez az állatnak napi minimum 30-35 ml vízre van szüksége. Nedves táplálék használata esetén a napi vízbevitel 10 ml-re csökkenhet.

A szürke patkányok jobban összpontosítanak az állati eredetű élelmiszerek fogyasztására, nekik szinte nincs is más táplálékuk. A fekete patkányok étrendje főként növényi táplálékból áll: diófélékből, gesztenyéből, gabonafélékből, gyümölcsökből és zöld növényekből.

A patkányok minden elérhető táplálékot megesznek az emberi lakhely közelében. Az élőhelyeinktől távol élő patkányok kis rágcsálókkal, puhatestűekkel és kétéltűekkel táplálkoznak, a földön lévő fészkekből pedig tojásokat és fiókákat lopnak. A patkányok növényi tápláléka gabonafélékből, magvakból és zamatos növényi részekből áll.

A patkányok szaporodása

Az állatok egész évben képesek szaporodni, de a szexuális aktivitás csúcspontja tavasszal és nyáron következik be. A patkányok vemhessége 22-24 napig tart, a szülés puha fűvel, papírral és szövetdarabokkal bélelt fészekben történik. A kölykök száma 1 és 20 között lehet. A házakban élő rágcsálók termékenyebbek. A nagy populációsűrűség mellett több vemhes nőstény egy fészket foglal el, és együtt folytatja az utódgondozást. A hím azonban nem vesz részt az utódok nevelésében.

A kis patkányok meztelenül, vakon és tehetetlenül születnek. A kannibalizmus nagyon erős a patkányok körében: az anya felfalja az elhullott és életképtelen kölyköket, a nem túlzottan gondoskodó patkányapa pedig minden utódot elpusztíthat. A túlélőket azonban nagyon jó gondozásban és odafigyelésben részesítik: a nőstény fenntartja a tisztaságot a fészekben, folyamatosan nyalogatja a kicsiket, és tejjel eteti őket, amely ezeknél az állatoknál általában meglehetősen tápláló és zsíros (akár 9%).

14-17 nap elteltével a patkánygyermekek kinyitják a szemeiket, és egy hónapos korukban teljesen készen állnak az önálló felnőtt életre. A fiatal egyedek pubertáskora 3-4 hónapig tart, de a patkányok többsége 6 hónapos koruk után kezdenek szaporodni.

Minden nőstény szürke patkány évente 5-8 alkalommal tud utódokat szülni. Ezzel ellentétben a fekete patkányok a hideg évszakban nem szaporodnak, ezért szezononként 2-3 alkalommal adnak életet a következő nemzedéknek.

Napjainkban a szürke patkányok populációja folyamatosan növekszik, és a szakértők szerint a bolygó minden emberére 2 patkány jut.

Milyen károkat okoznak a patkányok?

A patkányok óriási gazdasági károkat okoznak az emberiségnek azzal, hogy elpusztítják az élelmiszereket, károsítják a termést, valamint megrongálhatják az épületeket és a villamos vezetékeket. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a patkányok kb. 20 veszélyes fertőzés hordozói (szalmonella, pestis stb.), amelyek közül 8 halálos.

A patkányok különféle mérgekkel és vegyszerekkel történő kiirtása nem hozza meg a várt eredményt: az állat szervezete gyorsan alkalmazkodik a vegyszerekhez, és stabil immunitást alakít ki a méreganyagokkal szemben.

A patkányokat nagyon aktívan használják az orvosi és biológiai kutatásokban. Sok éves tesztelés során a kutatók speciális laboratóriumi állatokat tenyésztettek ki. Ezek a kísérleti rágcsálók szerények és nem agresszívak, emellett nagyon gyors az anyagcseréjük is, ami mindenképp pozitív tulajdonság minden típusú kutatás szempontjából.

Patkány, mint házi kedvenc

A patkányok csodálatos háziállatok, amelyek nagyszerű kiegészítői szinte minden háztartásnak. Okos és jókedvűek, kiképezhetjük különböző trükkökre és játszhatunk velük, mint bármilyen kutyával vagy macskával!

Bár az első patkányválasztásnak az egészségi állapoton és a temperamentumon kell alapulnia, előfordulhat, hogy egy bizonyos típusú vagy színű állatot szeretnénk beszerezni, de mégis mi köztük a különbség?

Házi patkány testtípusok

Általános

Domináns tulajdonság – Egy szabványos fülű patkánynak a jól ismert, vad típusú patkányfüle van. Normál méretűek és a fej tetejére vannak rögzítve.

Dumbo

Recesszív tulajdonság – a dumbo-patkány fülei nagyobbak, kerekebbek és alacsonyabban helyezkednek el a fej oldalán. Meglehetősen édes megjelenésűek, és azt mondják, hogy ezek a patkányok általában barátságosabbak, mint a normál fülű patkányok.

Manx

A manx patkány, akárcsak a manx macska, farok nélkül él, bár néhánynak van egy részleges vagy egy csonkja. Általában kecsesebbek, mint normál patkányaink. Mivel a farok fontos ezeknél az állatoknál az egyensúlyozásban és hőmérséklet szabályozásában, a Manx patkányoknak különös odafigyelésre lehet szükségük ilyen téren.

Törpe

A törpepatkányok kisebbek, mint a normál patkányok, testük általában körülbelül 1/3-uk a hagyományos patkányokhoz képest.

Érdekes tények a patkányokról

A középkorban, amikor a patkányok invázióját természeti katasztrófához hasonlították, a német városokban különleges kiváltságokat kaptak azok a patkányfogók, akik 5000 patkányfarkat nyújtottak be.

Óceánia szigetein kispatkányokat tenyésztenek házi kedvencként. Eközben a Karni Mata egy indiai templom, ahol a patkányokat tisztelik, etetik, itatják és védik. Az a látogató, aki véletlenül megöl egy szent állatot, köteles egy rágcsáló formájú aranyszobrot vinni a templomba.

A szürke patkány évente körülbelül 12 kg táplálékot eszik meg, és sokkal többet pusztít el. A szakértők szerint minden 6. gazdálkodó teljes termését a patkányok eszik meg.

Az Egyesült Államok Illinois államában a törvény tiltja a patkányokat baseballütővel ütni. A szabálysértőket 1000 dolláros pénzbírsággal sújtják.

Az olyan országok, mint Kína, Vietnam, Thaiföld, India, Kamerun, Laosz, Mianmar, Kambodzsa, Mozambik, Ghána, Nigéria, valamint a Fülöp-szigetek és Indonézia egyes részei fogyasztanak patkányokat. Rágcsálólevest főznek, kiszárítják őket, a grillpatkányokat pedig úgy készítik, hogy előégetik az állat vastag bundáját, amely meggyújtva kellemetlen szagot áraszt. Ugyanakkor az emberek megkülönböztetik a különböző típusú patkányok ízét és ezt a húst csemegének tartják, ami egyébként egyes afrikai országokban olcsóbb, mint a marhahús vagy a hal.

Magyarországon is dívik a vadászgörényes patkányirtás, ennek során kutyákkal és vadászgörényekkel hajtják fel az állatokat, melyeket aztán a vadászkopók meg is fojtanak. Ezzel a megoldással olyan helyeken is lehet patkány mentesíteni, ahol a vegyszeres kezelést nem vált be.