A világon több, mint 10.000 hangyafaj él, közöttük olyanok, melyek körülbelül 100 millió éve léteznek. Túlélték a dinoszauruszokat és egyéb őskori állatfajokat is. Könnyedén felismerhetőek, hiszen a legtöbbjükkel a lakás bármely pontján összefuthatunk.

Általánosságban véve, a testükhöz képest nagy a fejük, összetett szemekkel, erős állkapcsokkal és könyöklő csápokkal rendelkeznek. Vörös vagy fekete színük van. Kemény páncél borítja testüket, azonban piciségükből adódóan könnyedén össze lehet őket nyomni. Csak úgy, mint más rovarok, szintén hat lábbal rendelkeznek és gyorsan is haladnak.

A konyhában nem megfelelően tárolt ételek vagy akár csak egy morzsa a földön elég ahhoz, hogy önkényesen megvendégeljék magukat az otthonunkban. Ilyenkor javasolt nagytakarítást csinálni, minden alapanyagot lehetőségekhez mérten a legjobban lezárni. A tiszta felület nem vonzza őket.

Amennyiben időben cselekszünk, könnyedén szabadulhatunk meg tőlük. Ha halogatjuk a takarítást, akkor bizony egy egész kolónia alakulhat ki a lakásban.

Nem csak az ételek vannak veszélyben!  A bútorok, ajtók, ablakok és még a ház szerkezeti elemei is kiszemelt célpontok.

A hangyakolónia felépítése

Háromféle kifejlett hangyát ismerhetünk meg a kolóniában: a királynőt, a nőstényt és a hím hangyákat.

Királynő

Nem is kérdés, a hangyakirálynők a kolónia legnagyobbjai, szárnyakkal rendelkeznek, és legfőbb feladatuk a tojásrakás. A kolónia vezére akár 30 évig is élhet, a boly méretétől és a hangya fajtájától függően egy vagy akár több királynő is lehet.

Nőstény

A nőstények kisebb méretűek a királynőnél, nincsen szárnyuk és sterilek. Eredetileg a megtermékenyített petékből származnak és nagyjából 3 évet élnek.

Katona vagy dolgozó néven ismertek, feladatuk közé tartozik, hogy gondoskodnak a tojásokról, lárvákról, ezen kívül javítják és építik a fészket. Ez még nem minden, élelmet is keresnek és védelmezik az otthont is.

Hím

A nőstényekkel ellenkezőleg, a hímek megtermékenyítetlen petékből fejlődnek ki. Szárnyaik is vannak és termékenyek, majd a királynővel párosodnak. Méretüket tekintve kisebbek, mint a nőstények és a fejükön lévő antennáik hosszabbak.

Legfőbb feladatuk a párosodás. Mindössze csak egy napra bújnak ki a kolóniából, hogy párosodjanak. Életük jóval rövidebb a többi hangyához képest, hiszen párzás után 10-14 nappal már el is pusztulnak.

Hangyaszaporodás

A hangyák életciklusának összes négy fejlődési szakasza van; tojás, lárva, báb és a kifejlett egyed. A királynő feladata a tojások lerakása, ezt követően néhány napon belül lárvák kelnek ki. Ezek a lárvák teljesen magatehetetlenek, itt lép életbe a nőstény hangyák, azaz a dolgozók fontossága.

Ők táplálják és ápolják ezeket a lárvákat, míg azok belépnek a bábállapotba. Majd egy héttel később egy kifejlett hangya bújik elő és egyben ezzel be is fejeződik a metamorfózis.

Élőhely

A hangyák strukturált fészekközösségekben élnek a világon. Élőhelyüket a fajok határozzák meg pontosabban; föld alatt, épített halmokban, faépítményekben, növényekben vagy akár fákon élnek. A fészek megépítéséhez előszeretettel növényi anyagokat és talajt alkalmaznak.

A téli hónapokban a hangyák egyszerűen inaktívvá válnak. Ezért van az, hogy Magyaroroszágon télen nem kell harcolni velük a konyhában. A melegebb régiókban továbbra is vidáman aktívak maradnak.

Ezek a rovarok szó szerint mindenütt ott vannak, kivéve az Északi-sarkvidéken és az Antarktiszon.

Legismertebb fajták Magyarországon

A rengeteg faj közül öt darabot tudunk kiemelni, amelyek szinte minden ház közvetlen környezetében megtalálható. Lasius emarginatus – Házi hangya, Tetramorium caespitum – Gyepi hangya, Lasius niger – Fekete hangya, Monomorium pharaonis – Fáraó hangya és végül Camponotus ligniperda – Faodvasító lóhangya.

Házi hangya

Ez a fajta leggyakrabban nagy számban a ház körül található, a kertekben fordul elő. Tavaszi és őszi hónapokban előszeretettel látogatják az otthonokat. Céljuk, hogy élelmiszerhez jussanak.

Megjelenésüket tekintve vörösesbarna színűek. Egy kolónia előszeretettel telepszik meg a földben, korhadt fák odvaiban, faoszlopokhoz közel vagy bármely kerti épület falain található repedésekben.

A hangyák mindenevők, azonban nekik is megvan a preferált ételük. Ha a házban nem jutnak táplálékhoz, akkor a szabadég alatt a levéltetvek nedvével táplálkoznak. Azonban, ha bejutnak egy lakásba vagy házba, bizony bármit elfogyasztanak, ami az útjukba kerül és ehető.

Méretüket tekintve van különbség a nőstény és a hím között. A nőstény 7-9 mm, míg a hím 3-4 mm testhosszval rendelkezik.

Gyepi hangya

Ez a fajta szinte minden kontinensen boldogan éldegél. Csak úgy, mint a házi hangyák, a kertes házak körül szívesen tanyáznak. Ezen felül még élelmiszer raktárakban is megtalálhatóak.

Több színben is előfordulnak, például lehet világosbarna vagy éppen teljesen fekete. Földben szeretnek letelepedni, de nem bánják a korhadt fát és a falrepedéseket sem. Pontofág élőlények, tehát állati és növényi eredetű szerves anyagokkal is tudnak táplálkozni.

Mivel ragadozó életmódot is folytatnak, így felkeresik a környezetben található egyéb rovarok lárváit és azzal táplálkoznak.

Fekete hangya

Azok a ritka fajok közé tartoznak a fekete hangyák, akik kolóniáikat a talaj szintjétől, akár egy méteres mélységbe is képesek kiépíteni a járatokat. A boly lefele terjed, azonban a kiásott föld, amely a járatok elkészítéséből ered, kisebb hangyabolyt eredményez a felszínen. Innen is lehet felismerni, hogy fekete hangyával van dolgunk.

Előszeretettel fogyasztják a szabadban elhullott rovarokat, ezen felül virágok nektárjával és mézharmattal táplálkoznak, amelyet a levéltetvek választottak ki. Leginkább a szabadtérben lehet velük találkozni és az épületekbe csak és kizárólag étel miatt mennek.

Nevük is elárulja, hogy a színük fekete, azonban néha feketés-barna színben is felbukkanhatnak. Nagyságát tekintve 3-5 mm-re nőnek meg. Ha nem zavarjuk meg őket, akkor békésen élnek mellettünk, azonban, ha fenyegetés éri a bolyt, agresszívvá válnak.

Tudnak csípni, de nem veszélyesek, viszont kellemetlen érzés. Az érintett felületen vöröses foltok jelennek meg.

Fáraóhangya

Ez a fajta az egyik nagyon régi vendége Európának. Kutatások azt mutatják, hogy már a 16. században is megtalálható volt Kárpát-medencében. Azt nem lehet tudni pontosan, hogy honnan származnak, viszont annyi információ van, hogy kereskedők hozhatták be India és Egyiptom között található területről.

Magyarországon elsősorban a népesebb városokban találhatóak meg, méghozzá a panellakásokban, kollégiumokban, kórházakban és egyéb nagyobb intézményekben vendégeskednek. Ennek a fajnak a jelenléte bizony sok kellemetlenséget képes okozni, mivel a fullánkos hangyák közé sorolhatóak. Képesek a szúrásra, aminek eredménye, hogy kellemetlen viszketés okoz az embereknek.

Méretüket tekintve 3,5-5 mm hosszúságra nőnek és szárnyakkal is rendelkeznek. A hímek picit kisebbek, azonban szintén viselnek szárnyat, átlagosan 3-4 mm nagyságúak. Alakjuk kifejezetten vékony, vörösessárga színben pompáznak, ezen felül sötétebb a hátsó testvégük. A lakásban mindent előszeretettel támadnak meg.

Faodvasító lóhangya

Akkor van a legnagyobb valószínűsége, hogy találkozunk ezzel a hangyával, ha a természetben kirándulunk. Ismertetőjeleik közé esik az, hogy nagy méretűek és rendezett sorba haladnak egymás után a kitűzött cél felé.

Szeretik a meleg levegőt, sík-és dombvidéken megtalálható hangyafajtának számítanak. Ha a kertben van korhadó fa, akkor nagy a valószínűsége, hogy néhány faodvasító lóhangya is van a közelben.

Könnyedén felismerhető, ha jelen vannak ezek a hangyák, hiszen a fa törzsén nagyobb nyílások találhatóak és járataik a szélirányt követik szigorúan. Figyeljünk, ha otthonunkhoz közel van korhadó farönk vagy kiszáradt fa, akkor bizony van ok az aggodalomra. A lóhangya ugyanis képes fészket rakni a ház falüregeibe vagy az üreges gerendákba is. Emiatt jobb ezt inkább elkerülni.

Jellemző erre a hangyafélére, hogy a kolóniákat a föld alatt egy járattal kötik össze. A hímek mérete 8-12 mm közé esik, míg a nőstény elérheti a 16-18 mm-t is. Felismerhetők megjelenésükről, hiszen a lábaik vörösesbarna, míg a potroh fényes feketésbarna színben ragyog.

Ha bekerülnek a házba, legelőször az édes ételeket támadják meg. Ez nem is véletlen, mivel előszeretettel fogyasztják a gyümölcsleveleket. Emellett még kedvelik az elhullott rovarok tetemeit is.

Ha már bent vannak a házban, akkor a konyha és a fürdőszoba területein bukkannak fel. Ennek a hangyafajtának fontos a víz, ez az oka annak, hogy mosdókagylók és kádak környékén tűnhetnek elő. Ha a házban vannak fából készült berendezési tárgyak, akkor érdemes figyelni, nehogy elszaporodjanak ezek a faodvasító hangyák.

Érdekesség

A hangyáknak nem kell konditerembe menniük azért, hogy erősek legyenek, apró méretük ellenére ugyanis elképesztő erővel rendelkeznek. Teljesen egyedülálló fiziológiájuk lehetővé teszi, hogy a saját testsúlyuk akár húszszorosát is képesek megemelni. Ezért láthatjuk azt, hogy egy apró hangya egy nála jóval nagyobb morzsadarabot cipel.

Bizonyára azt gondolnánk, hogy egy ilyen pici élőlény biztosan nem az eszéről híres, azonban ez nem igaz a hangyák esetében. Csak egy apró hangyácskának közel 250000 agysejtje is lehet. Ez azt jelenti, hogy egy 40000 darabból álló kolónia együttesen annyi agysejttel rendelkezik, mint egy felnőtt ember.

Összegzés

Rengeteg fajta hangya található a Földön, mindegyiknek megvan a maga ismertetőjele. Javasolt inkább figyelni a higiéniára, megszabadulni a kertben lévő rothadó fától, hiszen ilyen apróságokkal is megvédhetjük magunkat a hangyainváziótól.

Hiába aprók, valójában igazi kártevők, hiszen még egy házat is képesek teljesen ellepni és súlyos károkat okozni. Nem is említve azt, hogy milyen idegtépő, ha az ember szeretne cukrot tenni a reggeli kávéba, viszont a hangyák gyorsabbak voltak és már ellepték azt.

Amennyiben nagyon elszaporodnak ezek a kis állatok az otthonunkban, érdemes hangyaírtással is foglalkozó szakembert kihívni. Ő rendelkezik a megfelelő tudással és eszközökkel ahhoz, hogy rövid úton megszabaduljon tőlük.