Itt a nyár és ilyenkor az egész család szívesen indul el kirándulni, vagy piknikezni a közeli erdőbe. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a bogarak, a szúnyogok és a kullancsok elleni védekezésre, hiszen sajnos ezek egyre több betegséget hordoznak magunkban. Egyértelműen a megelőzés az, amivel megállíthatjuk őket. Ám az sem igaz, hogy csak azokon jelenhetnek a szúnyogcsípések, akik sokat tartózkodnak a szabadban, ezért biztonságosabb lenne otthon ülni.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

  A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

  Mivel a kullancsok már a városi környezetben is előfordulhatnak, így a kertünkben, a közeli parkokban, játszótereken is találkozhatunk velük. Állatra, felnőtt emberre és gyerekre is szívesen ráakaszkodik, nem nehéz a saját otthonunkba hazavinni őket. A túlzott félelem és aggódás miatt azonban nagy hiba lenne bezárkózni a lakásba.

  A friss levegőn való játszás és séta, a természet szépségei, a kirándulás és a túrázás öröme nyugodtan élvezhető úgy is, hogy nem rettegünk a kullancsoktól. A megelőzésre és a védekezésre azonban tényleg fokozottan oda kell figyelnünk, ha a szabadban tartózkodunk. Ha gyermekeinket és saját magunkat is felkészítjük a kirándulás előtt, akkor jó esetben megelőzhetjük a bajt és nem kell a kullancscsípést átélnünk.

  Ezek a legfontosabb óvintézkedések a kullancsok ellen

  kullancs

  Milyen a megfelelő ruházat?

  Ha kirándulni, túrázni indulunk, viseljünk mindig olyan ruhát, mely kényelmes és könnyű benne a mozgás. Öltözködjünk egyszerűen és rétegesen, ha melegünk van, akkor könnyen ki tudjunk bújni a felső ruházatokból. A kullancs elleni védekezés első lépését a viseletünknél kell megtennünk. Mindig zárt, de szellős ruhát hordjunk. A nadrágunk szárát tűrjük be a zokninkba és lehetőleg a kirándulós cipőnk is zárt legyen. A kullancsok számára a fejünkön lévő vékonyabb bőr sokkal vonzóbb, mint a testünk többi része, ezért egy széles peremű kalappal próbáljuk meg megakadályozni azt, hogy a kis állat a fejünkre tudjon mászni. Erre fokozottan oda kell figyelni kisgyerekeknél.

  Érnek valamit a kullancsriasztó szerek?

  Ma már szinte akármelyik boltban találhatunk különböző kullancsriasztó szereket, melyekkel csak be kell fújnunk egyenletesen a testünket. Ezek a szerek elriasztják testünkről az élősködő állatokat. Gyerekeknél használjunk bőrbarát, kimondottan az ő számukra kifejlesztett készítményeket és a használati útmutatóba leírtakat mindig tartsuk be. Azokat a testrészeinket, melyek kilógnak, a ruhából 2-3 óránként a biztonság kedvéért újra fújjuk le.

  Hazaérve vizsgáljuk át egymást

  Nap végén, miután a fárasztó kirándulásról hazaértünk, az első dolgunk legyen a zuhanyzás, majd ezután alaposan vizsgáljuk át magunkat és egymást. Legyünk nagyon figyelmesek, hiszen ezek az apró állatok a legkisebb hajlatba is bele tudják magukat fúrni, ahol nehéz lehet észrevenni őket. Nézzük át egymás fejbőrét, hiszen a haj alatt imádnak elrejtőzni és ott még nehezebb megtalálni őket.

  Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban?

  Ha a kirándulásból hazaérve kullancsot találunk a testünk bármely területén, ne essünk pánikba. A szakemberek által ajánlott legbiztonságosabb módszer a gyógyszertárakban megvásárolható kullancscsipesz, melynek segítségével könnyen eltávolíthatjuk a bőrünkből a kis állatot. Arra figyeljünk oda, hogy eltávolítás során a kullancsot ne a testén fogjuk meg, hanem próbáljuk meg ott, ahol az állat közvetlenül a bőrünkkel találkozik. Egy határozott mozdulattal ragadjuk meg és próbáljuk meg eltávolítani. A kullancs mérete persze változó lehet, ez attól függ, mennyire sikerült már megszívnia magát vérrel. Ne nyomkodjuk, ne csavarjuk az állatot, hiszen ezzel csak fokozzuk a fertőzés kockázatát.

  kullancs2

  Rengeteg helyen olvashatunk különböző házi praktikát a kullancsok eltávolítására, ám menjünk inkább a biztosra és ezeket felejtsük el. Tilos tehát a gyufa, az ecet és a krémek és az olajok használata is. Ha azonban gyermekeinkben találunk kullancsot, de nem merjük kiszedni, az a legjobb, ha a legrövidebb idő alatt orvoshoz visszük, aki szakszerűen el fogja távolítani a kicsi bőréből az állatot. Ha azonban nagyon tartunk a kullancscsípéstől, akkor adassuk be a kullancsenkefalitiszt, a védőoltást, amelynek segítségével megakadályozhatjuk a vírusos kullancs által hordozott agyvelőgyulladást is.

  Otthon is találhatunk kullancsot, legyünk nagyon figyelmesek

  Természeten nem csak az erdőben találkozhatunk ezekkel az élősködőkkel. Az erdei túrából hazaérve minden ruhát, ami rajtunk volt, mossunk ki mosógépben, hiszen könnyen lehet, hogy a kisállat a bőrünkig még nem jutott el, de a nadrágunkon és a pulóverünkön ott utazik. Így bevisszük a lakásba is őket, ahonnan visszamászhatnak újra ránk vagy esetleg háziállatainkba. Ha otthon kutyát, vagy macskát tartunk, akkor nézzük át alaposan őket is és vásároljunk a számukra megfelelő kullancsriasztó nyakörvet is, melyek igen hatásosak lehetnek a távol tartásnál. Saját otthonunkat, udvarunkat és kertünket pedig tartsuk rendezetten. Lehetőleg mindig távolítsuk el a bozótos, aljnövényzetben dús területeket, sűrűn nyírjunk füvet, hiszen ezek a helyen kedvelt búvóhelyei lehetnek a kullancsoknak.

  A kullancsok egyáltalán nem különleges élőlények, szinte akárhol, akármikor találkozhatunk velük. Az udvaron, vagy a kertben végzett rovarirtás (például levéltetű) követően általában az irtószernek köszönhetően az itt található kullancsok is elpusztulnak. Sajnos hatalmas tévhit az, hogy a B vitaminok hosszan tartó fogyasztása csökkenti a kullancscsípések esélyét. Ezt a hírt nem támasszák elő sem statisztikák, sem orvostudományi igazolás sem. Kevés ember tudja, hogy a vírusos agyvelőgyulladást nem csak a kullancsok csípéseitől kaphatjuk el, hiszen a vírus kórokozóit a nyers tehén- és kecsketej is hordozhatja. Ezért, ha ezt az akár halálos kimenetelű betegséget el szeretnénk kerülni, akkor ügyeljünk arra, hogy a nyers tejet csak alapos felforralás után fogyasszuk.