A poloskák minden ősszel inváziót indítanak a kertekben, a házakban és a lakásokban. Hívatlan vendégekként húzódnak meg otthonainkban, veszély esetén pedig bűzös szaggal reagálnak. Kivétel nélkül élősködők, egyes fajaik pedig az embert is megtámadják. De nem ez az egyetlen ok, amiért védekezni kell ellenük, ugyanis a veteményesben is komoly károkat tudnak okozni. Szinte nincs olyan növény, aminek nedveit ne kívánnák meg.

A poloskák kora tavasztól kezdve jelen vannak a környezetünkben, de általában csak az első hidegebb napok beköszöntével kerülnek a szemünk elé. Ekkor a közelgő tél elől melegebb rejteket keresnek maguknak, és ha megfelelő telelő helyet találnak, az ember közelségétől sem riadnak vissza.

Érdekességek a poloskákról

A poloskák olyan rovarok, amelyekért senki sem rajong különösképpen, mégsem árt, ha a védekezés előtt közelebbről is megismerkedünk velük. Az tény, hogy hazánkban is évről évre egyre több poloskafaj jelenik meg, ami valószínűleg az éghajlatváltozás egyik következménye. A bogarak pár évtizede a déli mediterrán, valamint az észak-afrikai területekről kezdték el a terjeszkedést, ahogy az időjárás Európa több országában is melegebbre fordult. Őshonos területeiken évente akár több nemzedéket is nevelnek, de Magyarországon csupán 2 nemzedék tud kifejlődni a téli hónapok miatt.

A Kárpát-medencében közel 900 különböző poloskafaj található meg, így részletes bemutatásukra nincs lehetőség. A számuk folyamatosan növekszik, legutóbb az ázsiai márványpoloskák betelepüléséről lehetett hallani a híradásokban. A faj egyedei a dísznövényekre különösen károsak, mert rajtuk élősködve, értékes tápanyagokat vonnak el tőlük. A mindenki által jól ismert zöld színű vándorpoloska a 2000-es évek elején jelent meg az országban és azóta gyakorlatilag minden szegletébe eljutott, így nincs olyan magyar ember, akinek ne okozott volna már valamilyen bosszúságot a hagyományosan csak büdösbogárként emlegetett faj.

A klímaváltozáson túl elképzelhető, hogy a globalizáció is segítette a zöld poloska megtelepedését, mivel a délről importált növényszállítmányokon rendszeresen találkozni velük. Ilyen módon a terjeszkedéséért magunk is felelősek vagyunk, akárcsak annak idején a krumplibogarak esetében.

Hogyan lehet házilag védekezni a poloskák ellen?

Sokan a humánusabb megoldások híveiként egyszerűen csak befogják a poloskákat, majd szélnek eresztik őket. A szakemberek szerint viszont ez egyáltalán nem hatékony módszer, hiszen a bogarak továbbra sem adják fel a búvóhely keresést, és könnyen visszatalálhatnak az otthonunkba.

Az ágyi poloskákkal szemben pedig főleg nem lehet ilyen módon védekezni, ugyanis irtószerek használatával is sokszor csak hetek alatt érhető el látványos eredmény. Ha a szobánkban ezeket az élősködőket észleljük, fontos ügyelnünk arra, hogy ne csak az ágyunkat, hanem annak környékét is kezeljük. Sőt, minden olyan helyet érdemes befújni a méreggel, ahol a poloska áthaladhat. De a legjobb az, ha magára a bogárra tudunk permetezni, mert akkor azonnal elpusztul.

Egy másik módszer a kiéheztetés, amit viszont elég nehéz kivitelezni, hiszen ehhez hónapokig üresen kellene hagyni a házat. Ha mindent bevetve végképp kudarcot vallottunk, érdemes szakembert hívni, aki alapos munkát végezve, megszabadíthatja lakásunkat a betolakodóktól.

A mezei poloskákkal szemben általában a zsebkendőbe csavaró és wc-n lehúzó technika a legelterjedtebb, ami egy-két egyed esetén nem is olyan rossz ötlet, de a nagy őszi inváziók alatt elég unalmassá és fárasztóvá tud válni. Ugyanakkor az interneten számtalan olyan ötlet kering, amelyeket érdemes bevetnünk a kártevők ellen. Készíthetünk például az otthon fellelhető anyagokból házi poloskacsapdát, ami gyors, olcsó és viszonylag hatékony eljárásnak tekinthető. Ezek akár a veteményesbe, vagy a dísznövény kertbe is kihelyezhetők.

A poloskákkal szemben olyan technikákat is alkalmazhatunk, amelyek már a lakótérbe történő bejutásukat sem engedik. Naiv elképzelés az, miszerint egy szúnyogháló teljes mértékben védelmet tud nyújtani az ilyen nagyobb bogarakkal szemben, mivel a poloskák minden hézagon képesek átjutni. A háló kereteibe befészkelve magukat a tavaszi ablaktisztítás során nem kis meglepetést okoznak a házigazdáknak.

Éppen ezért a nyílászárók környékét szintén érdemes kezelni valamilyen szerrel, de nem kell rögtön a legközelebbi gazdaboltig szaladnunk ahhoz, hogy birtokunkban legyen valamilyen poloskaölő méreg. Többféle házi receptet is kipróbálhatunk, az egyik legkedveltebb a fél liter vízhez adagolt 4 teáskanálnyi fokhagymapor oldat, ami egész hatásos tud lenni. Szórófejjel ellátott flakonba öntve, pillanatokon belül bevethetjük a poloskák ellen.

Mindezek mellett természetesen bolti poloskaölő spray-vel is próbálkozhatunk, amelyet szintén a falak, illetve az ajtók és ablakok mentén kell alkalmazni. Ezek a termékek általában nem csak a poloskák, de egyéb nem kívánt betolakodók ellen is védelmet nyújtanak. Természetesen, ha nem szeretnénk magunk kínlódni a kellemetlenkedő vendégekkel, bátran bízhatjuk a megoldást tapasztalt szakemberekre!