A molylepkék az egyik legtöbbször előforduló kártevők a lakásban. Jellemző rájuk, hogy ha egyszer beköltöznek a tartós élelmiszereink és ruháink közé, csak nehezen lehet távozásra bírni őket. Egy-két példány még nem okoz komoly károkat, ugyanakkor nagyon gyorsan képesek elszaporodni az otthonunkban.

Mit kell tudni a molylepkékről?

Összeszedtünk néhány információt a molylepkékkel kapcsolatban, amit mindenkinek érdemes megismerni. Fontos leszögezni, hogy a molylepkék sok más kártevőhöz hasonlóan, nem barátságból költöznek be lakótársként mellénk. Sajnos egyre kevesebb a természetes életterük, így kénytelenek az ember közelében élelmet és peterakó helyet keresni. Számtalan fajtájuk létezik és jellemzően a lakásunkban sem csak egy típussal találkozhatunk.

Vannak például a ruhamolyfélék, amelyek a szekrényünk kínálatából táplálkoznak, leginkább csak szükségszerűségből, hiszen eredetileg nem ilyen étrenden voltak. És vannak a lisztmolyok, amelyekkel a konyhában és spájzban futhatunk össze. A petéket általában a kevésbé háborgatott sarkokban, vagy bútorok mögé teszik le. Ha jó meleg van a lakásban, a lárvák akár két héten belül kikelhetnek. A hőingadozást viszont nem szeretik, tehát a szellőztetés elől menekülnek.

Hogyan lehet megelőzni, hogy a molylepkék lepjék el az otthonunkat?

A levegőztetésen túl számos módszer létezik arra, hogy megakadályozzuk a molylepkék elszaporodását. A rendszeres takarítás az egyik ezek közül. Természetes, hogy hetente legalább egyszer felporszívózunk, letöröljük a port, és áttisztítjuk a kényesebb helyeket, de nem árt, ha bizonyos időközönként a nehezen hozzáférhető részeket is átnézzük. A gond az, hogy manapság elég sok szekrény, tévé és más berendezés található a falon, amelyek mögött nem mindig tudunk takarítani. Ezek a melegágyai lehetnek a molylepke petéinek.

Bár a peték akár a megvásárolt élelmiszerekkel is bejuthatnak az otthonunkba, azért ez ma már a különféle ellenőrzéseknek és biztonsági eljárásoknak köszönhetően egyre ritkábban fordul elő. A liszteket és más száraz élelmiszereket azért a felbontás után jó légmentesen zárható tárolóba helyezni, hogy a molylepkék ne férhessenek hozzá.

Hogyan lehet kitessékelni az otthonunkból a molylepkéket?

A következőkben mutatunk néhány hagyományos és házilag is bevethető módszert a molylepkék ellen. Ezek általában nem igényelnek különösebb anyagi ráfordítást, de eredményesen vehetik fel a harcot a kártevők ellen. Fontos még leszögezni, hogy nem csak a kifejlett molylepkékkel szemben kell védekezni, hiszen a petékből kikelő lárvák is rengeteg kárt tudnak okozni.

  1. Alapos takarítás

Ha már elkéstünk a megelőzéssel, mindig egy alapos takarítással kell kezdeni az irtást. Minden területét át kell vizsgálnunk a környezetünknek, és el kell pusztítani a megtalált lárvákat, valamint lepkéket. A konyhában és a szekrényekben is ki kell pucolnunk, hogy a petéknek se legyen esélyük kikelni.

  1. Levendulás illatfelleg

A szekrénybe akasztható molyriasztók egyik kedvelt töltőanyaga a levendula, amelynek erős illatától szó szerint menekülnek a betolakodók. Ha nem szeretnénk vásárolni és van némi kézügyességünk, magunktól is varrhatunk ilyen párnákat, de tökéletesen elegendő az is, ha szárított levendulát helyezünk el a ruháink között. Egy gond van csak a módszerrel, hogy vannak közöttünk olyanok, akik nem igazán csípik a levendula szagot a lakásban. Jó hír viszont, hogy a levendula mellett a rozmaring, a citromfű, a szegfű és az eukaliptusz is hasonló hatásokat váltanak ki a molyokból, így bátran nekiállhatunk a kísérletezésnek.

  1. Édes élvezetek

A méz kiváló molycsalogató, aminek édeskés ízéért rajonganak a lepkék. Ha ezt a lehetőséget választjuk, nem kell mást tennünk, csak egy kis edénybe önteni belőle egy keveset, és elhelyezni a konyhában. A molyok rászállnak és beleragadnak a mézes csapdába.

  1. Melasz és ecet keveréke

Ez egy régi módszer a molyok ellen. Ehhez egy rész melaszra és két rész ecet egyvelegére lesz szükségünk, amit aztán a konyhába, vagy a spájzba kell betennünk. A molyok vonzódnak a ragacsos anyag színéhez és rárepülve beleragadnak.

  1. Fűszernövények a konyhaszekrénybe

Ha szeretnénk elűzni a molyokat az élelmiszereink közeléből, használhatunk különféle szárított fűszernövényeket is. Ilyen a fahéj, a babérlevél és a koriander is. Kevesen tudják csak, de a lepkék nem rajonganak a citrusos gyümölcsökért sem, így például a citrom illatával is távolt lehet tartani őket.

Milyen egyéb módszerekkel lehet irtani?

Mivel a munka nagy részét a takarítás teszi ki, ehhez a szakember kevés segítséget tud nyújtani. Ugyanakkor a felkutatásban hasznos tanácsokkal láthat el minket. Ha mégis szakemberre bíznánk a feladatot, legyünk türelmesek, mert a folyamat hosszadalmas lehet.

A vegyiárú és háztartási boltokban sokféle irtószer közül választhatunk, ha drasztikusabb megoldást keresünk. Ezek változatos formában kaphatók, vannak csapdák, permetek és különböző kazettás mérgek. Szerencsére ma már nem kell sokat kutakodnunk ahhoz, hogy bio szereket találjunk, amelyek nem károsítják a környezetet.