Néha megmagyarázhatatlan, hogy az olyan apró rovarok, mint a csótányok, hogyan okozhatnak ekkora félelmet és utálatot az emberben. Ha ez nem lenne elég, akkor ez az apró lény az egész világon elterjedt, így mindenki találkozik velük. Amikor ez a találkozás a lakás egyik részén történik, akkor elszabadul a pokol, hiszen ahol egy csótány van, ott van több is!

Ezek az állatok nemcsak betegségeket továbbítanak, hanem szennyezik az ételt, és az általuk kibocsátott salakanyag allergiát okozhat. De mit tehetünk ellenük?

Igaz, hogy ma rengeteg kereskedelmi termék közül választhatunk, de akadnak bizonyos természetes megoldások is.

Babérlevél

A babérlevél igazi európai megoldás, aminek annyira erős aromája van, hogy a csótányok nem szokták szeretni. Elég, ha fogunk egy levelet, apró darabokra törjük, és olyan helyre szórjuk ki, ahol a rovarok éjszaka kóborolnak. Biztos ötlet lehet a hűtő és a mosógép környéke.

Szódabikarbóna és cukor

Úgy tűnik, hogy a szódabikarbóna mindenhez jó, így a csótányok elűzéséhez is. Viszont, nem elég önmagában kirakni, fontos, hogy cukorral bolondítsuk meg. Miért? A magyarázat nagyon egyszerű, a cukor oda vonzza a kártevőt, ami megeszi a bikarbónát. Ez gázokat okoz a testében, ami a csótányoknak halálos.

Citronella

A citronella leginkább a póréhagymához hasonlít, a szaga viszont citromos. Ha ezt elhelyezzük a lakásban, akkor nemcsak a csótányok fognak elköltözni, hanem a szúnyogok sem jönnek majd be az ablakon. A legtöbben pamut golyókra csepegtetik, mások illőolajként használják. Nyugodtan lepermetezhetjük vele azokat a helyeket, ahol a csótányt láttuk.

Bórax

A bórax szintén különleges szer, mivel a rovarokat messzire űzi. Elég, ha csak egy picit is hozzáérnek, utána kiszáradás és halál vár rájuk. A csótányok inkább elkerülik, de ha azt látják, hogy az új lakásuk tele van, akkor másik után szoktak nézni.

Kovaföld

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a kovaföldet is. Ez egy erős szerves elem, és több kártevőt is elüldöz otthonról, úgyhogy nyugodtan szórjuk ki a lakásban. Ez kiszárítja a rovarokat, azonban nem teszi tönkre az ételt. A legtöbben úgy alkalmazzák, hogy egy zokniba töltik, majd bedörzsölik vele az adott felületet.

A tisztaság fontossága

Miközben kipróbáljuk ezeket a természetes megoldásokat, fontos szem előtt tartani, hogy a tisztaság mindennél fontosabb. A csótányok szeretik a koszt és az ételmaradékokat, úgyhogy a megelőzés a konyha takarításánál kezdődik. Nem szabad morzsát, cukrot, lisztet, gabonaféléket vagy sajtot hagyni a pulton, mivel ezek igazi csótány-meghívónak számítanak. A konyha után érdemes átnézni a fürdőszobát is, mivel az evés után mindig az alvás következik, ezt pedig sötét és hűvös helyen teszik, de nem kerülik a páradús helyiségeket sem.

A csótányok megjelenése nemcsak undorító, hanem veszélyes is. Ha nincs szerencsénk, akkor komoly vírusokat hordozhatnak, és a folytonos mászkálásukkal beszennyezik az ételeket. Ha minden eshetőséget kipróbáltunk, és még mindig találunk belőlük, akkor érdemes profi segítséget kérni, és a leghatékonyabb módon megszabadulni tőlük. Ne feledjük, hogy az első a biztonság!