Hazánkban több mint ötven fajta szúnyog él, azonban csak a nőstény szúnyogok azok, amelyek olykor a gerinces állatok vérét is szívják. A legtöbb szúnyog a madarakat, illetve a kétéltűeket támadja.

Igaz, hogy mi nem úgy érzékeljük, de nagyon kevés az a fajta szúnyog, mely szereti az emberi vért. Legtöbbször a hímek és a nőstények is nektárral táplálkoznak. Ettől függetlenül fontos, hogy a vérszívókat megfelelő módon irtsuk, ebből a cikkből pedig olyan módszereket ismerhetünk meg, melyek házilag is bevethetők.

Milyen problémákat okozhat a szúnyogok csípése?

A szúnyogok csípése azon túl, hogy igen kellemetlen, nagyon sokféle betegséget is terjeszt, ezáltal nemcsak az a probléma, hogy nagyon sok állatot betegítenek meg, de az embereket is. Ez gazdasági, egészségmegőrzési és járványügyi szempontból is igen aggályos.

Mivel a szúnyog petéjéből kikelő lárváknak állóvízre van szüksége, azt gondolhatnánk, hogy csak a vízparton találkozhatunk velük. Azonban ez nem így van, bárhol előfordulnak, a lakótelepeken épp úgy, mint a kertvárosban.

Ennek az az oka, hogy ezek a rovarok a fák odvában vagy hasadékokban, egyéb helyeken összegyűlő esővízben is megélnek. Könnyű termetük miatt a széllel nagyon messzire eljutnak, eközben pedig bárhol találnak a szaporodásukhoz alkalmas víztócsákat.

Tekintettel arra, hogy a szúnyogok igen nagy számban vannak jelen a tavaszi-nyári hónapokban, és magas a járványügyi kockázat, kiemelt szerepe van a ritkításuknak, gyérítésüknek. Magyarországon is megtalálhatóak már a nyugat-nílusi láz mellett a maláriát, vagy akár a Zika-vírust terjesztő szúnyogok. Kisebb mértékben, de a bőrférgességet is terjeszthetik.

A klímaváltozással párhuzamosan az újfajta egyedek tartósan is megjelentek, intenzívebb a terjedésük, melyek szintén súlyos járványos megbetegedéseket okozhatnak.

Szúnyogirtás központilag

A turizmus miatt is szükséges a kártevőirtás. A szúnyogok épp úgy, mint a turisták, főleg a tavak környékén, vízparton fordulnak elő, ezért a központi szúnyogirtás alapvetően ezekre a területekre helyezi a fő hangsúlyt. Ilyenkor alapvetően légi szúnyoggyérítést alkalmaznak, azonban ez a fajta védekezés magánterületen kivitelezhetetlen.

Az önkormányzati szúnyogirtás a szezonális időszakban rendszeres és folyamatos, ennek ellenére úgy érezhetjük, hogy nincs hatása. Ez azért van, mert ezek az állatok rendkívül gyorsan szaporodnak, így fontos, hogy mi magunk is védekezzünk.

Szúnyogcsípés

Házi szúnyogirtás

A legegyszerűbb és leginkább környezetbarát megoldás, ha az élőhelyüket szüntetjük meg. Közkedvelt területük a mocsaras, lápos talaj, az úgy nevezett „pangó” vízben érzik a legjobban magukat. Vegyszert sem kell használnunk, csak figyelni kell arra, hogy a kertünkben, utcánkban ne találjanak maguknak megfelelő helyet.

Ha megszüntetjük az árnyékos részeket, rendszeresen ritkítjuk a bokrokat, tujákat, mindig rövidre vágjuk a füvet, a szúnyogok élőhelyét szüntetjük meg ezzel. Az Európai Unió ezt a fajta védekezést helyezi előtérbe. Ez igényli ugyanis a legkevesebb költséget, valamint ez a leginkább környezetbarát módszer.

Szintén zöld megoldás, ha magunkat zárjuk el előlük, azaz fizikailag próbálunk meg védekezni. Ebben az esetben a szúnyogok száma nem fog csökkenni, de elkerülnek minket, és ez a célunk. Ezeknek az állatoknak az a szél, tehát ha légáramlatot keltünk, akkor nem jönnek a közelünkbe. Jó megoldás az is, ha ultrahangos riasztót használunk. Ez nemcsak a szúnyogokat, de a kisebb rágcsálókat is távol tartja.

Szúnyoghálót is felszerelhetünk a nyílászárókra. Ha kisbaba van a háznál, célszerű a kiságyára, járókájára, babakocsira is hálót tenni, mert a babák édeskés szaga és vékony bőre kifejezetten vonzza a vérszívókat.

Vásárolhatunk bogárriasztó spray-t, fáklyát, ami távol tartja az állatokat. Ezeknek elég borsos az áruk, és csak rövid ideig hatásosak. Az elektromos riasztó is drága, de az legalább egyszeri kiadás, aztán hónapokig, akár évekig is folyamatosan jó szolgálatot tesz.

Illóolajok használata

A legjobb megoldás, ha illóolajokbók készítünk magunknak és családtagjainknak szúnyogriasztó sprayt. A levendula, citrom, borsmenta, teafa együtt is, és önmagában is hatásos.

Arra vigyázzunk, hogy a levendulán kívül mindenképp hígítsuk az illóolajokat, mert azok töményen irritálhatják bőrünket. 2 dl desztillált vízbe tegyünk 30 csepp valamilyen növényi olajban (például barackmag olaj) feloldott illóolajat, majd jól rázzuk össze.

Ez szinte teljes védelmet nyújt még akkor is, ha az erdőben kirándulunk. Kenjük a csuklónkra, bokánkra, nyakunkra.

Növények

Ha kertes házban lakunk, ültessünk olyan növényeket, melyeknek intenzív az illata, és a szúnyogokat taszítják. Ilyenek például az eukaliptusz, levendula, a rozmaring, citromfű, borsikafű menta. Ezek egyébként azért is nagyon hasznosak, mert fűszernövények. Sütéshez, teafőzéshez is felhasználhatjuk őket.

Ha lakótelepen lakunk, akár az erkélyre is ültethetünk növényeket, vagy az ablakpárkányon helyezzünk el egy-két cserepet. A citronella egyesíti a menta és a hagyma jellegzetes illatát. A mezei mimóza a fűszeres illata miatt közkedvelt szúnyogűző növény.

A macskamenta, mint nevéből is kiderül, menta illatot áraszt magából. A bogarak sem szeretik. A kakassarkangyú leveleinek kámfor illata van, amit sem a szúnyogok, sem pedig a legyek nem kedvelnek. A rozmaring pedig a bolhák ellen is megvéd.