A rovarok igen kényes téma, senki nem szeret beszélni róluk, mert sok emberben az a tévképzet él, hogy a rágcsálók és kártevők csak igénytelen, lepusztult helyekre mennek, holott ez egyáltalán nincs így. Még kellemetlenebb a dolog, ha bizonyossá válik, hogy a szomszédtól jönnek a lények.

Csótányirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

  A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

  Beszélni a szomszéd fejével

  Lehet ugyan hívni a kártevőirtókat a saját otthonunkba, de csak tüneti kezelés történik, ha a paraziták folyamatosan a szomszédból vándorolnak át hozzánk. Ha a szomszédban nem pusztítják ki az állatokat, akkor minden helyi irtás hosszútávon eredménytelen lesz.

  A téma igen kényes, először próbáljunk meg valami diszkrét helyen, és nem a folyosó kellős közepén, mindenki füle hallatára beszélni a problémáról a szomszéddal. Próbáljunk túllépni a kellemetlenségen, a szégyenérzeten, és tárgyilagosan megkérni a szomszédot, hogy haladéktalanul gondoskodjon a kártevők kiirtásáról, mielőtt még az egész épületet vagy a házsort megfertőzné.

  Nem érdemes összeveszni a szomszéddal a kártevőirtás miatt

  Nem érdemes összeveszni a szomszéddal a kártevőirtás miatt

  Ha a házban már több lakás is érintett, akkor azoknak a szomszédoknak össze kell fogni a problémás lakó ellen, és közösen kell meggyőzni a kártevők elpusztítását illetően. Ilyen esetben a háznak közös irtást érdemes kezdeményeznie, mert lehet, hogy a látszólag nem szennyezett lakásokban is ott vannak a rovarok, csak a lakók még nem vették észre. Érdemes lehet lakógyűlést is összehívni, és együttesen átbeszélni a dolgokat.

  Amennyiben a bizonyítottan szennyező személy a továbbiakban is elzárkózik a kártevők elpusztításától, a lakók továbbléphetnek. A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről egészségügyi kártevők elleni védekezés részének (4) bekezdése taglalja, hogy a kártevők elleni védekezésről, költségekről és a rendszabályok végrehajtásáról az érintett terület tulajdonosa, bérlője, használója vagy kezelője kell, hogy gondoskodjon, vagy a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője. Az (5) bekezdés tartalmazza, hogy amennyiben a (4) bekezdésben foglaltaknak nem tesznek eleget, akkor a járási hivatal kötelezheti a személyt a kártevők elleni védekezésre.

  Ebből kiindulva tehát semmit nem jelent, ha a szomszédunk ellenáll a kártevőirtásnak, ugyanis kötelező jelleggel meg kell tennie. Természetesen sokkal jobb ezt a helyzetet békés körülmények között lerendezni, mint jogszabályokkal fenyegetőzni és kényszeríteni, kivéve, ha nincs más lehetőség.

  Hogyan szabadulhat meg a csótányoktól?

  Hívjon minket és azonnal segítünk