A szúnyogok a meleg nyári napokon valójában mindenhol ott vannak, legyen szó egy kellemesen induló esti sétáról, fagyizásról, de valószínűleg akkor is meg fog gyűlni velük a bajunk, ha gyermekeinkkel szeretnénk leugrani a közeli játszótérre. Szinte biztos, ahogy kitesszük a lakásból a lábunkat, pár percen belül már legalább 2-3 vérszívó zümmög körülöttünk, és alig várják, hogy megcsíphessenek bennünket. És persze ezek a kis kártevők hamar betalálnak a lakásba is, mikor egész éjjel ébren tartanak bennünket az idegesítő zümmögésükkel, majd reggel hatalmas, viszkető, piros foltokkal fogunk ébredni.

Mi történik valójában, ha megcsíp bennünket egy szúnyog?

Ha sok volt az esőzés, akkor a szúnyogok sokkal gyorsabban elszaporodnak, hiszen a lárvák a pangó vizekben fejlődnek ki. Sokan már csak a csípésre lesznek figyelmesek, és esélyük sincs lecsapni a rovart, mások azonban már azt is megérzik, ha rajtuk mászkál az aprócska élősködő, és a megfelelő helyet keresi, ahol belénk haraphat. Szinte lehetetlen megelőzni azt, hogy össze – vissza csipkedjenek bennünket. A duzzadt, piros foltok pedig olyannyira viszketni tudnak, hogy az ember igen nehezen tudja megállni, hogy ne kaparja bőrét egyből véresre.

Ahogy megcsíp bennünket egy szúnyog, szervezetünk rögtön reagál az idegen anyagra, mely a csípés során a bőrünkbe jutott. A bőr kipirosodását a csípés körül, illetve a bőr feldagadását is a szúnyog nyálában található véralvadásgátló, értágító és viszketést okozó fehérjék idézik elő.

A támadás elhárításában nagyon fontos feladata van a szervezetünk által termelt hisztaminnak, melynek hatására duzzadnak meg a csípés környékén a hajszálerek. Ez lényegében egyfajta védekező reakció, hiszen köztudott, hogy a jobb vérellátás még gyorsabb immunválaszt képes eredményezni.

Érdekes tény, hogy valójában csak a nőstény egyed szívja a vérünket, és fehérjeforrásként peterakáskor ezt fel tudják használni.

Mindenki ugyanúgy reagál egy szúnyogcsípésre?

Léteznek olyan szerencsés emberek, akik szinte észre se veszik azt, ha megcsípi őket egy szúnyog, még utólag sem. Nincs duzzadt, piros csípés náluk, és nem kínozza őket a napokon át tartó égető viszketés sem. Nekik könnyebb dolguk van még a legdurvább invázió esetén is.

A szúnyogcsípés leggyakoribb reakciója a bőrön rövid időn belül megjelenő piros színű pukli, melynek közepén mindig megtalálható egy kicsi, sötétebb színű pötty. Vannak azonban olyan emberek, akiknél komolyabb allergiás reakciót tud előidézni. Az ő esetükben sokkal kellemetlenebb tünetek lesznek tapasztalhatóak.  Azoknál az embereknél, akik allergiásak a szúnyogcsípésekre, a reakció nem csak annyiból áll, hogy egy „kicsit” viszket. Az ő esetükben akár komoly következményekkel is járhat az esemény.

Ilyenkor a csípés mérete jóval nagyobb kiterjedésű a megszokottnál, és sokkal jobban viszket. A környékén akár csalánkiütés is jelentkezhet, de az sem kizárt, hogy az illető anafilaxiás sokkot kap. Kevesen tudják, de így egy szúnyogcsípés akár életveszélyes is lehet számukra. Allergia esetén a legjobb védekezés egyértelműen a megelőzés, így hordjunk olyan ruhát, ami minél nagyobb területben eltakarja a testünket, illetve alkalmazhatunk a bőrünk felületén olyan permeteket, melyeknek erős szaga miatt távol maradnak tőlünk a vérszívó rovarok.

Természetesen időbe telhet az, amíg kitapasztaljuk, melyik szúnyogirtó szer fog beválni legjobban nálunk, de ilyenkor talán megéri többfélét kipróbálni, és kikísérletezni, melyek védenek meg bennünket a legjobban a szúnyogok ellen. Az ablakokra otthon szereljünk fel szúnyoghálót, ezzel meg tudjuk akadályozni azt, hogy bejussanak a lakásunkba. Ha ezek ellenére is megcsíp bennünket egy szúnyog, a csípés helyére azonnal tegyünk hideg vizes borogatást, illetve kenjünk rá olyan krémet, melynek hűsítő hatása van. Ha a tünetek nem javulnak, akkor viszont mindenképpen orvosi ellátásra lesz szükségünk.

Praktikák a szúnyogcsípés kezelésére

Ha nem vagyunk allergiások a szúnyogcsípésre, akkor is rengeteg kellemetlenséget tudnak okozni ezek az aprócska állatok. A folyton viszkető csípések az őrületbe tudnak minket kergetni, ezért jó, ha enyhíteni tudjuk valahogy a kellemetlen tüneteket. Egyesek szerint a meghámozott banán héjával kell néhányszor áttörölni a csípés helyét, és nem csak a duzzadás, de a viszketés is hamar elfog múlni. A viszketés enyhítésén segíthet még a szódabikarbóna ereje is, ehhez pedig csak 1-2 teáskanálnyit kell kikevernünk annyi vízzel, hogy pasztaszerű állagot kapjunk, majd ezzel kell bekenni a csípést és a környékét.

Az almaecet nagyon sok dologra jó lehet. Az egyik ilyen például a szúnyogcsípés kezelése, hiszen percek alatt meg tudja szüntetni az erős viszkető érzést. Egy kevéssel kell átitatni egy vattakorongot, majd azt rátenni a csípésre, és 10-20 percig rajta is hagyni ezt a borogatást. Ha pedig nagyon nem tudjuk megállni azt, hogy a csípéseket szétvakarjuk (vagy hiába mondjuk gyermekünknek, nem hagyja abba testének vakargatását), akkor jó taktika lehet egyszerűen sebtapasszal leragasztani.