Hamarosan újra beköszönt a tavasz, ami azt jelenti, hogy ideje felkészülnünk a lehetséges látogatókra. Sokan cukros vagy mézes vizet tesznek a kertbe, mondván, hogy így segítik a méhek útját, azonban a darazsakat is bevonzzák. Hogyan védekezzünk ellenük?

A darázs tényleg kártevő?

A darázs lényegében nem rossz kártevő. A lárváit rovarokkal táplálja, tehát hasznosnak is hívhatjuk. Ha például olyan helyre költözik, ahol nem zavar a jelenléte, akkor inkább hagyjuk békén. Persze lehet, hogy idővel elszaporodik, vagy úgy döntünk, hogy nem adjuk meg neki az esélyt. Esetleg éppen ott van a fészke, ahol nem akarunk vele lépten-nyomon összefutni.

A darazsakat onnan ismerjük fel, hogy sárga-fekete csíkosak, és ezek a színek nagyon élénkek, mintha messziről jelezné, hogy ne közelítsünk. Sokan félnek tőlük, mivel nemcsak fullánkjuk, hanem mérgük is van, és a méhekkel ellentétben sokkal hamarabb támadnak. A kertek mellett lakásokban, például a padláson vagy a párkány alatt is megjelenhetnek. A kolóniájuk tipikus rendszerre épül, van egy királynő és több ezer dolgozó. Nappal nagyon aktívak, estére azonban visszatérnek a fészekbe.

Vannak magányos életet élő darazsak is. Ezek kisebbek, és a fészküket növények száraiba építik, ahova megbénított rovarokat hordanak. Ezt fogják később befalni a lárvák. Az emberek általában jobban félnek a csoportosan lakó darazsaktól, mivel simán megtámadják őket, ha veszélyeztetve érzik magukat. Nem véletlen, hogy a szüleink mindig azt tanácsolták, hogy ne csapkodjunk. Érdekes, hogy a lódarázs az egyik legveszélyesebb hazai rovarfaj, mivel a fészke felbolygatására heves támadással válaszol.

Védekezzünk a darazsak ellen

A darazsak komoly veszélyt jelentenek az allergiások számára

A darazsak komoly veszélyt jelentenek az allergiások számára

Legyünk nagyon figyelmesek a tavasz során, mivel ezekben a hónapokban ébrednek, majd elkezdik a fészeképítést. Lehet, hogy egyetlen nap alatt felhúznak egy 10-15 cm-es fészket, de ha nem vigyázunk, akkor 80 cm-es is lehet. Minél tovább maradnak a kertben, annál több dolgozót hoznak létre, annál több lesz a lárva. Érdemes már akkor megoldani a problémát, amikor még kicsi fészekkel nézünk szembe.

Az egyik legjobb tipp, ha hamis darázsfészket teszünk ki. A repülő rovar észreveszi a fészket, majd gyorsan visszafordul, mivel attól fél, hogy az idegenek megtámadják. Soha nem fogják megközelíteni mások fészkét, így ez egy jó tipp a megelőzéshez. Ha nem akarunk venni, akkor házilag is elkészíthetjük. Használjunk gömb formájú barna papírzacskót és tömjük ki papírral, majd akasszuk ki egy esőtől védett helyre.

Kiskereskedelemben vásárolhatunk rovarcsapdákat is. Ha a tavasz során sikerül befogni az első darazsakat, és esetleg a királynő is köztük van, akkor nem fog létrejönni kolónia. Mindig védjük az élelmiszereket, főleg azokat, amik sok cukrot tartalmaznak. Ha ezek jól elzárt helyen vannak, akkor kevesebb darazsunk is lesz.

Ha találkozunk velük, akkor mindig őrizzük meg a nyugalmunkat, és soha ne közelítsük meg a fészküket napközben. Este vagy a kora hajnali órákban tudunk támadást kezdeményezni, használhatunk meleg vizet, füstöt és legvégső esetben rovarölő szert. Ha túl nagy a fészek, akkor hívjunk szakembert.