A rovarcsípések minden egyes emberből más és más reakciókat váltanak ki. Egyes embereket csak egy enyhe bőrpír és rövid ideig tartó fájdalom emlékeztet a darázscsípésre, másoknál pedig komoly, súlyos következményei lehetnek egy darázzsal való közeli találkozásnak.

Darázsirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

  A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

  A darázs csípése

  Rovarallergia a felnőtt lakosság 4{b67cab82055e10dc89849071c78d925caef5fb6727e80b222baf6c63b47cb0e8}-nál, a gyermekek 1{b67cab82055e10dc89849071c78d925caef5fb6727e80b222baf6c63b47cb0e8}-nál van jelen az életében. Általában a méhek és a darazsak okozzák a legtöbb problémát.

  Normális reakció a szervezet részéről, hogy a csípés helyén viszketni kezd a bőr, és kisebb, fájdalmas duzzanat jelenik meg rajta. Az sem ritka, hogy az érintett terület kettő-tíz centiméter sugarú körében vörösessé válik a bőr, ez sem kóros folyamat. A pirosságnak és a fájdalomnak egy-két napon belül el kell múlnia.

  Előfordulhat, hogy valaki érzékenyebb a rovarcsípésre, ilyenkor nagyobb kiterjedésű folt jelenik meg, ami fájdalmas, és nem múlik el egy-két napon belül, hanem hosszabb időre van szükség a gyógyuláshoz.

  Szisztémás reakciók is előfordulhatnak, ez a legsúlyosabb eset. Ilyenkor néhány, általában öt-tíz percen belül változó súlyosságú tünetek jelenhetnek meg. Például a bőr viszketése, csalánkiütés, hányinger, gyengeség, fulladásérzet, nehézlégzés. Ha a beteg nem jut időben orvosi segítséghez, akkor az élete is veszélybe kerülhet.

  A darazsak komoly veszélyt jelentenek az allergiások számára

  A darazsak komoly veszélyt jelentenek az allergiások számára

  Mit tegyünk, ha megcsípett egy darázs?

  A darázs mérge lúgos kémhatású, így savas oldattal, ecetes vízzel vagy citromlével borogatva enyhíthetőek a panaszok. Nyugodtan borogassuk jéggel az érintett területet, használhatunk antihisztamint is. Patikákban beszerezhetők különféle rovarcsípésre ajánlott készítmények.

  Amennyiben súlyosabb tüneteket észlelünk magunkon vagy máson, akkor nem szabad habozni, azonnal tárcsázni kell a mentők számát. Ha valaki súlyosan allergiás a darázscsípésre, annál minden perc számíthat, akár végzetes kimenetelű is lehet egyetlen szúrás is.

  Allergiavizsgálat

  Létezik speciális vizsgálat, mely során az igE ellenanyagokat vizsgálják a vérben, így egyszerűen kiszűrhető, hogy van-e rovarallergiánk. Ha egyéb allergiával már rendelkezünk, akkor érdemes lehet ennek is utánanézni, és ha már tudjuk, hogy allergiásak vagyunk, akkor felkészültebben tudunk a dolgokhoz hozzáállni.

  Ma már létezik speciális immunterápia is, amely három éves kezeléssorozat végén megszüntetheti a túlérzékenységet. A páciens ilyen esetekben egy- vagy kéthetente kap injekciós kúrákat. Mivel komolyabb mellékhatások is előfordulhatnak a kezelések során, ezért ezt allergológus szakorvos felügyelete mellett, kórházi körülmények között lehet csak végrehajtani.

  Amennyiben darazsak bukkannak fel az otthonunkban, és van allergiás a családban, ne habozzunk, azonnal riasszuk a kártevőirtókat, hogy mihamarabb fel tudják számolni a darázsfészkeket.

  Hogyan előzhető meg egy darázscsípés?

  Hívjon minket és azonnal segítünk