A téli hónapok során általában fellélegezhetünk kicsit, már, ami a rovarokat és egyéb kártevőket illeti. Azonban mindig lesznek olyan kellemetlen betolakodók, akik nem tartják tiszteletben a hideget, és még így is megjelennek a szeretett otthonunkban.

A társasházakban sokkal nagyobb eséllyel fogunk találkozni velük, hiszen ez biztosítja nekik a meleget és a megfelelő mennyiségű ételt is. Ezek a rovarok sokszor az egészségünket is veszélyeztethetik, és a kényelemérzetet sem tartják tiszteletben. Hiszen ki szeretne olyan ágyban aludni, ami tele van mozgó bogarakkal? Minden bizonnyal senki.

Hiába végezzük rendszeresen a takarítást, még így megtörténik, hogy valamelyik állat éppen a mi lakásunkat választja ki. Talán az egyik boltban ragadt a ruhánkra, mi pedig egyszerűen hazavittük magunkkal. Mások könnyedén megtalálják a vezetékek melletti lyukakat, de ott vannak a padló rései is. Így kerülik ki a zárt ajtókat a molyok, poloskák, tavasztól kezdve pedig a legyek és darazsak is.

Ágyi poloska a panellakásokban

Egyik többször látott vendégünk az ágyi poloska, aki bizony télen is megjelenhet. Régen úgy hitték, hogy csak a piszkos lakásokba fog beköltözni, illetve erre is inkább nyáron kerülhet sor. Ma már azonban biztosra vehetjük, hogy igazából nincsen előtte akadály, a tisztaságot éppen annyira szereti, mint az őszi és téli időt.

Gondoljunk csak arra, hogy Magyarországon hónapokon keresztül aktív fűtéssel élünk, ami ideális környezetet teremt a rovaroknak, így azok tovább táplálkoznak és szaporodnak. Felesleges lenne gyorsan lekapcsolni a fűtést, mivel az ágyi poloska még így is megmarad legalább fél évig.

Ha az egyik napról a másikra fedezzük fel a jelenlétét a lakásban, akkor érdemes gyorsan visszajátszani magunkban, hogy pontosan mit csináltunk az elmúlt napokban. Ha újonnan beszerezett, esetleg használt bútort vásároltunk, akkor máris tudjuk a választ. Persze a szomszéd lakásból is átmászhat hozzánk, de vendégségben és egy szállodai pihenés keretében is mellénk szegődhet.

Kezdjünk el idegeskedni, ha a következőket tapasztaljuk:

  • a rovar levedlett kültakarója
  • fekete, homokszerű ürülék
  • fehéres pete
  • bőrön megjelenő viszkető kiütések
  • apró vérpöttyök a lepedőn

Hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Ezek nemcsak kellemetlen következmények, hanem egészségügyi problémát is okozhatnak, úgyhogy minél hamarabb vegyük fel velük a harcot.

Ha észleletük ezeket a jeleket, akkor először mindig vizsgáljuk át a lakást. Ez nem azt jelenti, hogy benézünk az asztal alá, hanem alapos kutatást igényel. Fordítsunk különös figyelmet a matracra, az ágykeretre, az illesztésekre, a képkeretekre, a karnisokra, az ablakkeretekre, a ruhákra és a könyvekre is. Mivel a nedves és párás környezetet nem szeretik, így talán a fürdőszoba az egyetlen helyiség, ahol nem kell sokat időznünk.

Ha magunk akarunk megszabadulni tőlük, akkor vásárolhatunk speciális irtószereket, viszont, ha nagyon elfajultak a dolgok, akkor szükség lesz a szakember segítségére. Sajnos lesznek olyan tárgyaink is, például könyvek, amiket nem lehet megszabadítani a poloskáktól, hanem meg kell semmisíteni.