A tavasz közeledtével sok állat ébredezni kezd, bizony az egerek is. Miközben ősszel rágcsálók tömege kereste fel a lakásokat, most újra aktívvá válnak, és nagyobb az esélye, hogy véletlenül összefussunk velük. Amennyiben kertes házban élünk, az egerek az udvart fogják választani, viszont a lakásokról ez nem mondható el.

Jó, ha az év minden hónapjában figyeljük az apró vendégek jeleit, feltéve, ha nem akarunk új lakótársakkal gazdagodni. Sajnos sokszor észre sem lehet venni, hogy beköltöztek, mivel nagyon ügyesek a bujkálásban, és csak a megrágott ételek, meg az apró ürülékük buktatja le őket. Nemcsak a kamrát találja meg, hanem megrágja a vezetékeket, és különféle betegségeket terjeszt. A hátrahagyott bogyóik alapján következtethetünk rá, hogy egérrel vagy patkánnyal van-e dolgunk, az egéré apró, a patkányé szélesebb és hosszabb. A rossz hír az, hogy ha egyet látunk, akkor több lakónk is van.

Sokan ilyenkor az internethez fordulnak segítségért, azonban nem mindegy, hogy mit próbálunk ki. Nézzünk pár tuti tippet!

Hol jutott be?

Teljesen felesleges teleszórni csapdákkal a lakást, ha utána új egerek fognak betalálni a lakásba. Éppen ezért az első lépés, hogy megkeressük a belépési pontot. Sajnos ez komoly nyomozómunkát igényel. Meg kell keresni, hogy élnek, hol van a fészkük, melyik falat használják közlekedésre. Ezután jöhet a csapda.

Humánus csapdák

A csapdáknál sokszor a mi érzelmeink döntenek. Ott vannak például a ragasztós megoldások, ami valljuk be, nem nevezhető humánusnak. Ha nem akarunk szenvedést okozni az új lakónknak, akkor ne tegyünk ki se mérget, se ragasztós csapdát. Napjainkban szinte bármelyik boltban tudunk venni olyan csapdákat, amiket többször is lehet használni, még élve elfogós is van, így később elengedhetjük az egeret.

Repedések bezárása

Ha sikerült megszabadulni az összes egértől, akkor jöhet a ház fertőtlenítése és a lyukak lezárása. Az a legjobb, ha tömítőanyagot és acélgyapotot használunk, és a legkisebb repedéseket is eltüntetjük. Az egerek a legkisebb réseket is betalálnak, főleg, hogy simán nagyobbra rágják. Mindig figyeljünk különösen a csövekre, mivel ezek mellett is kitűnően közlekednek a rágcsálók.

Nézzünk szét a garázsban

Az egerek másik kedvence a garázs. Ha dobozok vagy más ideális búvóhely alakú dolgok vannak tárolva, akkor tökéletes egérhely lehet belőle. Az egerek különösen szeretik a garázsokat, mert jó az idő, sötét van, és ritkábban megy arra ember. Azonban, ha a kis krapek úgy dönt, hogy a motorháztető alá fészkeli be magát, akkor súlyos károkat okozhat az autóban.

Nehezítsük meg a bejutást

Kertes háznál nem mindegy, hogy mennyire könnyítjük meg a bejutásukat. Sok egér például szeret a tűzifa alatt lenni, ami a lakáshoz közel veszélyes egérbázissá válhat. De ugyanez elmondható a magas cserjékről, amik sokszor éppen hídként szolgálnak. Szerencsére egy metszés segíthet.

Zárjuk el az ételeket

Ha nem akarjuk az egérszerencsénket kísérteni, akkor inkább minden ételt légmentesen zárunk. Az a legjobb, ha nemcsak a szagokat nem érzi, hanem sehogy sem tudja belerágni magát. Amennyiben komolyabb a baj, és sehogy sem tudunk egyedül megbirkózni az invázióval, forduljunk szakemberhez.