A szúnyogoknak nincs jó látásuk, azonban a szaglásuk annál kifejlettebb. Az étrendünktől, a testmozgástól és a kibocsátott szén-dioxid tartalmától függ, hogy mennyire keresnek minket, de mindig lesznek olyanok, akik több harapást tudnak magukénak.

Elég a nyárra és a szabadtéri vacsorákra gondolni, de akár az éjjeli pihenés is bosszantóvá válhat a folyton zümmögő lények társaságában. Sajnos a szúnyogoknak van egy olyan rossz szokásuk, hogy főleg éjjel jelennek meg, amikor az utálatos napsugaraknak nyoma veszett.

Tény és való, hogy ezek a repülő vámpírok alig látnak minket, azonban könnyedén ránk találnak a különböző szagoknak hála. Minél több szén-dioxidot bocsátunk ki, például minél jobban izzadunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy belénk harapnak. Szerencsére hazánkban nem kell súlyos betegségtől tartani, de azért jó, ha mindig odafigyelünk. Hogyan védekezhetünk ellenük?

Szúnyogháló

Az egyik legsikeresebb módszer a szúnyogháló telepítése. Ha az ablakba nem is, de az ágy köré nyugodtan tegyünk, így el fogjuk kerülni a viszkető csípéseket. A védelem érdekében nedvesítsük rovarölő szerekkel, így a lakásban eltöltött idő még kellemesebbé válik.

Szúnyogriasztó

Ha nem a lakásban mozgunk, hanem a szabadban vagyunk, akkor jöhetnek a bőrre fújható szúnyogriasztók. A használati utasításon mindig ellenőrizzük, hogy hány éves korosztálynak szánják, két év alatti gyerekeknél legyünk különös tekintettel a leírtakra. A szúnyogírtók nagy hatékonysággal bírnak, miközben nem ölik meg a rovart.

Szúnyogriasztós karkötő

Az elmúlt években egyre divatosabb lett a szúnyogriasztós karkötő viselése. Ezeknek a fő jellemzője, hogy valamilyen riasztószert, általában citronellát tartalmaz. Bármennyire is kényelmesnek tűnik a használata, a védelmük lényegesen korlátozott, úgyhogy érdemes egyéb módszerrel kiegészíteni.

El az édes illatokkal

Ha azt akarjuk, hogy a szúnyogok messziről elkerüljenek minket, vagy inkább azt, hogy ne találjanak ránk, akkor érdemes kerülni az édes illatokat. Lehet, hogy a kedvenc samponunk finom virágillatú, de nem csak mi fogjuk megérezni, hanem a közelben zümmögő vérszívók is. Ugyanez vonatkozik a szappanokra, a krémekre és a parfümökre.

Kerüljük a lakhelyüket

A délutáni, koraesti órákban kerüljük azokat a helyeket, ahol szúnyogok tartózkodhatnak. A világos színek éjszaka bántják a szemüket, úgyhogy kerüljük a sötét pólókat. Ha pedig nincs nagyon meleg, akkor válasszuk inkább a hosszúujjú darabokat.

Természetes riasztók

Ha otthon vagyunk, akkor érdemes természetes szereket is bevetni. Egy pohár ecet, az aromás növények és bizonyos gyertyák is visszataszítóak lehetnek, és a szúnyogok kétszer is meg fogják gondolni, hogy berepüljenek-e az ablakon.

Kezeljük a csípést

Ha mégis megtaláltak minket, akkor érdemes kezelni a csípést. Az a legjobb, ha megmossuk a felületet szappannal és vízzel, és nagyon fontos, hogy ne vakaródzunk, mert bizonyos esetekben csak növeljük a fertőzés veszélyét. Amennyiben kialakult a gyulladás, akkor tegyünk rá hideg borogatást, és allergiás tünetek esetén keressünk fel egy szakembert.

Ha pedig úgy érezzük, hogy a szúnyogok szó szerint beköltöztek a házunkba, akkor még mindig választhatjuk a professzionális rovarirtást.