Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a lakás egyedül a mi tulajdonunkban áll, pedig nagyjából száz ízeltlábúval osztozkodunk rajta. Figyelem! Ha rettegsz ezektől a bogaraktól, akkor ne olvasd tovább a cikket!

Egy házban vagy lakásban rengeteg szuper búvóhely létezik, ahol a legkisebbek tökéletesen elférnek. Ilyen a pince, a padlás, a fürdő, de akár a könyvespolc is. Igen, a lakás tökéletes életteret biztosít a bogaraknak, rovaroknak, ízeltlábúaknak, miközben az ember hajlamos abba a tudatba ringatni magát, hogy egyedül tengeti a mindennapjait.

A kárpitok, az ablakok, az ajtó és a parketta is meghívót nyújt a bogaraknak, így gyorsan beköltöznek az otthonokba, majd igazi életteret alakítanak ki. Persze, ilyenkor rögtön arra gondolunk, hogy a mi lakásunk tiszta, viszont a lakótársainkat nem szokta érdekelni ez a pont.

Mindegy, hogy mennyire takarítunk, hogyan változtatjuk meg a berendezést, az apró látogatók így is megtalálják a tökéletes búvóhelyet. Azonban nem kell azonnal kétségbeesni, mivel rengeteg külső tényező befolyásolja, hogy milyen látogatóink lesznek évközben.

Mit szeretnek a bogarak?

Az ízeltlábúak például szeretik a földközeli szobákat, de kerülik az emeletet. Ha tehát a mi lakásunk is közelebb van a földhöz, akkor tudjuk, hogy számíthatunk rájuk, miközben a magasabb helyiségekben ritkább vendégek lesznek. Az is fontos, hogy mekkora a szoba mérete, ugyanis ezek a válogatós lakók jobban kedvelik a nagy helyeket.

Azt is jó szem előtt tartani, hogy a bogarak kedvelik a kárpitot, tehát, ha a nappaliban több ülőgarnitúrát használunk egy nagyobb szőnyeggel megbolondítva, akkor figyeljünk jobban a rovarokra.

Ezután azt is meg kell figyelni, hogy milyen szobáról van szó. A nappaliban több faj megtalálható, így fogunk a legjobban vadászni. A fürdőben, a konyhában és a hálóban lényegesen kevesebb fajjal találkozunk, bár azok rendszeresebb lakónak számítanak. Ha pedig pincénk is van, akkor ott egyedi ökoszisztémát találunk, és biztosan megjelennek a kellemetlen barlanglakók, mint a pókok, kukacok, százlábúak és a kevésbé kedvelt csótányok.

Figyeljünk a szobákra

Lényegében minden szobának saját ökoszisztémája van, amihez saját tápláléklánc is jár, és kevésbé számít a tisztaság. Egyedül a pókok szeretik a rumlis szobákat, de a többi bogarat kevésbé fogja érdekelni, mivel az emberi viselkedés alig befolyásolja az ő életüket. Ugyanígy az sem lényeges, hogy mennyi szobanövényt ültetünk, vagy hogy van-e háziállatunk. Azonban nem szabad kétségbeesni, mivel általában a bogarak szinte láthatatlanok maradnak, és nem okoznak egészségügyi problémákat sem.

Persze bármikor megtörténhet, hogy új fajjal bővült a lakók száma, és nem mindig maradnak láthatatlanok. Az ágyi poloska, a bolha, a hangya és a csótány azok közé a lakók közé tartoznak, akivel senki sem szeretne osztozni. Ha egyet találunk, akkor általában több is van, és érdemes felvenni a harcot ellenük. Miközben a pókok békében élnek, addig a poloska és a bolha megnehezítheti az estéinket. Amennyiben a lakótársak helyett inváziót kaptunk, akkor keressük fel a szakember segítségét.