Érdekes, hogy nem mindenki irtja a kártevőket, néhány helyen elfogyasztják! Ez elsőre undorítóan hangzik, azonban nem mehetünk el a rovarok pozitív tulajdonságai mellett.

A rovarok a bolygó legnagyobb eloszlású csoportja, nem véletlen, hogy a lakásban is többel szoktunk találkozni. Az afrikai és latin országokban megszokott a falatozásuk, amihez minden bizonnyal a világ népességének a növekedése is hozzájárult. Az élelmiszerek iránti kereslet egyre nagyobb, az éhség nem múlik, az alultápláltság gyakori. Itt jelenik meg a rovarfogyasztás, mint lehetséges alternatíva.

A rovarok sütve vagy pirítva rengeteg fehérjét biztosítanak, és ezek az egyetlen állati eredetű élelmiszerek, amik rostot is tartalmaznak. De miért merjük kipróbálni?

Könnyű beszerzés

Az egyik ok, hogy könnyű a beszerzése. Nem kell hónapokat vagy éveket várni, hogy az állat felnőjön, mivel a rovarok nagyon gyorsan szaporodnak, és szinte minden környezetben megtalálhatóak. Több, mint egy millió fajt regisztráltak már!

Tápanyagban gazdag

A rovarok rengeteg tápanyagot biztosítanak. Rövid életciklusa miatt rengeteg fehérjét tartalmaz, miközben a többi tápanyaga a fajtól függ. Amik a legtöbbször kerülnek a tányérba jobban táplálnak, mint a sertéshús vagy a szarvasmarha.

Fejlődő ipar

Lehet, hogy a cikk olvasása közben rosszul vagyunk, de a mai világban három lakosból egy rendszeresen fogyaszt bogarat az étrendjében. A folyamatos fejlesztéseknek hála az élelmiszer-termelést csak úgy tudjuk megduplázni, ha szó szerint mindent felhasználunk.

Fenntartható

A rovarevés egyik legfontosabb szempontja a fenntarthatóság. Egyes tanulmányok szerint köbméterenként 64 kg rovar termelhető, miközben a marhahúsnál négyzetméterenként 0,13 kg-ra csökken a szám. Az sem elhanyagolandó, hogy növényi hulladékkal tudjuk táplálni őket (ezért jelenik meg a konyhában is).

Hol esznek bogarat?

A legtöbben azt hiszik, hogy főleg Kínában találkozunk ehető rovarokkal, pedig a nyertes ország Mexikó. Itt több mint 600 faj található a gasztronómiában, miközben Afrika 430 fajt eszik meg. Közvetlenül mögötte jön Kína a 320 ehető rovarjával.

A legfelkapottabbak a bogarak, hernyók, méhek, hangyák, szöcskék és tücskök, de valahol a termeszeket és szitakötőket is elfogyasztják, elég, ha belenézünk pár szakácskönyvbe.

A hátrányok

A rengeteg előny mellett azonban akadályok is jelentkeznek. A rovaripar legnagyobb akadálya éppen a nyugati társadalom, mivel nehéz rendszeres ételként bevinni a rendszerbe. Hiába mondják, hogy a hangyák és a csótányok fehérjében gazdagok, az ízüket sokan elutasítják. Úgy szokták javítani a keresletet, hogy mártásokkal kínálják, és különböző fűszereket tesznek rájuk. Emellett a rovaralapú készítmények textúráját is próbálják javítani.

Arra is figyelni kell, hogy bizonyos rovarok metángázt termelnek, ami megint szennyezi a környezetet, valamint allergiát is okozhatnak.

Bár a rovarok nagy potenciált jelentenek az emberi táplálék számára, de még rengeteg kulturális akadályt kell legyőzni. Éppen ezért, ha a lakásban egyre több kártevőt látunk, akkor válasszuk a csapdákat és mérgeket, és a sütés helyett inkább kérjük szakember segítségét.