Hazánkban előforduló szúnyogok

Magyarországon megközelítőleg 50 szúnyogfaj van jelen. Leginkább az alábbi fajokat szükséges kiemelnünk: mocsári szúnyog, házi szúnyog, gyötrő szúnyog, foltosszárnyú maláriaszúnyog.

Mocsári szúnyog

Mocsári szúnyog

Tenyészőhelye a nádas, mocsaras helyek, tavak széle. Petét a víz felszínére rak. Teljes átalakulással fejlődik. A lárva a növények víz alatti száránál tartózkodik. Az imágó leginkább erdőben, tóparton vagy a nádasban lakik. Repülési távolsága maximum 4 kilométerre tehető. Nyáron a leggyakoribb az előfordulása. A vérszívást akár nappal is elvégzi, de alkonyatkor a legjellemzőbb. Csípése igen fájdalmas.

Házi szúnyog

Házi szúnyog

Tenyészőhelye bármely vízgyülem lehet. Petéit a víz felszínén helyezi el. A lárva is a víz felszínén tartózkodik, itt folytatja tovább fejlődési szakaszát. A kifejlett szúnyog előfordulása leginkább zárt térben jellemző. Repülési távja nagyon kevés, maximum 1 kilométer. Az év bármely szakában megjelenhet. Éjjel, este indul vérszerző körútra.

Gyötrő szúnyog

Gyötrő szúnyog

Tenyészőhelye leginkább egy pocsolya vagy ártér. A fűbe, földre helyezi petéit. A lárva a víz felszínén fejlődik, akár 5 nap alatt is megtörténhet ez. A kifejlett szúnyog csípése rendkívül fájdalmas. Repülni akár 15 kilométeres hatótávolságban is képes. Leginkább nyáron fordul elő.

Foltosszárnyú maláriaszúnyog

Foltosszárnyú Maláriaszúnyog

Tenyészőhelye tiszta növényzettel benőtt víz vagy legelő. Akár kétszáz petét is lerak egy peterakás alatt. Az imágó élőhelye leginkább az ól, istálló vagy külső konyha. Legfőképp szarvasmarha vagy disznó vérét fogyasztja. Éjszaka, este szív vért. Kora tavasszal és késő ősszel fordul elő.

Küldje el telefonszámát, visszahívjuk!

  A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

  Szúnyogirtás Dunaújváros – A szúnyoggyérítés módszerei

  A méhészeket értesíteni kell, ha 400 m2-nél nagyobb terület szúnyogirtására kerül sor. A jegyzőnek írásban kell jelenteni a pontos területet és az időpontokat.

  Szúnyogirtás kémiai módszerekkel

  • Melegködképzés: A szúnyoggyérítésre engedélyezett irtószert fehér olajban porlasztják ki, egy arra alkalmas ködképző generátor segítségével. A repülő rovaroknak a köddel mindenképp érintkezni kell, ezért az irtást szélmentes, esőmentes időben szükséges elvégezni, hogy az irtószer negyed órán át megmaradjon. Legalkalmasabb kezelési időpont: hajnal, késő este.
  • Hidegködképzés: A hidegköd képzésére alkalmas irtószert erre alkalmas generátorral porlasztással kell kijuttatni a kezelendő területre.
  • ULV-eljárás: Az ULV koncentrátumot vízzel vagy olajjal szükséges higítani. Kistérfogatos eljárás a magyar elnevezése, ez arra utal, hogy a koncentrátum kis mennyiségben jut ki a kezelendő felületre.

  Szúnyogirtás biológiai módszerekkel

  • A szúnyog tenyészőhelyeket meg kell szüntetni.
  • Le kell ereszteni az esővíz gyűjtésére alkalmas helyeket.
  • A vízrendezést el kell végezni.
  • Lárvairtószer: Csak olyan vizek kezelése lehetséges, amelyek nem állnak kapcsolatban élő vízzel.
  • Kitinképződést gátlók
  • Növekedést szabályzók
  • Entomopatogén mikroorganizmusok

  Szúnyogirtás házilag – Módszerek a szúnyogok csökkentésére

  • A szúnyogok szeretik a nyirkos búvóhelyeket, ezért célszerű a bokrokat, fákat, füvet megritkítani.
  • A repülő rovarok nem kedvelik az alábbi növényeket: levendula, eukaliptusz, citromfű, muskátli. Ültessünk ezekből virágcserépbe és rakjuk a párkányra.
  • Házi illóolaj keverék: keverjünk össze 2 deciliter vízzel 30 cseppnyi illóolajat. Az olaj lehet: levendula, eukaliptusz, citromfű, teafa, borsmenta.
  • A nem használt medencét, kerti tavat, esővízgyűjtőt engedjük le vagy hálózzuk le, hogy megakadályozzuk a szúnyoglárvák fejlődését.
  Ajánlatkérés – szúnyoggyérítés