Az utóbbi években nagyon elszaporodtak ezek az apró vérszívók. Megkeserítik nem csak az emberek, de a melegvérű állatok életét is.

Szinte mindenki szenvedett már a szúnyogcsípéstől. Bár ez a rovar jelentéktelennek tűnik, a csípése olykor komoly tüneteket tud okozni. Az első, amit érzékelünk, a viszketés. Szinte akaratlanul is megtalálja a kezünk a csípés helyét, és még mielőtt végig gondolnánk, hogy mit is csinálunk, automatikusan elkezdjük vakarni, annyira irritáló az érzés.

Pedig ezzel a cselekedetünkkel a legrosszabbat tesszük. Az enyhülés csak pillanatnyi. Később sokkal jobban fog fájni, mert a szervezetünket a viszketés egyre több és több hisztamin termelésre serkenti, fokozva a gyulladásos folyamatot.

Egyes embereknél, akik erre allergiások, egy egyszerűnek tűnő szúnyogcsípés is komoly gondot okozhat, ezért mai napig nem indokolatlan a szúnyogirtás országszerte.

Hogyan néz ki a szúnyog csípése?

Az összes csípésfajta közül talán a szúnyogét a legkönnyebb felismerni. A rovar támadása általában sötétedés után vagy és hajnalban történik. A szúnyogok megsértik a bőrt, majd kiszívják a vért, miközben nyálukat a véráramba juttatják. A szúnyog nyálában lévő fehérje az, amire a szervezetünk akár hevesen is reagálhat.

Általában azonnal, de ritkán csak egy-két nap múlva jelenik meg először egy halvány dudor a szúrás helyén, mely később rózsaszínű és piros lesz. Szinte a duzzanattal egyidőben érezzük az igen erős viszketést. A viszketés sokkal nagyobb területen érezhető, mint maga a duzzanat. Pillanatnyi enyhülést hozhat, ha csak a csípés környékét simogatjuk, gyengéden vakargatjuk, de jobb, ha nem bántjuk.

Milyen jelei vannak az allergiának?

Vannak, akik sokkal érzékenyebbek a szúnyogcsípésre, mint az átlag. Náluk akár allergiás roham is felléphet, mely nehéz légzéssel, légszomjjal, csalánkiütéssel is járhat. Ebben az esetben azonnal kalcium tartalmú gyógyszert kell bevenni, és orvoshoz menni.

A segítség felkeresésével nem szabad késlekedni, ha nem tudunk gyorsan orvoshoz juttatni, azonnal mentőt kell hívni, mert ilyenkor a gége annyira beszűkülhet, hogy fulladás léphet fel.

Kutatások szerint vannak olyan típusú emberek, akiket a szúnyogok jobban kedvelnek, ebbe csoportba tartoznak 0-s vércsoportúak és a túlsúlyosok. Valami miatt a szúnyogok számára a férfiak kedveltebbek, mint a nők. A gyerekeket is előnyben részesítik.

Sajnos mi magunk is előidézhetjük, hogy egy szúnyogcsípésből komolyabb betegség alakuljon ki. Ugyanis, ha elvakarjuk a szúnyogcsípést, majd nem hagyjuk begyógyulni, és újra-és újra lekaparjuk a már gyógyuló sebet, a seb elfertőződhet.

Számos fertőző betegséget is terjesztenek a szúnyogok. Gyakorlatilag átviszik a kórokozókat az egyik emberről vagy állatról a másikra. A kutyákra is nagyon veszélyesek, és az egyre inkább terjedő szívférgességért is a szúnyogok okolhatók.

Hogyan kezelhető a csípés?

Nagyon sokat segít, ha minél hamarabb bekenjük a csípést ecettel, ugyanis ez az anyag szinte kihúzza a duzzanatból a gyulladást. Az ecetet – almaecet is jó – akár fel is hígíthatjuk, és egy beáztatott zsebkendővel beborogathatjuk a fájós területet.

Szódabikarbónából és vízből is készíthetünk egy kis pasztát, és melyet fel kell kenni, és száradásig rajta hagyni. Sokat segítenek még az illóolajok, például a töményen is használható levendulaolaj. Figyeljünk arra, hogy gyógyászati célra soha ne aromát, hanem tiszta illóolajat használjunk!

Azonnali enyhülést egy kis jégkockával történő simogatás is hozhat, így szinte lefagyaszthatjuk az égő területet, ami csillapítja a fájdalmat. Ha lehetőségünk van, akkor menjünk el úszni egy hűvös vizű medencébe, azzal is hűthetjük bőrünket.

Amennyiben hozzá tudunk jutni egy kis aloe vera növényhez, vágjuk hosszában félbe, és a növény levelének belsejét vigyük fel a csípés helyére. Ez többet használ, mintha kivonatot spriccelnénk magunkra.

Ha ezek közül semmi sem áll rendelkezésünkre, akkor látogassuk meg a kamránkat, ott biztos, hogy találni fogunk olyan zöldségeket, melyek segítenek. Ha citromkarikákat teszünk a szúnyogcsípésre, az nemcsak enyhíti a viszketést, de antibakteriális hatása is van.

Természetes gyulladáscsökkentő például a paradicsom, a vöröshagyma, sőt, a nyers burgonya is. Célszerű a nyers krumplit lereszelni, kinyomott levébe beáztatni a zsebkendőt, és azzal borogatni a viszkető testrészt.

Ha viszont semmi sem áll a rendelkezésünkre, akkor végső esetben fogrémmel kenjük be a területet. Nagyobb hatásfokot érhetünk el, ha a fogkrémünk mentolos.

Hogyan előzhető meg a szúnyog csípése?

Megelőzés szempontjából könnyebb dolgunk van, ha nem mozdulunk ki a lakásból. Ha az ablakra, ajtóra szúnyoghálót teszünk, a vérszívók nem tudnak bejönni. A hűvöset sem kedvelik, ezért részesítsük előnyben a klimatizált helyiségeket.

Ha mégis ki kell mennünk, akkor inkább viseljünk inkább fehér ruhát, ami a testünket elfedi, mert a szúnyogok a sötétebb színeket kedvelik. Ha illóolajat (menta, citrom, levendula) csepegtetünk a ruhánkra, az is hatásos lehet a védekezés során. Ilyenkor mindig végezzünk egy próbát a textília egy olyan részén, ami nem látszik, így láthatjuk, ha az illóolaj foltot hagy maga után. Ezeket sokszor nem lehet kimosni, ezért figyelni kell a felhasználásuk során!