A napokban bejárta a sajtót a hír, mely szerint Megyaszó határában a járókelők egy zsákban erdei fülesbagolyra és annak fiókáira leltek. A tojó szárnyait kegyetlen módon eltörték, a fiókák közül az egyik kisebb sérüléseket szenvedett.

A kicsiket a Mályi Madármentők vették át, anyabaglyot viszont a Hortobágyi Madárkórházba szállították, ahol megműtötték. A szakemberek szerint az egyik szárnyán már megindult a csontelhalás folyamata, így kétséges, hogy a jövőben mennyire lesz majd röpképes a madár.

Az erdei fülesbagoly rendkívül hasznos segítőtárs a rágcsálóirtás során, érdemeit elismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén az év madarának nevezte ki. A fülesbaglyok az elmúlt tél során közel 4 millió kártevő rágcsálótól szabadították meg a mezőgazdasági területeket.

A fülesbagolyról röviden

Az erdei fülesbagoly Magyarországon az egyik legelterjedtebb bagolyfaj, de a mérsékelt övezeten belül a világ szinte minden pontján megtalálható. Testi jellegzetességei közé tartoznak a hosszúkás tollfülei, valamint a narancsos színben pompázó szemei. Érdekesség, hogy a nevét meghazudtolóan nem igazán kedveli az erdei életet, szívesebben tanyázik az élelemben gazdag mezők és árterek közelében. Ugyanakkor az emberek legnagyobb örömére, a lakott települések parkjaiban is megfordul, pusztítva az ott kószáló rágcsálókat. Amennyiben a lakók nem kergetik el, időről-időre visszatér.

Bár alapvetően nem veti meg a magányos életet, a rossz idő beköszöntével az akár 100 egyedet is magában foglaló csoportokban keres magának menedéket. Ez a tömeg kora tavaszig egységes családként szolgál, az ifjú párok innen kirepülve kezdik meg a közös életüket. A fészek őrzése a hím feladata, aki a közeli fás részeken figyel a tojóra és a kikelő apróságokra.

A fészeképítésben egyáltalán nem jeleskedik, főleg a varjak elhagyott otthonaira pályázik, de szükség esetén az aktuális tulajdonosok elűzésétől sem retten vissza. A helyszín kiválasztásába a tojónak nem sok beleszólási joga van, ez egyértelműen a hím feladatai közé tartozik. A fiókák egy hónaposan már repülni tanulnak, innentől kezdve pedig folyamatosan szoknak hozzá az önálló élethez.

Fotó: Madármentő Állomás Mályi - Bird Rescue / Facebook

Fotó: Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue / Facebook

Az erdei fülesbagoly egy védett állat, az eszmei értéke 50 000 forint. Ennek ellenére, ahogy a fenti példa is mutatja, gyakran esik áldozatul az emberi gonoszságnak.

Miért hasznos a fülesbagoly a rágcsálóirtásban?

Az erdei fülesbagoly védelme nem csak természetvédelmi okokból fontos, de a kártevőirtás szempontjából is. Azt a munkát ugyanis, amit a madár egyetlen éjszaka alatt elvégez, az emberek csak költséges anyagi ráfordítás mellett tudnák teljesíteni. Ráadásul a mezei pockok ellen az egyetlen hatásos emberi fegyver a méreg.

Éppen ezért, a szakemberek olykor a lakosságát segítségét kérik a településeken fellelhető erdei fülesbagoly populáció pontos meghatározásához. A számadatok alapján az ökológiai egyensúly is felmérhető. Ha például egy adott területen a korábbiakhoz képest jelentősen megcsappant az egyedszám, ott valamilyen befolyásoló eseménynek kellett történnie. A legtöbbször elfogy az élelem, így a madarak új lakhelyeket keresnek, vagy esetleg negatív emberi beavatkozás áldozataivá váltak.