A hazai kártevők listájában igen kiemelkedő helyen szerepelnek ezek a parányi kis rovarok, amelyek sok gazdaságban okoznak gondokat. A bolhák ugyanis nem csak a természetben élő madarakon és emlősökön képesek élősködni, hanem a farmokon tartózkodó gazdasági állatokon és a háziállatokon is éppen úgy megjelenhetnek és elszaporodhatnak.

Az emberek azonban két táborra szakadva állítják vagy tagadják, hogy rájuk vajon veszélyt jelentenek-e ezek a mini élőlények. Akit még nem ért támadás, váltig állítja, hogy a bolháktól nem kell félnünk, hiszen azok csak is az állatok vérét szeretik, így ártalmatlanok az emberekre nézve. De vajon igazuk van?

Valószínűleg az a megszámlálhatatlan gyermek és felnőtt, akiket már csíptek meg vagy leptek el bolhák, határozottan képes lenne ezt megcáfolni. Ugyanis a világon megjelenő mintegy 2000 bolhafaj létezik, amelyek közül jelentős mennyiség nem veti meg vagy egyenesen szereti az emberi vért is. Szerencsére itt Európa szívében, Magyarországon kevesebb, mint 100 van csupán jelen, mégis rengetegen küzdöttek már meg a miniatűr kis ízeltlábúakkal. Érdemes hát megismerni ellenségeinket, így a bolhákról sem árt, ha kicsit többet tudunk, hogy megfelelően ki tudjuk őket iktatni az életünkből.

Minden, amit a bolhákról tudni érdemes

A bolhák csupán 1-6 milliméter nagyságú, sötétbarna, szárnyatlan rovarok, amelyek az ízeltlábúak törzsébe tartoznak és meglepő módon a szárnyas rovarok, az újszárnyúak alosztályágba. Testfelépítésüket tekintve oldalról lapítottak, fejük kicsi, szájszerveik pedig szúrásra és vérszívásra fejlődtek ki. Hátsó lábaik segítségével a testméretükhöz képest óriási magasságokba képesek ugrani, így nagyon gyorsan váltanak áldozatot, amely lehet madár, emlős vagy akár ember is. Szívókájuk összetett és könnyen vágja át a bőrfelületet, hogy onnan ízletes vért szívjon és csúnya, viszkető, piros foltokat hagyjon, amely kibírhatatlanul képes viszketni.

A bolhák lárvái azonban nem szívják még a vért, csupán a szervers törmelékkel táplálkoznak az állatok fészkében, fekhelyén vagy a gazdaállat közvetlen közelében. Sok lárva pedig a szülők által összegyűjtött, emésztetlen vérrel táplálkozik. Nem csak az állatokon és az embereken képesek élni, hanem ügyesen bújnak meg az ólban, házban vagy a lakásban a padló repedéseiben, a porban vagy a szemétben is. Nagyon gyorsan képesek elszaporodni az otthonainkban is. A lárvák némelyike már 2 nap alatt is kikelhet, de vannak fajok, amelyeknek erre valamivel több, mint 10 napra van szükség. A bolha három, négy évig is képes életben maradni és szükség esetén akár bábállapotban is elidőzik hetekig.

Bemutatkozik a Pulex irritans, vagyis az emberbolha

 

Bármennyire is tagadják egyesek, hogy a bolha ártalmas lehet emberre is, a tény, hogy létezik külön faj, ami kimondottan emberi vérre vágyik, ennek élesen ellent mond. A Pulex irritans ugyanis a köznyelvben emberbolhaként terjedt el. Ez egy vöröses vagy sötétbarna, majdnem fekete színű, aprócska élőlény, amely sokunk életét keserítheti meg. Testfelépítése a többi bolháétól annyiban tér el, hogy hiányzik a feje oldaláról a többi bolhára jellemző kemény, kitines fésűszerű fogrész. Szeme a testéhez képest nagy, lábai pedig a stabil kapaszkodás miatt sűrűn sörtézett. Ez a faj nem csak az emberi vért imádja, hanem a sertésen is örömmel tanyázik.

Ránk azonban nem csak ez a bolha jelent veszélyt, hiszen más fajok sem vetik el a számukra különleges, emberi vért. A kutyabolha és a macskabolha is ilyen. Ezeknek a típusoknak a szőrben való megkapaszkodást és megbúvást egy speciális, tüskés sörte segíti. Ezekre a fajokra is jellemzőek a többi bolhára vonatkozó testi és viselkedésbeli leírások, ám érdekes módon a Ctenocephalides felis, vagyis a köznyelvben macskabolhának nevezett változat hazánkban többször fordul elő az emberen, mint maga az emberbolha. Így a veszély leginkább azokban a lakásokban áll fenn, ahol valamilyen házi kedvenc is egy háztartásban lakik velünk.

A bolhák betegségeket is képesek terjeszteni és nehéz megszabadulni tőlük

Sokan úgy tudják, hogy a patkányok terjesztették el a bubópestist, de valójában a patkányokon jelenlévő, keleti patkánybolha volt a felelős a történelmünk brutális befolyásolásáért. Míg a fejlettebb országoknak mára sikerült kiszorítani ezeket a fertőzéseket és a modern orvoslás is közrejátszik a probléma megállításában, azonban Közép-Ázsiában a mai napig jelentős gond a bolhák által terjesztett pestis. Hazánkban leginkább a kutyabolha, macskabolha és emberbolha a jellemző, ezek képesek ugyanúgy átvinni a különböző fertőző betegségeket, miközben a nyáluk is allergiás reakciót vált ki a bőrfelületből.

Mivel nem csak a csípésekkel, fertőzésekkel hanem akár a galandférgekkel is meg kell küzdenünk egy bolhacsípést követően, így szükségessé válik az otthonainkból a minél előbbi, alapos irtásuk. Amint megjelennek, szakembert kell hívnunk, ugyanis a házi praktikákkal lehetetlen kiirtani őket. A takarítás és a tiszta lakás célravezetően megelőző módszer, de ha már bent vannak, szinte lehetetlen megszabadulni tőlük. A kereskedelmi forgalomban kapható bolhairtó szerek hatásosak lehetnek, de csak egy szakértő kártevőirtó csapat képes garantálni, hogy minden helyről tartósan megszabadít a parányi, de veszélyes betolakodóktól.