Az ősz, majd a tél beálltával rengeteg bosszantó rágcsáló támadja meg a házakat, ahol egyszerre keresnek meleg és biztonságos fészket. Azonban miközben a rágcsálók úgy érzik magukat, mintha a Kánaánba csöppentek volna, addig az emberek legrettegettebb rémálmaikat élik meg.

Ha nem tapasztaltuk meg, hogy az egerek mennyi problémát tudnak okozni, akkor a szerencsésebbek közé tartozunk. De mit tehetünk, ha már beköltöztek hozzánk?

Teljesen normális dolog, hogy a rágcsálók elkezdik keresni a meleget, és egyetlen házba akár többet is beköltöznek. Az emberek lakásai egyenlőek a barátságos légkörrel, ahol tökéletes vackot lehet kialakítani. A hideg évszakokban éppen ezért fontos, hogy még jobban odafigyeljünk arra, hogy megelőzzük a nem várt vendégeket, felkészüljünk a védekezésre, vagy éppen kihívjuk a szerelőt.

Sajnos egerek mellett patkányok is megjelenhetnek, amik szintén súlyos károkat tudnak okozni, biztosra vehetjük, hogy el fogják rágni a vezetékeket, ami akár tüzet is indíthat. Ráadásul több betegségeket is terjesztenek, és minden lehetséges ételt meg fogják rágni.

Vannak emberek, akik észre sem veszik, ha egy egér család jelent meg a házban, mivel tökéletes bujkálók. Azonban van egy nyom, ami könnyen elvezet minket hozzájuk, ez pedig az ürülékük. Ha apró, sötét bogyókat találunk, amik hasonlítanak a rizsszemekre, akkor biztosan egérrel van dolgunk.

Ha pedig szélesebb és hosszabb, akkor patkányra kell gyanakodnunk. Ráadásul az a legrosszabb, hogyha egy élőlény megtalálta a tökéletes víz- és ételforrást, akkor nagyon gyorsan el fognak szaporodni. Mit tehetünk?

Így lépjünk fel az egerek ellen

  1. Ne kezdjük a csapdákkal, hanem inkább keressük meg azt a pontot, ahol betaláltak a lakásba. Legyünk nagyon alaposak, keressük meg, hogy honnan érkeztek. Nagy eséllyel azt is meg fogjuk találni, hogy a ház melyik pontján építették ki a fészküket. Most érkezünk el a második lépéshez.
  2. Állítsunk fel csapdákat! Gondoljunk az állatra is, és kerüljük el a ragasztót meg a mérget. Vannak sokkal humánusabb módok is, amik élve fogják el az állatot, és ezután kiengedhetjük egy mezőn. Erre jók azok, amik teljesen bezárják a rágcsálót, nekünk pedig csak az ajtót kell kinyitnunk.
  3. Ha úgy érezzük, hogy sikerült megszabadulni az egércsaládtól, akkor jöhet a fertőtlenítés. Ellenőrizzük le az egész lakást, figyeljünk azokra a pontokra, ahol megint be tudnának jönni. Tudunk használni tömítőanyagot és acélgyapotot. Ne nagy lyukra keressünk, hanem akár 1 vagy 2 centiméteres nagyságúakra is. Lehet, hogy egy egér nem férne be rajta, viszont a feje igen, és ezáltal ki tudja azt rágni. Ne feledkezzünk meg a csövekről sem.
  4. A következő lépés a garázs leellenőrzése. A ház után ez lesz a következő hely, ahova az állatok beköltöznek, mivel ott is ideális a hőmérséklet. Külön figyeljünk az autókra, mivel a meleg motorháztető szintén hívogató lehet, de ugyanakkor veszélyes is.

Végül, de nem utolsó sorban, ne próbáljunk meg mindent egyedül megoldani. Ha az ürülék nem fogy, és már halljuk is a rágcsálókat, akkor azonnal forduljunk szakemberhez.