A nyár beköszöntével egyre többen mozdulnak ki a szabadba, és választanak valamilyen kültéri tevékenységet. Ez az évszak kedvez a nagy grillpartiknak, a tóparti összejöveteleknek és testi-lelki feltöltődést biztosító természetjárásoknak. Rossz hír viszont, hogy a jó időben szúnyogok is megszaporodnak, a korábban lerakott petékből rendszerint ilyenkor kelnek ki az új példányok.

Érdekes tény, hogy bár a kifejlett rovarok a tél közeledtével látszólag teljesen eltűnnek, mindig akadnak olyan nőstények, akik képesek átvészelni a hidegebb évszakokat. Ebben a bejegyzésben Ön azokról a természetes növényi módszerekről olvashat, amelyek segíthetnek távol tartani a kellemetlen vérszívókat.

Az illatos levendula

A levendula egy Európában is őshonos növény, aminek számtalan felhasználási módja létezik. Ültethető díszkertekbe, alkalmazható fűszerként, valamint kozmetikai termékek alap összetevőjeként. Emellett a levendula az erős illatának köszönhetően távol a legtöbb rovart távol tartja, köztük a szúnyogokat is.

A riasztó hatását már az elődjeink is ismerték, csokorba kötve lógatták le az eresz alá, az ablakok közvetlen közelébe helyezték, vagy pedig kis zsákokba tömve, a szekrényekben tárolták. A ruhák között a levendula kiváló molyriasztónak bizonyult. Ezt az értékes növényt manapság sem érdemes száműzni a háztartásból. Használhatja a szúnyogok ellen frissen és szárítva vagy az illóolajából vegyszermentes sprayt is készíthet.

Citromfű

A citromfű szintén egy széles körben ismert szúnyogriasztó növény. Bár a Közel-Keletről származik és elsősorban a mediterrán éghajlatot kedveli, a kiskertekben Magyarországon is megtalálható. Vadon ritkán és elszórtan találkozni vele a Kárpát-medencében. A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozik, nevét a jellegzetes citrusos illatáról kapta.

Kevésbé hétköznapi elnevezése az orvosi citromfű, ami gyógynövény voltára utal. Cserépbe ültetve, érdemes az ablakpárkányra helyezni, az illata ugyanis irritálja a szúnyogokat. Igénytelensége miatt kevés vízzel is beéri, így ritkán szükséges locsolni.

Macskamenta

A macskamenta őshazája Ázsia volt, de a betelepítések miatt ma már a világ számos pontján megtalálható. Előtagját a macskákra gyakorolt hatása miatt kapta. Illata a négylábú kedvenceket megbabonázza, a rovarokra viszont riasztólag hat. A vérszívókon kívül a kártevők sem igazán kedvelik, ezért jó a ház köré ültetni, amire a legalkalmasabb időszak a tavasz. A nyár során többször is virágba borul, virágai jellegzetesen liláskék árnyalatokban pompáznak. Annak ellenére, hogy a macskamenta télen elfagy, a megmaradt tő a tavasz első heteiben ismét hajtásnak ered.

Kamilla

A kamilla egy ősi gyógynövény, ami rengeteg megbetegedés ellen nyújthat segítséget. Érdekes tulajdonsága, hogy a hasznos rovarokat maga köré vonzza, a kártevőket viszont taszítja. Nem csak a Kárpát-medencében, de a mérsékelt éghajlati öv más tájain is szabadon termő növény. Ha szeretné, hogy a nyári estéken messziről elkerüljék Önt a szúnyogok, főzzön egy bögrényi kamillatát, hagyja megfelelő hőmérsékletűre hűlni és kenje be főzettel a szabadon álló testrészeit.