A márványpoloska néhány éve jelent meg a Kárpát-medencében, azóta viszont szinte az egész országot ellepték. Amellett, hogy kedvelt táplálékukként tekintenek a szántóföldi- és dísznövényekre, az ősz beköszöntével tömegesen húzódnak be az otthonainkba. A rovarok eddig korlátlanul terjeszkedhettek, jó hír azonban, hogy pár hónapja egy elég komoly biológiai fegyver is érkezett Európába.

Új betelepülő: a szamurájdarázs

A tavalyi évben Svájc egyik déli kantonjában, mely közel fekszik az olasz határhoz, három almaültetvényben is szamurájdarazsakra bukkantak a gazdák. A felfedezésről a szakfolyóiratokban pozitív hangvételű publikációk születtek, reményt adva a poloskák elleni küzdelemhez.

A szamurájdarazsak természetes ellenségként a petéiket a poloska petéibe rakják, a kifejlődő lárvák pedig annak utódjaiból táplálkoznak. Bár már néhány éve kutatják biokontroll szerepüket, a darazsak teljesen spontán és természetes módon jelentek meg a kontinensen. Mindez azért is érdekes, mert a tudósok úgy vélték, a kártevők sokkal könnyebben terjeszkednek, mint a pusztítóik.

Azt csak sejteni lehet, hogy a szamurájdarazsak milyen körülmények között érkeztek meg Európába. Némileg ironikusan, de valószínűleg a poloskák a saját testükön cipelve hozták be a 2 mm-es egyedeket. Az emberekre nem veszélyesek, így talán ideális segítőtársként tekinthetünk rájuk.

Amerikai kutatások

A poloskák a tengerentúlon is hatalmas károkat okoznak az ültetvényeken, mivel természetes ellenség ott sem leselkedik rájuk. Anyagiakban mérve a rovarok már több millió dolláros veszteséget indukáltak.

Az USA a 2000-es évek elején egy saját kutatócsoportot küldött a poloskák őshazájába, Ázsiába, hogy kontroll fajok után kutassanak. A tudósok így leltek rá az aprócska szamurájdarazsakra, amelyeket Amerikában karantén alatt több vizsgálatnak vettetek alá. Az elzárásra elsősorban azért volt szükség, mert előre nem lehetett tudni, a darazsak milyen hatással lehetnek az őshonos fajokra.

A tesztelés alatt azonban a csoport tagjai érdekes hírekhez jutottak. Kiderült ugyanis, hogy a szamurájdarazsak már természetes módon is megjelentek az Egyesült Államok területén. A biztonság kedvéért ezt a tényt vizsgálatokkal is alátámasztották, bebizonyítva, hogy a talált példányok nem a karanténból származnak.

Jelenleg az USA 10 államában élnek szamurájdarazsak, és a tudósoknak az elmúlt évek alatt mintegy 10 különféle törzset sikerült felfedezniük. Az érvényben levő szabályozások értelmében a faj szabadon telepítése még nem engedélyezett, de a szabad példányokat továbbra is megfigyelhetik a szakemberek.

Fontos kérdések a jövőről

Mivel a szamuráj darazsak még csak rövid ideje tartózkodnak az Egyesült Államok területén, nem lehet komoly konklúziókat levonni. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire lesznek sikeresek a poloskák visszaszorításában. Emellett némi aggodalomra adhat okot az is, hogy a darazsak rákaptak bizonyos őshonos fajokra, bár a kedvelt táplálékuk a poloska maradt.