Sokaknak az ősz a kedvenc évszakjuk, hiszen ilyenkor olyan gyönyörű a táj, az időjárás, kellemesen hűvös és végre jó pár hónapra elbúcsúzhatunk a kánikulától. A fűtési szezon kezdete azonban általában együtt szokott járni a lakásban élő kártevők, rovarok megjelenésének ugrásszerű növekedésével is. Ezek az állatok ilyenkor nálunk sokkal jobban érzik magukat, a magas páratartalom és a 20-25 Celsius fok körüli hőmérséklet pedig még jobban odacsalogatja őket.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Akármit teszünk, megtalálják a legkisebb repedést a falon, melyen keresztül könnyedén belopóznak és általában nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Az emberek nagyobb része azonban irtózik attól, hogy bogarakkal kelljen együtt élnie, így a megfelelő higiéniához, illetve a zavartalan mindennapokhoz elengedhetetlen, hogy felvegyük velük a harcot.

Melyik rovart hogyan tartsuk távol otthonunktól?

Léteznek olyan rovarűző praktikák, melyek segítségével megelőzhetjük a bajt. Sokan a szegfűszegre, illetve a bazsalikomra esküdnek, hiszen ezeket az erőteljes illatokat a legtöbb kártevők nehezen tűrik. Ősszel rengeteg ember találkozik lakásában a mezei poloskával, melyet a legtöbben csak büdös bogárnak nevezik. Ellenük egyáltalán nem egyszerű a védekezés. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen egész nap nyitva az ablak, törekedjünk a rövid szellőztetésekre. Sok esetben azonban csak a szúnyogháló tudja megállítani őket.

Mellettük sok bosszúságot okoznak a legyek, melyek nem csak ősszel jelenhetnek meg lakásunkban, ám ilyenkor automatikusan kicsit melegebb helyet keresnek otthonuknak. A legyek nem csak azért idegesítőek, mert mindenre rászállnak, hanem azért is, mert rengeteg fertőzést és betegséget hordozhatnak. A házi praktikák szerint a legyek ellen jó lehet a bazsalikom, illetve a szegfűszeges citrom is.

A fülbemászótól rengetegen félnek, pedig igazából kevesen tudják, hogy ártalmatlan rovar, sőt hasznos állat, hiszen levéltetvekkel táplálkozik. Ősszel sokszor a lakásban is összefuthatunk vele, pedig egyáltalán nem érzi nálunk jól magát. Távolítsuk el úgy az otthonunkból, hogy ne essen baja: tegyünk a földre egy enyhén nedves rongyot, mely odacsalogatja majd a fülbemászót, így könnyedén kitessékelhetjük.

Csótányok

Hangyák és pókok a lakásban

A meleg lakásokat és a fűtött szobákat a hangyák is nagyon szeretik, ezért ilyenkor velük is találkozhatunk. Kimondottan a fáraóhangyák szeretnek ilyen időben beköltözni hozzánk, ők pedig nagyon gyorsan elkezdenek szaporodni, ezért még időben meg kell tőlük szabadulni. Sokak szerint a hangyairtásra tökéletes az ecet és a fokhagyma, hiszen ezeknek az erős illatát nem tudják elviselni. Ha azonban fáraóhangyákkal állunk szemben, akkor sok esetben csak a speciális fáraóhangyák elleni irtószer vállhat be.

Rengeteg ember retteg a pókoktól is, így az otthonában sem tűri meg a kaszáspókokat. Ezek pedig teljesen ártalmatlanok. Ha meg szeretnénk tőlük szabadulni, a legjobb, ha menta és citrusolajjal próbálkozunk. Aki pedig fél tőlük, az nem fog örülni akkor se, amikor egy légyölő pókszázlábúval találja szembe magát. Ezek a rovarok rendkívül gyorsak és elég nagy méretűek. Ennek ellenére nagyon kis helyen megbújhatnak. Támadni nem szoktak, de védekezésből igen és csípésük fájdalmas. Kimondottan kedvelik a nedves, párás, meleg közeget, ezért sokszor a fürdőszobákba telepednek meg. Nehéz ellenük védekezni, ám ha nem találnak táplálékot, akkor nem maradnak meg sokáig a lakásban.

Legyünk elővigyázatosak

A legkönnyebben úgy tudjuk elkerülni azt, hogy az őszi hónapokban mini kártevők lepjék el az otthonunkat, hogy egyszerűen nem várjuk őket tárt karokkal, inkább mindent megteszünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt. Odakint elkezd lehűlni az idő, ebben az időszakban a rovarok és bogarak elkezdenek valami sokkal kellemesebb, melegebb helyet keresni. Sok esetben ez éppen egy családi ház, vagy egy lakás, így ősszel sok családnak szembe kell néznie a bogárinvázióval.

Harlekinkatica invázió

Legtöbbször az élelem az, ami becsalogatja őket. Ügyeljünk arra, hogy ha a szemetesbe dobjuk az ételmaradékokat, akkor azt sűrűn vigyük ki a lakásból, illetve minden étkezés után mosogassunk el magunk után. Ha a koszos edényeket napokig a mosogatóban hagyjuk, akkor a repkedő és mászkáló kártevőket a terített asztal csalogatja be. Az ételmaradék, a morzsa, hamar lekerül az asztalról a földre, mely pedig egyenesen hívogatja majd a konyhánkba a hangyákat. Minden étkezés után ügyeljünk arra, hogy sehol semmilyen ételmaradék ne maradjon.

Sokszor az emberek nem értik, egyszerűen hol tudnak bemenni az otthonaikba ezek a kártevő rovarok. Sajnos elég nekik egy vékonyka repedés a falon, vagy egy aprócska lyuk a padlón. Ha meg szeretnénk akadályozni, hogy bejussanak hozzánk, ezeket a „kis kapukat” mindenképpen be kell tömni, így az útjukat is meg tudjuk szüntetni. Ne feledkezzünk meg ellenőrizni az ablakokat és ajtókat sem, hiszen sok esetben ott vannak olyan apró repedéseken, amin könnyedén ki-be járhatnak. Egy használaton kívüli csap, vagy mosdókagyló is sok esetben egy rejtélyes alagút lehet a betolakodók számára, melyen könnyedén közlekedhetnek. Ha a házunkban van ilyen, melyet ritkán szoktunk csak használni (például vendég mosdó) akkor pár naponta ott is nyissuk meg azt néhány percre.

Ne csak arra ügyeljünk, hogy élelmük ne legyen, ha mégis betévednek hozzánk, hanem arra is, hogy vizet se találjanak. Nem csak nekünk, embereknek, de nekik is szükségük van folyadékra, ezért nagyon fontos, hogy a házban lévő vízvezetékek mindig tökéletes állapotban legyenek. Egy kis szivárgás ugyanis nem csak a vízszámla összegét tudja felnyomni, hanem lehet egy tökéletes ivókút a kártevők számára. Ha a házunkba van olyan helyiség, szoba, amit éppen nem használunk, akkor ott is törekedjünk a rendre és a tisztaságra.

A halomban álló, régóta érintetlen újságok és könyvek igazi palotái lehetnek a csótányoknak, a régi ruhásszekrényekbe pedig minden bizonnyal beköltöztek már a molyok. A legjobb, ha minden dolog, ami már számunkra felesleges, attól megszabadulunk, így a rovaroknak is kisebb esélyük lesz megbújni.

Hogyan szabadulhat meg kényelmesen az egerektől?

Hívjon minket, értünk az egérirtáshoz