Milyen funkciókat tölthet be egy közönséges bot? Ázsiában, legfőképp Indiában erre a kérdésre biztosan gyakori lenne, a kényelemhez és jóléthez szokott emberekben talán elborzadást kiváltó, “patkányokat lehet vele agyoncsapni” válasz.

Kártevőirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Tudniillik Mumbaiban – amely a maga több, mint 13 milliósra becsült populációjával India legnépesebb városának számít, de világviszonylatban is kiemelkedik – teljesen megszokott eljárás a patkányok ellen bottal felvenni a harcot. Az indiai szubkontinens ezen régiójában a patkányfertőzöttség óriási méreteket ölt, amely köszönhető a patkányoknak kiváló életfeltételeket biztosító természeti adottságoknak, valamint a töméntelen mennyiségű szemétnek, amely Mumbai szegényebb negyedeiben lepi el az utcákat. A rengeteg szemét egyben a lakosság jelentős része számára megélhetést is jelent, hiszen sokan foglalkoznak errefelé a szemét újrahasznosításával. Ebből következik, hogy az emberek nem elhanyagolható részének fontos, hogy legyen szemét a városban, az már persze más kérdés, hogy milyen formában is van jelen a rengeteg hulladék, milyen keretek között, s ez milyen következményekkel jár. A helyzet tehát koránt sem egyszerű, a város jelentős területe higiéniai és közegészségügyi rémálom és egyelőre nem sikerült hosszú távon hatékony megoldást találni a probléma kezelésére.

A patkányok vándorlási körzete, úgynevezett akciórádusza 300-500 méter, így cseppet sem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb népsűrűségével és Ázsia legkiterjedtebb nyomornegyedeivel rendelkező Mumbaiban, a patkányok víg lakomákat csaphatnak az éj leple alatt. Akadnak azonban olyan emberek akik mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne kényelmesedjenek el túlzottan ezek az agyafúrt, nagy étvágyú kártevők.

A legutóbb közzétett adatok alapján 44 hivatásos, fáradhatatlan patkányvadász dolgozik azért, hogy visszaszorítsák a patkánypopuláció rohamléptékű növekedését. 44 ember szinte minden korosztály képviselőivel, egészen fiatal srácoktól, a nyugdíjhoz közelítő férfiakig bezárólag. A patkányvadászat mestersége, annak minden technikai finomságával, hatékonyságot elősegítő módszereivel egyes nyomornegyedben élő családok között generációról generációra száll. Egy vérfagyasztó mumbai praktika például, hogy a patkányvadászok lyukakba, járatokba teszik a kezüket csali gyanánt, hogy aztán az érdeklődő patkányt lecsapják még mielőtt az megharapná őket.

Egyes mumbai patkányvadászok azt állítják, akár pusztakézzel is képesek végezni egy-egy patkánnyal, s ha vannak emberek akiktől nem hangzik hiteltelenül ez az állítás, akkor azok ők. A mumbai patkányvadászok éjszaka lépnek szolgálatba, amikor is a patkányok a legaktívabbak, elhagyva fészkeiket táplálékszerzés céljából. Óvatos, gyanakvó természetű állatok, ezt igazolja, hogy sok esetben ismeretlen, korábban nem fogyasztott táplálékhoz hozzá sem nyúlnak, így méreggel való irtásuk nem mindig célravezető. Megfontoltan, általában fal mellé húzódva közlekednek, a nyílt terepeken a lehető leggyorsabban haladnak át, tehát csak rendkívüli reflexekkel és jókora rutinnal felvértezett emberek igazán alkalmasak bottal való elpusztításukra

. A patkányvadászok munkája méltatlanul alacsony bérezéssel jár: 10 centnek megfelelő összeget kapnak minden elfogott patkányért, s ráadásul másnap reggel, a műszak lejártával minimum 30 patkánytetemmel kell megjelenniük feletteseik előtt, különben –feltéve, hogy a következő éjjel nem pótolják a hiányzó mennyiséget – egyáltalán nem kapnak fizetést. Nem örvend tehát túlzott megbecsülésnek a város élhetőségének, az emberek egészségének és jó közérzetének védelmét szolgáló munkájuk, amelyre pedig az egyre fokozódó, egyre kellemetlenebbé váló helyzetben mindinkább szükség van…

Mi a teendő, ha patkányt talál?

Kérjen ajánlatot a kiirtására Most