A hangyák igen változatos formában élnek a Földön, amit igazol, hogy a tudósok jelenleg több, mint 12 000 fajukat ismerik. A melegebb éghajlatú országokban nagyobb számban fordulnak elő. A rendszertani besorolás alapján a hangyák a hátasszárnyú rovarok rendjét gazdagítják, közeli rokonságban állva a méhekkel és darazsakkal.

Társas életmódjuk sok szempontból hasonlít az emberi civilizációkra jellemző hierarchikus szerkezetekre, ráadásul a háborúskodás és más bolyok megtámadása sem ismeretlen a hangyák számára.

Mi is pontosan a szárnyas hangya?

Az egy fajhoz tartozó hangyák szervezett kolóniákban élnek, amelyekben minden egyednek meg van a saját feladata és kötelessége. Egy életközösségen belül a ranglétra legalján a munkások, vagyis a szárnyakkal nem rendelkező, terméketlen nőstények állnak. A dolgos példányok rendkívül sokféle munka elvégzésére alkalmasak, ellentétben a szárnyas nőstényekkel.

A szárnyas nőstény hangyák egyetlen célja az életképes utódok létrehozása. A megtermékenyített nőstényekből lesznek a királynők, akik akár 15 éven át is vezethetik a saját kolóniájukat. A legtöbb kolóniában csupán egyetlen királynő irányít, egyes fajok azonban több uralkodót is megtűrnek. A nőstények a megtermékenyítés után nem sokkal elveszítik a szárnyaikat. Velük szemben, a szárnyas hímek jóval kevesebb ideig élnek és vékonyabb tor résszel rendelkeznek. Általában a párzást követően elpusztulnak.

Hogyan kerülhet szárnyas hangya az otthonába?

Szárnyas hangyákkal Ön leginkább a kora nyári hetekben zajló párzási időszak alatt találkozhat.  Maga az inváziós folyamat teljesen természetes, az új hangyabolyok születésének kezdeti fázisát jelenti. Külterületen, kiskertekben és mezőkön ebbe a mechanizmusba nem szabad beavatkozni.

A lakáson belül viszont célszerű fellépnie, különösen akkor, ha a hangyák tömeges megjelenését észleli. Egy-két, fényforrás körül repkedő egyed még nem feltétlen jelent problémát, de a megtermékenyített nőstények később komoly gondokat okozhatnak.

A falak és padlók találkozási pontjából kirajzó hangyák sok kellemetlenséggel járnak együtt. Amennyiben olyan helyiségben repdesnek a szárnyas hangyák, ahová a nyílászárókon keresztül nem juthattak be, a járatokat a falazat mentén érdemes keresnie. Emellett, a hangyák a nem jól felszerelt vagy lyukacsos szúnyoghálón, illetve ablakréseken át is érkezhetnek a lakásba.

Milyen módon lehet irtani a szárnyas hangyákat?

Az otthonában megjelenő szárnyas hangyáktól Ön a hagyományos hangyairtási módszerekkel szabadulhat meg, ráadásul a kisebb populációkkal szemben akár házi megoldásokat is bevethet. Az egyik leghatásosabb, minden háztartásban fellelhető szer az ecet. Szórófejes flakonba töltve Önnek nincs más dolga, mint a feltételezett járatokat alaposan átfújni.

Hasonlóan jól bevált tipp a citromlé használata, ami kellemes citrusos illatával a lakás levegőjét is felfrissíti. A különféle illóolajok szintén alkalmasak a hangyák és más rovarok távol tartására, a levendula és teafaolaj könnyen messzire űzheti a nem kívánt betolakodókat.