A szakemberek már évek óta figyelmeztetik a lakosságot a fecskepopuláció drasztikus csökkenésére. Jelenleg a becslések alapján már kétmillió fecske hiányzik az országból. Ezzel párhuzamosan, az állomány megfogyatkozása miatt a madarak táplálékául szolgáló kártevők száma viszont jelentősen növekedett. A helyzet súlyosságát az globalizált áruforgalom által behozott új rovarok csak még inkább fokozzák.

A fecskék, mint hasznos kártevőirtók

A fecskék a denevérhez hasonlóan kiváló vadászok, leginkább repülő bogarakat, levéltetveket, illetve lepkéket fogyasztanak. Mivel egy-egy példány akár egy kiló rovart is képes elpusztítani a költési időszak során, ezért a fecskék eltűnésével minden évben több ezer tonna kártevő maradhat életben. Ennek ellenére még mindig sokan verik le a fészkeket a házfalakról, jelentsen megnehezítve így a madarak szaporodását. Magyarországon több fecskeféle is él, ezek között a füsti fecske, a molnár fecske és a partifecske a legismertebbek. A kutatások alapján mindhárom fokozatosan tűnik el az országból. A jelenség a falvakban és a városokban egyaránt megfigyelhető.

Mi állhat a fecskék számának csökkenése mögött?

Az emberek egyre kevésbé tűrik el az ereszek alá épített fecskefészkeket. Jobb esetben csak a fészket bántják, rosszabb lehetőségként akár a madarakat is. Néhány évtizeddel ezelőtt azonban még teljesen más volt a helyzet. Akkoriban sokkal nagyobb volt a lakosság toleranciája, ezért az emberek és a fecskék békében élhettek egymás mellett. Az elidegenedés nem csak a madarak irányában figyelhető meg, a társadalom tagjai is távolságtartóbbak lettek. Kevesebb a közösségi összejövetel, a mindennapi rohanás új családmodelleket teremtett. Mindez közvetett módon az állatokhoz való viszonyt is megváltoztatta.

Emellett a klímaváltozás is hatással van a fecskeszám csökkenésére. Megváltoznak a madarak élőhelyei, a partifecskék számára például kevesebb homokos partfal áll a rendelkezésre. De a rövidülő, esőt hiányoló tavaszok a többi fecskefaj költését is veszélyeztetik. Nincs például megfelelő mennyiségű sár a fészek építéséhez.

Mit tehet a lakosság a fecskék számának növeléséért?

A fészek védelme különösen fontos, amit már a törvényhozók is felismertek. Jelenleg komoly pénzbüntetésre számíthat az, aki engedély nélkül bántja a fecskefészkeket. Ennek összege több százezer forintra is rúghat. Engedély is csak kimondottan indokolt esetben kérhető, általában akkor, ha felújítás vagy átépítés történik. Ehhez a Kormányhivatal és sokszor az illetékes Nemzeti Park beleegyezése szükséges.

Az oktatáson szintén nagy hangsúly van. A tapasztalatok szerint a gyerekek nyitottak a természetvédelemre és érdeklődve figyelik a fészkekből kikukucskáló fiókákat. A következő generációkat tehát meg kell tanítani arra, hogyan óvhatják meg a saját környezetüket és annak élővilágát. Ha a fecskék teljesen eltűnnek a Kárpát-medencéből, a folyamat beláthatatlan következményekkel járhat együtt. A szakemberek szerint még időben vagyunk ahhoz, hogy megállítsuk a pusztulást, de ehhez közös összefogásra van szükség.