Bármilyen kártevőről legyen szó, az ember biztosan nem örül, amikor szembetalálja magát vele a lakása bármely részén. Rengeteg kellemetlenséget tudnak okozni ezek a rovarok és rágcsálók, emellett van, amelyik komoly betegségeket is hordoz.

Talán nem is gondolnánk, de ezeknek a betolakodóknak is létezik több csoportja, így különböző tulajdonságaik szerint lehet őket kategorizálni. Az egyik legnagyobb, az egészségügyi kártevők. Legtöbb esetben ezekkel találkozhatunk a lakásunkban vagy a házunk környékén.

Mik azok az egészségügyi kártevők?

Környezetünk egyensúlyát jó néhány élőlény hamar fel tudja borítani, melyek könnyen bejutnak otthonainkba és ott meg is telepednek, ezután pedig hamar szaporodni kezdenek. Ezek közül rengeteg éjszakai életmódot él, így ritkán találkozhatunk vele, sok esetben csak a maguk után hagyott ürülék és néha a rágcsálás hangja utalhat arra, hogy van egy kellemetlenkedő lakótársunk. Nem elég, hogy ezek az élőlények mindent megrágnak, tönkretesznek, így anyagi károkat is okoznak, de nagy részük harapással és csípéssel igen nagy fizikai fájdalmat is tud nekünk okozni. Emellett akár mentális zavarok is kialakulhatnak bennünk miattuk.

Az egészségügyi kártevők közül rengeteg van, ami különböző fertőző betegségeket is hordoznak és terjesztenek. Emellett azért is veszélyesek lehetnek, mert parazita életmódjuk miatt egészségügyi állapotunkat is rontani tudják. Ebbe a kategóriába tartoznak a darazsak, a hangyák, a rágcsálók, a csótányok és az ágyi poloskák is.

Milyen darázsfajok találhatóak meg Magyarországon?

Hazánkban az egyik legtöbbször előforduló darázsfaj a lódarázs, a német darázs, illetve a kecske darázs. Laikusként darázs és darázs között talán nincs is olyan nagy különbség, pedig ezek a fajok között több dolog is eltérhet. A lódarázs mind közül a legnagyobb és legveszélyesebb. Egy kifejlett lódarázs akár 4 cm nagyságú is lehet. Erre a fajra igaz, hogy leginkább az éjszaka folyamán keresi a táplálékát, de mivel vonzza a fény, hamar be tudnak surranni a nyitott ablakon a lakásba, a felkapcsolt lámpa fénye miatt.

Csípése igen fájdalmas, sok esetben csúnyán fel is dagad a helye. A német darázs jóval kisebb a lódarázsnál, csupán 13 -16 mm nagyságúra nő meg. Kinézete tipikusan darázsszerű, sárga és fekete csíkok váltakoznak testén, igen gyakran össze szokták téveszteni a kecskedarázzsal, hiszen kinézetben és méretben is hasonló.

lodarazs

Az egyetlen különbség az, hogy a német darázs pofájának elülső felén található három fekete pötty, emellett a potrohán található foltok összeforrnak, így gyűrűt alkotnak. A kecskedarazsak mérete olyan 18 mm, egyedül a királynő éri el a 20 mm nagyságot. Társas lények és míg a herék és a dolgozók csupán 4 hétig élnek, a királynő képes 10 hónapig is életben maradni és csak ő tudja átvészelni a kemény telet is. Ez a darázsfaj egész Európában, illetve Ázsiában is megél, szinte mindenhol, a mérséklet övi területeken fellelhető. Mivel fullánkja nem horgos, ezért többször is tud vele csípni. Szeme és látása igen jó. Tápláléka a döghús, a gyümölcsök és a gyümölcsök nedvei, illetve megeszi a kisebb rovartársait is.

Mit kell tudni az ágyi poloskákról?

Az ágyi poloska az a kártevő, amivel az emberek nagy része már találkozott. Igen gyorsan szaporodik, kicsi helyen megbújik és nem egyszerű kiirtani őket. Emellett éjjel támad és reggelre jellemzően kellemetlen csípések fogják borítani testünket. Származási helye feltehetőleg Közel-Kelet, de mára már szinte akármelyik lakott területen megtalálható. Hossza mindössze 5-7 mm, a kifejlett kártevő barna színű és testét aprócska szőrszálak borítják. Első ránézésre a nőstény és a hím példány között nincs túl sok különbség, egyedül az, hogy a nőstény általában kicsivel nagyobb méretű.

Vérrel táplálkozik, de egy rovar akár hetekig is tud élni táplálék nélkül. Rejtekhelyén közösségben él, de táplálékszerzésre minden rovar egyedül indul el. Nappal rejtőzködik, táplálékát mindig az éjszaka folyamán kezdi el keresni, szén-dioxid és hő kibocsájtás alapján találja meg áldozatát. Általában lábainkon és karunkon jelennek meg azok a a szúnyogcsípéshez hasonló foltok, melyek égnek és napokon át viszketnek majd.

Sok esetben ez az egyetlen utaló jel arra, hogy ágyi poloskáról van szó, hiszen rejtőzködő életmódja miatt, illetve kis méretéből kifolyólag nem igazán láthatjuk szabad szemünkkel őket. Csupán néhány dolog utalhat jelenlétükre: találhatunk már elpusztult ágyi poloskákat, illetve megtalálhatjuk a levedlett bőrét is. Emellett az ágyneműn és az ágykeret alsó felén apró feketés vérpöttyök találhatóak meg. Kiirtásuk igen nehéz feladat, ezért ahogy pár utaló jelet vélünk felfedezni az ágyunk környékén, érdemes azonnal szakszerű kártevőirtót hívni. Ilyen esetben az ágyneműt, illetve a ruhaneműket érdemes 60 fok felett kimosni, hiszen csak így tudjuk az egész lakást poloska mentesíteni.

Ezek a csótányok találhatóak meg Magyarországon

A csótányok már világszerte elterjedtek. Magyarországon jellemzően három csótány fajtával találhatjuk szembe magunkat. Ez a három faj az amerikai csótány, a német csótány, illetve a konyhai csótány. Az összes közül a német csótány az, amely a legjobban képes alkalmazkodni a körülményekhez. Körülbelül 10-15 mm nagyságú, világos, sárgásbarna színű, kitűnően mászik és nagyon jól tud futni. Az igen fürge és gyors állat egy év leforgása alatt 7 millió utódot is képes hagyni maga után.

Az amerikai csótány jellemzően vörösesbarna színű és olyan 35-40 mm nagyságú. Hazánkban megtalálható csótányfajok közül ez a legnagyobb méretű. Rendkívül jól mászik és fut, és ez az egyetlen, ami szárnyait repülésre is képes használni. A legtöbbször azonban a padlón közlekedik, sokszor megtalálhatjuk a lefolyó és a csapok körül. Az amerikai csótány különösen kedveli a meleg, párás, nedves helyeket. Ellentétben a konyhai csótánnyal, aki kimondottan a száraz és hűvösebb helyen húzza meg magát. Az éhezést a csótányok igen jól viselik, de a szomjazást már kevésbé, ezért sok esetben a fürdőszobában vagy a konyhában találhatjuk meg őket. A konyhai csótány 20-27 mm nagyságú, színe feketés barna. Legtöbbször a padlószinthez közel található meg, rendkívül gyors és fürge állat. Irtásukat bátran bízzuk kártevőirtókra.