Sokan imádnak szobanövényeket tartani otthonaikban, főleg ott, ahol nem engedhetik meg maguknak azt, hogy saját kertjük legyen. Vannak olyan lakások, ahova, ha betérünk, szinte botanikuskertben érezhetjük magunkat. Vannak olyan emberek is, akik bár elmondásuk szerint minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy szobanövényeiket életben tartsák, azonban pár hét elteltével azok mindig elszáradnak, elpusztulnak.

Ilyenkor vagy nem kap elegendő vizet, de előfordulhat persze az is, hogy akaratlanul, de épp túl öntözzük a virágainkat. Az sem mindegy sok esetben, hogy napos, vagy árnyékos helyen tartjuk az adott növényt, és ha mégis mindent tökéletesen csinálunk, akkor jönnek a nyavalyás kártevők, amik néhány nap alatt teljes pusztulást tudnak okozni.

Miért nem tudjuk életben tartani a szobanövényeinket?

A tapasztalt hölgyek, akik régóta tartanak otthon szobanövényt, talán ránézésre meg tudják mondani a beteg növényről, hogy mi támadta meg, sőt tippet is tudnak adni, hogy az adott kártevőt milyen módszerrel lehetne kiirtani úgy, hogy a növénynek ne essen bántódása. A kis mérettel rendelkező, szürke, vagy fehér színben pompázó levéltetveket talán mindenki felismeri. A levéltetvek a levelek nedvességéből táplálkoznak, így a növény egy idő után biztosan el fog száradni. Sok növénytartó azt szokta tanácsolni, hogy a levéltetvek ellen hatásosak lehetnek a természetes módszerek is, ilyenkor szerencsére nincs szükség vegyszeres kezelésre, és permetezésre sem. Nagyanyáink szerint például eredményes lehet, ha a virágföldbe néhány friss fokhagymagerezdet szúrunk, hiszen az pár napon belül elzavarja az élősködőket.

Sokak szerint hatékony lehet a levéltetvek ellen még a szárított, vagy nyers banánhéj, melyet ugyancsak a virágföldbe kell elrejteni. Sok háziasszonynak meggyűlik a gondja a szobanövényeit megtámadó pajzstetvekkel, melyek hasonlóan a levéltetvekhez, a növény nedvére hajtanak. Így általában a levél erezetén, a levél alsó felén találhatóak meg. Az természetes módszerek között találhatunk egy olyan irtási trükköt, mely szerint a pajzstetveket ecettel lehet a leginkább elriasztani a növényeinktől. Mártsunk 20 százalékos tömény ecetbe egy fültisztító pálcikát, majd azzal törölgessük át óvatosan a levél alját. Ennek a praktikának köszönhetően gyorsan, kíméletesen és természetesen mondhatunk búcsút a kellemetlenkedő kis állatoknak, hiszen az ecet elpusztítja a levélre lerakott petéiket.

Takácsatkák, melyek cseppet sem válogatósak

A legyengült növény sajnos igazán könnyű prédát jelent a támadó és éhes kártevőknek. A takácsatkák pedig cseppet sem szoktak válogatni. Nekik mindegy, hogy milyen növényről van szó, szinte bármin képesek megtelepedni. Nagyon aprócska méretük miatt nem egyszerű sem a felderítésük, sem a megtalálásuk. Méretük ugyanis sokszor még az 1 mm nagyságot sem érik el, de minden esetben a levelek alsó felén találhatóak meg. Nyomukra sok esetben a pókhálóra hasonlító szövedékük miatt bukkanhatunk rá, illetve intő jel lehet az is, hogy a növény levelein először aprócska, majd egyre nagyobb halvány színű foltok jelennek meg. Ezek a levelek kis időn belül elkezdenek megszáradni, majd lehullanak. Mivel köztudott, hogy ezek a kártevők irtóznak a víztől és a nedvességtől, jó ötlet lehet a növény teljes lemosása, melyet a zuhany alatt tudunk a legegyszerűbben kivitelezni. A levelek alapos átmosásával igen jó eredményeket érhetünk el, hiszen így elég hamar és vegyszermentesen ki is irthatjuk őket.

Liszteske, mely pár nap alatt végez a növényekkel

A beltéren nevelt és tartott növények egyik legnagyobb ellensége a liszteske. Ne dőljünk be aranyos nevének, amit a szobanövényeinkkel pár nap leforgása alatt tud művelni, egyáltalán nem az. Ez a 2-3 mm nagyságú, kis szárnyakkal rendelkező rovar a növény nedveiből táplálkozik, különösen jól érzi magát meleg, és száraz helyeken. Előszeretettel támadja meg a begóniákat, a krizantémot, de akár a mikulásvirágot is. Védekezésként szerencsére sok esetben nála is hatásos lehet a átzuhanyoztatás, a levelek átmosása, és a tiszta vizes permetezés. Ha azonban ez nem segít, és azt tapasztaljuk, hogy a növény átmosása után újra megjelennek rajta ezek a kis kártevők, akkor nagyobb fertőzéssel állunk szemben, és valószínűleg vegyszermentes kezelés nélkül nem is fogunk tőlük végleg megszabadulni.

Sajnos ezek a kártevők rendkívül gyorsan szaporodnak, és lehet hogy először észre se vesszük, de növényről növényre képesek terjedni. Ha bármelyik szobanövényünkön azt vesszük észre, hogy elkezdett a levele száradni, vagy netán magát a kártevőt is megtaláljuk rajta, akkor okos ötlet lehet az összes növényünket alaposan megvizsgálni, vagy akár át is moshatjuk zuhany alatt azokat, a biztonság kedvéért. Szerencsére manapság már nagyon sokféle szobanövényeknek való tápoldatot vásárolhatunk, így egy kártevő invázió kiirtása után jó ötlet lehet ezekkel egy kicsit megerősíteni.