A hosszú, hideg tél után rengetegen vágynak már a napsütötte, meleg tavaszra. Ilyenkor a természet újjáéled: zöldellnek a fák, rügyekbe és virágokba borulnak a növények és minden reggel hangos madárcsicsergés ébreszt fel bennünket.

Ebben az időszakban azonban nem várt “barátaink” is hamar elő tudnak kerülni, hiszen ahogy melegszik az idő, egyre több kártevő kezd el szorgoskodni otthonunk közelében is. Ebben a felmelegedett időszakban nagyon sűrűn találkozhatunk a hangyákkal a lakásunkban, melyekkel, ha nem vagyunk elővigyázatosak, akkor könnyen meggyűlhet a bajunk.

Előzzük meg a hangyainváziót

Az első és a legfontosabb ebben az esetben is talán a megelőzés. Ugyanis, mint minden kártevőt, a hangyát is sokkal könnyebb távol tartani a lakásunktól, mint később kitessékelni őket. Éppen ezért próbáljunk meg arra törekedni, hogy mindenféle morzsálás nélkül az étkezőasztalnál fogyasszuk el reggelinket, vagy vacsoránkat. Mondjunk búcsút a kanapé előtti nasizásról, vagy az ágyban reggeliről, hiszen ilyenkor akaratlanul is hagyhatunk pár szem morzsát a hangyáknak, mely hamar becsalogathatja őket.

Érdemes a hangyák elől az étkezésünk legapróbb nyomait is teljesen eltüntetni, hiszen a jó szaglásuknak köszönhetően nagyon hamar fel tudják térképezni, merre induljanak eleségért. A morzsák és az ételmaradékok eltávolításával, illetve a rendszeres, alapos takarítással meg tudjuk előzni, hogy ezeknek az aprócska kártevőknek megjöjjön a kedvük hozzánk beköltözni. Azokat a száraz élelmiszereket, amiket csak tudunk, tároljunk légmentesen lezárható műanyag dobozokban, emellett ügyeljünk arra, hogy a kifröccsent dolgokat rövid időn belül feltakarítsuk és néhány naponta mossuk fel az egész lakást.

Hangyairtás házi módszerekkel

Ha pár hangya meg is jelent az otthonunkba, egy alapos feltakarítással általában el tudjuk őket tüntetni, ám ha azt tapasztaljuk, hogy kezd meggyűlni velük a bajunk, érdemes lehet igazán komolyan venni a problémát. Ha egy egész raj jelenik meg a konyhánkban, akkor érdemes lehet bevetni ellenük azokat a házi praktikákat, melyek hatásosak lehetnek, mégsem hagyunk különösebb ökológiai lábnyomot majd magunk után. Ez a vegyszermentes kártevőirtás akkor is hasznos lehet, amikor kisgyermek, vagy háziállat tartózkodik a lakásban, hiszen ezek a házi trükkök rájuk nézve se rejtenek különösebb veszélyt.

A hangyák ellen a sütőpor a legismertebb módszer, amit érdemes egy kevés cukorral összekeverni, hogy a hangya számára ez egy kihagyhatatlan vacsora legyen. Emellett hasonlóan hatásos egyesek szerint a szódabikarbóna, a porított paprika, vagy esetleg a fahéj is, de van aki egyértelműen az erős szagú szegfűszegre mer esküdni, ha hangyairtásról van szó. Ezeket a szereket érdemes olyan helyre szórni, ahol már belebotlottunk a hangyákba, illetve a vájatokhoz, nyílásokhoz, így a kis kártevő kétszer is meg tudja gondolni, felbukkanjon-e.

Ha a különböző poros megoldások mégsem válnak be, bátrabbak nyugodtan kipróbálhatják a fokhagymát is, melynek az a lényege, hogy a friss zöldséget gerezdjeire szedjük, majd egyszerűen a hangyák vonulási útvonalára helyezzük le őket. Emellett érdemes lehet forró, ecetes vízzel gyakran felmosni, főleg azt a helyiséget, ahol már láttuk a kéretlen betolakodókat a padlón. A legtöbb természetes kártevőirtó módszernek a tipikus hatóideje az 1-2 hét, ha azt tapasztaljuk, hogy ez idő alatt sem tudunk búcsút mondani a hangyáknak, akkor be kell látnunk, hogy komolyabb gondról van szó, mint amire mi magunk számítottunk.

Amikor már a házi praktika nem segít

Ha a gondos megelőzés és a házi praktikák ellenében sem tudunk megszabadulni az aprócska kártevőktől, megpróbálhatjuk a különböző rovarirtó szereket és hangyacsapdákat. Arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelnünk, hogy ha vegyszeres, vagy rovarirtós megoldás mellett döntünk, hogy tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, a bőrünkhöz, illetve a nyálkahártyánkhoz soha ne érjenek ezek a vegyszerek. Sokan ezeket a szereket nem is merik használni akkor, ha kisgyermek, vagy háziállat is tartózkodik a lakásban. A hangyacsapdák valamivel biztonságosabbak lehetnek, hiszen ezt olyan helyre is el tudjuk dugni, ahol a kisgyermek, vagy a háziállat nem éri el, emellett a csapdán olyan aprócska bejárat található, ahol feltehetően csak a hangya tud beférkőzni.

Ha mégis azt tapasztaljuk, hogy a hangyákat se a házi módszerek, se a hangyacsapdák és a rovarirtó szerek nem tudják megállítani, akkor eljött az idő, hogy szakszerű rovarirtót hívjunk lakásunkba, aki majd fel tudja mérni a helyzetet és ennek megfelelően neki tud látni a szakszerű intézkedésnek, ami természetesen a leghatékonyabb minden ismert módszer közül. Szakértők is úgy tapasztalják, hogy a hangyák inváziója általában az időjárás felmelegedése, a tavasz beköszöntésével kezdődik meg.

A házunk körül élő apró rovarok a folyamatos élelmiszerszerzés céljából felkutatják a környéket és ha a mi lakásunkban csak pár szem morzsát is találnak, biztosan visszatérő vendégeink lesznek. A legtöbb esetben csak szakember tud segíteni, ha az invázió olyan nagy mértékű. A hangyairtást úgynevezett sávpermettel szokták elvégezni, ez pedig a padló és a fal találkozásánál, a hangyák leggyakoribb előforduló helyén történő kezelését jelenti.