Nincs olyan ember, aki szeretné a szúnyogokat. Egy kellemes kerti partyt, esti grill partyt, vagy strandolást tönkre tud tenni, ha túl sok szúnyog vesz körül minket. Magyarországon található szúnyogfajok csípése általában csak kellemetlen viszketést okoz egy pár napon keresztül, így az emberek nem is szoktak azon idegeskedni, hogy bármi komoly bajuk lenne egy ártalmatlan szúnyogcsípéstől.

Rovarirtás Budapesten és környékén

Elszaporodtak környezetében a rovarok vagy a rágcsálók? Hívjon most: 06-70/70-22-409, vagy küldje el telefonszámát és mi azonnal visszahívjuk!

A küldéssel elfogadja, hogy visszahívjuk (Adatkezelés)

Ezeket a szúnyogokat könnyen távol lehet tartani különféle irtószerekkel. De mi van akkor, ha az a szúnyog nem is olyan ártalmatlan, mint gondolnánk? Mi történik azokkal a szúnyogokkal, amelyik idegen területekről származnak és ugyanúgy összecsipkednek minket, mint ártalmatlan társaik?

Veszélyes koreai szúnyogfaj Magyarországon

Mivel a szúnyogok, hasonlóan a legyekhez rengeteg betegséget okoznak, azért a hazai szúnyogokat is jobb elriasztani magunktól, de ezek sose lesznek olyan veszélyesek számunkra, mint egy idegen szúnyogfaj, melyek komolyabb fenyegetést jelenthetnek. Léteznek olyan szúnyogok, melyeket mi emberek hoztunk be Európába és komoly bajunk is lehet abból, ha egy ilyen csíp meg minket. Ilyen például a tigris-, vagy zebraszúnyog, a koreai szúnyog és az ázsiai bozótszúnyog. Szakértők szerint nem vagyunk teljes biztonságban, hiszen nem is olyan régen egy koreai szúnyogfajt észleltek Magyarországon, pontosabban Pécsett.

Ezek a strapabíró fajok nem riadnak meg a hidegtől és még a szárazságtól sem. Sokkal erősebbek, mint a hazánkban ismert szúnyogok. Érdekesség róluk, hogy ők nem csak este, hanem napközben is támadnak és igazi kihívás ellenük védekezni. Szinte lehetetlen ellenük elmenekülni, hiszen kimondottan keresik az ember társaságát, egy lakóközösségtől nem is hajlandóak 1-200 méterrel messzebb repülni. Ezek az idegen koreai szúnyogfajok igen agresszívek és ellenállóak. Így a kisboltban kapható hagyományos szúnyogriasztók valószínű nem is fognak majd ki rajtuk.

szunyog0

A koreai szúnyog árthat nekünk?

Magyarországon is kezd elszaporodni ez az igen agresszív koreai szúnyogfaj és sokan okkal félünk tőle. Ezek a rovarok a legtöbb esetben igen komoly betegségeket hordoznak, köztük egy agyvelő gyulladásos betegséget, szívférgességet, a japán encephalitist, Nyugat-nílusi lázat és a Zika kórokozóját is elkaphatjuk egy csípés által. 2 éve találták az első koreai szúnyogot hazánkban és abban reménykedtünk, hogy majd a kemény telek elpusztítják őket. Ám sajnos mégsem így történt.

Ezek az erős állatok nemhogy túlélték a fagyos időjárást, de elkezdtek szaporodni is. Ezzel pedig potenciálisan megnő Magyarországon eddig teljesen ismeretlen betegségek felbukkanása is. Nem csak a koreai szúnyog, de az ázsiai bozótszúnyog, illetve a tigrisszúnyog is rengeteg, számunkra még ismeretlen betegséget terjeszt. Ezeket a melegebb éghajlatot kedvelő állatokat egyértelműen mi, emberek hoztuk át hazánkba, ám úgy tűnik az itteni időjárást is igen kedvelik és tökéletesen tudnak hozzá alkalmazkodni.

Ezek a szúnyogok kifejezetten keresik az ember közelségét

Már abban az évben is igen hideg telünk volt, mikor Pécsett megtalálták az első Koreai szúnyogot. Ekkor még mindenki azt mondta, nincs ok pánikolni, hiszen majd a kemény tél elpusztítja. Ez sajnos mégsem így történt. A kemény telek sem riassza vissza ezt a kellemetlen betolakodót és még a több hétig tartó fagypont alatti hőmérsékletet is túl tudja vészelni. Pedig eredetileg nem ehhez vannak hozzászokva, hiszen a trópusi éghajlatról származó faj soha nem találkozott még ilyen hideggel. A kutatók szerint ez a faj rendkívül jól tud alkalmazkodni, sőt egyre jobban szaporodnak el hazánkban is és azóta már több területen is találkoztak vele.

Ennek a fajnak a különlegessége, hogy nagyon szeret az ember közelségében tartózkodni. Míg a nálunk őshonos szúnyogfajok legtöbbje jobban kedveli a természetes környezetet, tojásait is vizes árkokba, öntési területekre rakja le, addig ezek az egzotikus egyedek a településekbe beköltözve érzik jól magukat. Oda mennek, ahol az ember sokat locsol, a kertben találhat vizes vödröket, vagy esetleg kinti gyermekjátékokban vizet, vagy edényeket, melyben meggyűlik a csapadék és könnyedén le tudják rakni a tojásaikat. A kutatók szerint a koreai szúnyog nem távolodik el a házaktól 200 méterrel messzebbre és tudatosan az emberi vérre vadászik.

szunyog

Mit tehetünk, hogy megvédjük családunkat a veszélyes koreai szúnyogok támadásától?

A koreai szúnyog igen kellemetlen tulajdonsága, hogy nem várja meg a sötétedést és képes minden gond nélkül nappal is támadni, hiszen ilyenkor is aktív. A csípéseire akármikor számítani lehet, akár munkába menet, akár strandolás, vagy napozás közben. Egy ilyen kellemetlenkedő pedig hamar tönkre teheti a nyári hétvégénket. Mivel irtása kiváltképp bonyolult, az a legjobb, ha megpróbáljuk megelőzni a bajt. Azt még nem tudni, hogy Pécsen kívül melyik városokat támadta már meg a koreai szúnyogfaj, de az biztos, hogy egy laikus számára sajnos nehéz beazonosítania, hogy egy egzotikus szúnyoggal van dolga. Terjedési irányát szinte lehetetlen megállapítani, annyi biztos, hogy ez az emberek aktivitásán is múlik.

Vannak olyan dolgok, melyeket mindenképpen meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez a veszélyes szúnyog ne kerüljön a családunk közelébe. Mivel a vizet keresi, az udvaron soha ne hagyjunk vödörben, vagy játékban vizet. Ezeket az a legjobb, ha lefordítva is tároljuk, hogy a csapadék se tudjon megállni bennük. A kerti tavunkra is jobban oda kell ezentúl figyelnünk. Lomokat és szemetet semmiképpen ne tároljunk a kertben vagy az udvaron, sőt az a legbiztosabb, ha a kertben biológiai szúnyogirtást is bevetjük. Az, hogy egy koreai szúnyog biztosan valamilyen komoly betegséget hordozzon, egyáltalán nem garantált. A járványhoz először az kell, hogy valaki behurcolja, majd őt megcsípje egy hordozásra képes egyed. A betegség kórokozói pedig nagymértékben képes elterjedni a szúnyogok között.

Szüksége van kártevőirtókra?

Hívjon minket és segítünk