A háztartásokban számtalan bosszantó rovar jelenhet meg. A konyha és a kamra az ott található élelmiszerek miatt különösen veszélyeztetett helyiségnek számítanak. Vannak ugyanis olyan kártevők, amelyek kifejezetten a tésztafélékből, a lisztből és az illatos fűszerekből szeretnek lakmározni. Ebben a cikkünkben a kevésbé ismert, de annál utálatosabb konyhai bogarakat mutatjuk be.

A dohánybogár

A dohánybogár őshazája Dél-Amerika volt, és ahogy a neve is jelzi, a dohányültetvények egyik kártevőjeként tartották számon. A modern, globalizált világnak köszönhetően azonban napjainkban már a Föld számos pontján megjelent, így hazánkban sem ritkaság.

Kedvelt harapnivalói közé tartoznak a szárított gyümölcsfélék, de ha ezek éppen nem állnak a rendelkezésére, szívesen belekóstol a száraz élelmiszerekbe is. Az intenzív illatű fűszerek kimondottan csábítólag hatnak rá. A nőstény dohánybogár a petéket is az ételek közelében rakja le. Mivel nem csak a kifejlett példányok, de a lárvák is elég jól láthatók, így a fertőzött területeket nem nehéz észrevenni. Ebben az esetben az élelmiszereket alaposan át kell vizsgálni és el kell zárni a kártevők elől.

A kenyérbogár

A kenyérbogár egy pár milliméter hosszúságú, vörösesbarna rovar, amelynek életmódja erősen az emberi környezethez kötődik. Szereti a lisztet, az abból készült termékeket, de a csokoládét és a fűszerpaprikát sem veti meg. A nőstény a petéket ezekbe rakja le. Az irtása viszonylag egyszerű, ha nem jut táplálékhoz, rövid időn belül eltűnik a konyhából.

A közönséges lisztbogár

A lisztbogár egy olyan mindenevő rovar, ami a Föld valamennyi szegletében megtalálható. Nagy túlélő, kiválóan alkalmazkodik a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Lárvája a lisztkukac, mely a lisztes zacskók gyakori lakója. A kenyérbogárral ellentétben a természetben is megél, ott főleg korhadt fával táplálkozik. Az emberek manapság kifejezetten tenyésztik, hiszen ez a rovar a háziállatok egy részének kedvenc csemegéje.

A babzsizsik

A babzsizsik Dél-Amerikából származik, fő élelemforrása a bab, de más hüvelyesek környezetében is fel lehet fedezni. A lárvák a kikelés után a babba fúrják be magukat, egy-egy szemben akár tízen is lakhatnak. A konyhában az ideális hőmérsékleti viszonyok miatt egész éven át szaporodhat. Mivel a babban láthatatlanok, a fertőzöttséget legkönnyebben a szemek vízbe áztatásával lehet ellenőrizni. A belülről megrágott és üreges hüvelyesek a víz felszínén lebegnek.

A gabonazsuzsok

A gabonazsuzsok az ormányszerű kinövése miatt egy viszonylag egyszerűen felismerhető konyhai kártevő. A köznyelv gabonazsizsiknek is nevezi, ami tudományosan nem teljesen helytálló, a rovar ugyanis nem tagja a zsizsikek alcsaládjának. Szereti a gabonaféléket, a lárvák is ezek apró szemeiben fejlődnek. A nedves élelmiszerraktárakban nagyon jól érzi magát, ezért ott gyorsabban szaporodik. A hideget nem tűri, így a természet helyett az ember közelébe fészkeli be magát. A gabonaszállítmányok által világszerte megjelent már.