Az utóbbi években egyre többet hallani a tigrisszúnyogok területfoglalásairól. A jellegzetes külső jegyekkel rendelkező rovarok Ázsiából indultak világhódító útjukra, és röpke négy évtized leforgása alatt a Föld számos pontján megjelentek.

Gyors terjeszkedésükhöz a globalizált mértékeket öltő áruforgalom és az éghajlatváltozás hatásai is hozzájárultak. Bejegyzésünkben elsősorban arra a kérdésre keressük a választ, hogy kell-e tartani a tigrisszúnyogoktól itt, a Kárpát-medencében.

Miről ismerhető fel a tigrisszúnyog?

Az első tigrisszúnyogot tudományosan a 19. század végén jegyezték fel. Nevét a jellegzetes fekete-fehér csíkozása után kapta. A testhossza változatos, az adott terület tápanyag ellátottságától függően akár a 10 mm-t is elérheti. A hím példányok növényi nektárt szívogatnak, a vérszívással leginkább a nőstény egyedek táplálkoznak. A peték pangó, kellemesen meleg hőmérsékletű állóvízben fejlődnek, a hideget sem ők, sem pedig a kifejlett rovarok nem kedvelik.

Milyen betegségeket terjeszthetnek a tigrisszúnyogok?

A tigrisszúnyogok sok más szúnyogfajhoz hasonlóan kórokozókat juttathatnak az emberi vérbe. A kutatások alapján a tigrisszúnyogok kiemelt szerepet töltenek be az olyan betegségek terjesztésében, mint a  Nyugat-nílusi láz, vagy a Chikungunya-láz vírus. A Nyugat-nílusi láz emberről emberre nem terjed, a betegek 85%-a teljesen tünetmentesen vészeli át a fertőzést. Mások azonban influenza szerű panaszokat mutatnak, az esetek 1%-a pedig veszélyes agyvelőgyulladással végződik.

A Chikungunya-láz hasonló tünetekkel jár együtt, de az izomfájdalom olykor hónapokon keresztül fennmaradhat. A betegek 72%-a tapasztal a betegséghez köthető tüneteket, ezek közül is a láz és a végtagfájdalom a leggyakoribb. Súlyosabb esetekben bénulás léphet fel, a halál ritkább szövődménynek számít.

A tigrisszúnyogok elterjedése a világban

Ázsián kívül első ízben Európában észleltek tigrisszúnyogot, mégpedig az 1970-es évek végén, Albániában. Néhány évvel később már az amerikai kontinensen is találtak példányokat. Magyarországon az utóbbi egy-két évben elszórtan tűntek fel a tigrisszúnyogok. Annak érdekében, hogy a tudósok a terjeszkedésük mértékét minél inkább feltérképezhessék, az Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri. A beküldött fotók és rovar tetemek nagyban hozzájárulhatnak a kutatás eredményességéhez.

Az elmúlt egy évben begyűjtött mintákból közel félszáz bizonyult valósnak. A területi elosztottság alapján arra lehet számítani, hogy a tigrisszúnyogok bármely megyében előfordulhatnak. Jó hír viszont, hogy a minták egyszer sem bizonyították a szúnyogok fertőzöttségét, így az említett vírusok jelentős terjedésétől jelenleg még nem kell tartani.

A betegségek előretöréséhez állandó és stabil tigrisszúnyog populációnak kellene megtelepednie, a Kárpát-medencében az éghajlati körülmények és egyéb tényezők azonban ezt még nem teszik lehetővé. A szoros nyomon követés ennek ellenére nagyon fontos, ezért amennyiben Ön tigrisszúnyoggal találkozik, feltétlenül jelezze a szakemberek felé.