Az idei tavasz hatalmas esőzésekkel köszöntött be, mely sajnos úgy tűnik a nyári hónapokra is ki fog tartani. Sok embernek már elege van a rengeteg viharból és a sok csapadékból, hiszen felmérések szerint az idei évben pár hét leforgása alatt annyi eső leesett, mint máskor egész év alatt. Mivel a rengeteg csapadék miatt egyre több a szúnyog, elkerülhetetlen programunk lesz egész nyáron a szúnyogok elleni védekezés.

A szúnyog nem csak kint a szabadban, de akár az otthonainkban is zavarhatnak minket a pihenésben, vagy az alvásban, ezért a legjobb, ha még időben cselekszünk azért, hogy távol tartsuk őket magunktól.

Használjunk szúnyoghálót, de ne csak itthon

A legbiztosabb, és sokak szerint legegyszerűbb megoldás a folyton kellemetlenkedő szúnyogok ellen egyértelműen a szúnyogháló, melyeket a barkácsboltokban mi magunk is meg tudunk vásárolni. Ezek a barkácsboltokban kapható szúnyoghálók tépőzárral vannak ellátva, így a készlet egyszerűen és gyorsan felszerelhető akármilyen méretű nyílászáróra.

Okos ötlet lehet nyaralásra is vásárolni párat belőle, majd magunkkal vinni az apartmanba, hiszen könnyen tönkre tudja tenni az egész nyaralásunkat az, ha a rengeteg szúnyog egész éjszaka körülöttünk zümmög, és pihenni sem tudunk. Egy-két szúnyogháló szett nem nagy költség, és könnyedén elfér a bőröndökben, pillanatok alatt felszerelhetjük őket a szállásunk ablakaira, így saját magunkat tudjuk megkímélni a kellemetlenségektől. A nyaralás utolsó napján ezeket a szúnyoghálókat egyszerűen el tudjuk távolítani, szépen összehajtva pedig haza tudjuk vinni, akár eltéve a következő nyárra.

Védekezzünk a szúnyogok ellen különböző illatokkal

Köztudott tény, hogy a legtöbb rovar és kártevő irtózik némelyik szagtól. Csak azt kell tudni, hogy melyik kellemetlen betolakodót milyen illattal tudjuk elriasztani. Szúnyogriasztásra kiváló lehet az eukaliptusz, a teafaolaj, illetve a citrom. Ezeknek a használata már 3 hónapos baba jelenlétében is megengedett, így kíméletesen, mégis hatékonyan tartjuk a baba bőrétől is távol a kártevőket. A baba 1 éves koráig maximum 1-2 cseppet tegyünk egy párologtató tálba, de az idő múlásával nyugodtan emelhetjük ezt a mennyiséget, hiszen a kicsi számára ez az illat nem lesz zavaró. A teraszra, vagy éppen a balkonra kihelyezett citromillatú muskátli, illetve a kakassarkantyú illata is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a szúnyogok nagyban elkerüljék a lakásunkat. Hasonlóan hatékonyak lehetnek a különböző fűszernövények is, mint például az oregánó, a babér, a citromfű, vagy a bazsalikom. A legjobb, ha ezeket is az ablakpárkányon tartjuk.

A háztartásban rengeteg dologra lehet használni az ecetet. A vízkőoldás mellett tökéletes védelmet nyújthat a zümmögő szúnyogok ellen is, bár erős szaga miatt a legjobb, ha ezt kinti rovarriasztó szernek vetjük be. Tegyünk egy kis tálkába tömény ecetet, vagy almaecetet és tegyük ki a teraszra, vagy a kerti székek környékére.

Hogy védjük meg gyermekinket a szúnyogcsípések ellen?

Már 3 éves kortól kipróbálhatjuk csemetéinken azokat a szúnyogriasztó karkötőket, melyek természetes anyagokat tartalmaznak, rugalmasak és vízállóak is. Sok kisgyermekes család részére lehet ez hatalmas segítség főleg akkor, ha a gyermek imád a szabadban lenni, hiszen a játszótéren és az udvaron szinte kikerülhetetlen, hogy begyűjtsön néhány viszkető, kellemetlenül égő piros csípést. Legyünk azért elővigyázatosak ezekkel a karkötőkkel, mert citronella illóolajat tartalmaznak, melynek belégzése ugyan nem okoz problémát, de kerülni kell, hogy a gyermek szájába, vagy a szemébe jusson. Szerencsére emellett manapság már léteznek természetes alapanyagokból előállított szúnyogriasztó spray-k is, melyeknek használata még a pici babák esetében se okoz problémát. Vásárlás során azonban minden esetben olvassuk el, hogy az adott termék miket tartalmaz, hány éves kortól ajánlják, illetve jó tudni azt is, hogy az adott készítmény hány órán keresztül nyújt védelmet a szúnyogok és a bogarak ellen. Ezeket a termékeket minden esetben vigyük magunkkal játszóterezéshez, kiránduláshoz, vagy csak egy rövid sétára.

Tele van az udvar szúnyoggal? Itt a megoldás!

Ha azok a szerencsés emberek közé tartozunk, akik kertes házzal rendelkeznek, ne hagyjuk, hogy a szúnyoginvázió miatt a kellemes tavaszi-nyári időszakban teljesen beszoruljunk a lakásba. Rengeteget tehetünk ugyanis azért, hogy ne éljen túlságosan sok vérszívó a környezetünkben. Talán nem is gondolnánk rá, de az esővízgyűjtő, a kis kerti tavacska vagy a nagyobb esőzések után megmaradt pocsolyák ideális élőhelyet nyújtanak a szúnyogok lárvái számára. Ha nem vigyázunk, akkor esős időszakban akár hetente is nevelhetünk magunknak új szúnyogcsaládot, akik aztán tönkretehetik a kint töltött időnket. Ilyenkor okos ötlet lehet a különböző víztárolókat teljesen lefedni, illetve a cél érdekében megtehetjük azt is hogy felszámoljuk a vizes kertrészeket is. A nagyobb medencék, kerti tavak esetében pedig érdemes lehet bevetni a szúnyoglárva-irtó szereket.