Ahogy egyre inkább elkezd felmelegedni az időjárás, egyre sűrűbben találhatunk különböző bogarakat és rovarokat a lakásunkban és környékén. Nem csak a rovarok, de a rágcsálók, és az egyéb kártevők is hamar beszöknek ilyenkor hozzánk, ezért jobb ha résen vagyunk. Ha bármilyen betolakodóval is találjuk magunkat szemben, megpróbálhatjuk még időben felvenni velük a harcot.

Sokan már alig vártuk a jó meleg időt, és a tavaszt. Láthatjuk, ahogy a természet szép lassan újra életre kel, a fák rügyezni, és virágozni kezdenek, és egyre gyakoribb, hogy madárcsicsergés ébreszt minket reggelente. Élvezzük a meleg napsütést, nagyot szippantunk a friss virágillatból, és szinte minden porcikánkba érezzük, hogy valóban beköszöntött a nyárelő. Ám a sok szépség mellett van néhány kellemetlenség is, mellyel ebben az időszakban meggyűlhet a bajunk. Míg az őszi és a téli hónapokban a kártevők közül leginkább a patkányok és az egerek költöznek be hozzánk, hogy egy kis melegebb menedéket keressenek maguknak, a tavaszi időjárásban egyre sűrűbben találhatunk lakásunkban hangyákat is. Egy-egy eltévedt egyeddel talán még nincs is probléma, ám általában ahol egy-kettő található, ott több is megbújik.

Minden tavasz egy újabb hangyainvázió

A hangyák persze a kertben, és az udvaron még hasznosak is tudnak lenni, azonban a lakásban vagy a házban mégsem szoktunk annyira örülni a váratlan látogatásuknak. Minden tavasszal rendszerint jön el a hangyainvázió ideje, amikor új bolyok jönnek létre, a régiek pedig kibővülnek. Ez az invázió pedig sok háziasszony életét meg tudja keseríteni, hiszen talán nincs is annál bosszantóbb, mikor a konyhában, az ételeink körül valamilyen bogár portyázik. Sokan sajnos azt hiszik, csak abban a lakásban található hangya vagy bármilyen más rovar, ahol kosz van, és piszok.

Pedig a hangyák a leggondosabban kitakarított területre is betévednek akkor, ha valamilyen ételt találnak a környéken. Ilyenkor pedig kémiai anyagot, feromont húznak maguk után, melyet a többi hangya követ, így egy kis idő elteltével lehetséges, hogy az egész hangyaboly nálunk lakmározik majd. Mivel a hangyák igen kicsi állatok, kevés helyen nagyon sokan elférnek, ezért ott is meg tudnak bújni, ahol egyébként nem is számítanánk rájuk. Ezek a szorgos állatok képesek bolyt alapítani a padló alatt, bútorok mentén, vagy a falban így pedig lehetőségük van arra, hogy folyamatosan visszajárjanak a mi lakásunkba egy kis élelemért.

A cukor kiváló módszer lehet a hangyák otthoni irtására

Próbáljuk megelőzni a bajt

Ha már elegünk van a hangyák kerülgetéséből, és nincs kedvünk azt nézni, ahogy nap mint nap besétálnak a tiszta lakásunkba, mindenképpen ki kell próbálnunk néhány bevált módszert, mely elkergetheti őket onnan. Az első, és legfontosabb teendő, hogy megelőzzük a bajt, tehát, megakadályozzuk, hogy ezek az aprócska kis betolakodók élelem miatt bejöjjenek hozzánk. Sokszor a kint felejtett ételmaradék, a mosogatóba maradt koszos tányér, vagy az asztal alá hullott, morzsakupac csalogatja be őket. Ha pedig már odáig bejutnak, szeretik felmérni a terepet. Az élelem megfelelő tárolására ebben az időszakban még inkább oda kell figyelni, hiszen ha nem hagyunk elől semmi olyan elemózsiát, melyet ők meg tudnának enni, akkor előbb-utóbb nem fognak már visszatérni hozzánk.

A száraz alapanyagokat és az élelmiszereket lehetőleg légmentesen tároljuk dobozokban, hogy ne csak a hangyáktól, de a többi kártevőtől is távol tudjuk tartani őket. Ügyeljünk arra, hogy mindent mosogassunk el magunk után, vagy ha erre nincs mindig lehetőségünk, akkor pakoljunk be mindent a mosogatógépbe, ahol nem tudnak hozzáférni a maradékhoz. Porszívózzunk, és mossunk fel gyakran.

Hangyairtás házi, illetve profi módszerekkel is lehetséges

Sokan vannak akik a különböző házi praktikák bevetésével kezdik a kártevőirtást, legyen szó bármilyen rovarról, vagy akár rágcsálóról. A sütőpor sokak szerint segít kiirtani a hangyákat a lakásból, csupán a vonulási útvonalukra kell szórni belőle. Egyesek szerint a levendula is elzavarja őket, ezért érdemes a felmosóvízbe néhányat csepegtetni az olajából. A legtöbb üzletben vagy nagyobb áruházban már rengeteg féle rovarirtószer megtalálható. A bolti spray-ket, különböző hangyacsapdákat kisebb fertőzöttség esetén mindenképpen érdemes lehet kipróbálni, ám, ha egy héten belül ezek sem oldják meg a problémát, akkor nem érdemes tovább kísérletezni velük. A több hétig tartó bolti hangyairtó szerek vásárlása után jogosan teszi fel az ember magának a kérdést: „ nem érte volna meg jobban, ha inkább szakembert hívok?”

Egy tapasztalt kártevőirtó megfelelő hatékonysággal tudja felvenni a harcot a hangyák ellen is. Hagyományos, és kombinált módszerekkel tudja felszámolni őket úgy, hogy ezek a kártevők garantáltan nem fognak többet betérni hozzánk. Különböző csalétkek, hangyairtószerek mellett módunkban áll a legtöbb kártevőirtótól környezetbarát eljárásokat kérni, főleg akkor, ha a lakásban kisgyermek, vagy háziállat is tartózkodik. Ezek a környezetkímélő eljárások rájuk egyáltalán nem jelentenek veszélyt, ám a hangyákkal mégis hatékonyan tudják felvenni a harcot.